Forkultivering i god arbejdshøjde

Forkultivering i god arbejdshøjde

Jeg forkultiverer mange planter hvert år, og indtil nu er det i sommerhalvåret foregået ved, at plantebakkerne har stået på jorden under en netafdækning, så de var beskyttet mod skadedyr. Sidste år satte jeg en Growcamp op til formålet, men det var alt for belastende for både ryg, knæ og hofter at skulle vande og flytte planter ud og ind i lav højde. Derfor besluttede jeg, at nu skulle den op i en god arbejdshøjde. Min mand har bygget en underdel med en trailerplade ovenpå, og heroppe er growcampen blevet omhyggeligt fastgjort.

Den pynter ikke i haven, men det gør drivtunnelen heller ikke.

Arbejdshøjden er god – så må vi se, hvad planterne siger til både mere lys og vind. Insektnettet dæmper vinden, men der er vind derinde. Det er fortrinsvis planter til friland, så de må gerne blive afhændet.

Der bliver også mere tørt omkring planterne i fugtige perioder, og det er godt, for da drivtunnelen stod på jorden havde jeg lagt ukrudtsdug ud under, for at have et rent underlag til at stille plantebakkerne på. Men det gav alt for megen fugt nedefra.

Et minus vil helt klart være, at der ikke er varme fra jorden til planterne, hvis der kommer nattefrost. Men her skulle planterne gerne kunne stå i drivtunnelen.

Dejligt med plads til potter m.m. under og arbejdsplads foran i sol og læ til at så.

Der er allerede flyttet de første planter ind. Det er forkultiverede planter af løg, som er sået midt i august. Det er vigtigt, at de er bag net, for netop nu er løgkminerfluen aktiv med at lægge æg i løg- og porretop.

Løgplanterne skal plantes ud på blivestedet først i oktober – under bionet.

Der er også mange rootrainere med asiatiske bladgrønsager og spinat til udplantning i drivtunnelen, når tomatplanterne er fjernet sidst i oktober eller først i november. Spinaten er lidt langsom til at spire i år, synes jeg. Spinaten behøver ikke at være under net, mens de asiatiske bladgrønsager skal beskyttes mod kållarver, kållus og kålmellus.

For nogle dage siden såede jeg 4 rootrainere til med salat. En med Little Gem, en med Winter Gem, en med rød og grøn ugebladet salat, en med forskellige sorter af hovedsalat samt Cerbietta, som kan overvintre i drivtunnelen.

Kimplanter af asiatiske bladgrønsager.

I går såede jeg kål til overvintring. Det blev til:

1 rootrainer med spidskål: Cape Horn F1, Greyhound, Durham Early og Offenham. Flest Cape Horn, som giver de tidligste og små lækre hoveder. Desværre havde jeg ikke flere Hispi F1 frø.

16 potter med broccoli af sorterne Zen F1 og Parthenon F1. Zen var rigtig god sidste år, mens det er første gang, jeg sår Partenon, som er specielt velegnet til at så til overvintring på det her tidspunkt.

16 potter med blomkål: Odysseus, Nuage, Winter Alsmeer og All Year Round.

Så er der sat kål til spiring i Grow Campen.

Jeg eksperimenter lidt med at dæmpe den megen sol, så det ikke bliver alt for varmt i rootrainerne og for de nyspirede planter. Jeg tror det virker godt med den her plastplade. Den var over de asiatiske bladgrønsager de første dage efter fremspiring.

Det er fantastisk at få det hele op i bordhøjde.

2 thoughts on “Forkultivering i god arbejdshøjde

  1. Jeg har lige opdaget, du er tilbage på bloggen. Dejligt at du har det godt igen.
    Jeg har virkelig savnet dine indlæg og inspiration.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Denne hjemmeside bruger cookies. Hvis du fortsætter med at bruge siden, accepterer du brug af cookies.  Læs mere