Såning af artiskokker

Såning af artiskokker

Jeg har aldrig før dyrket artiskokker, så det er helt ny land for mig. Men i år skal det være, for nu har jeg plads til det.

Jeg har valgt tre forskellige sorter. Kun Green Globe har jeg hørt om. Arad skulle være en tidlig sort, som anbefales til økologisk dyrkning.

Jeg har valgt tre forskellige sorter. Kun Green Globe har jeg hørt om. Arad skulle være en tidlig sort, som anbefales til økologisk dyrkning. Og så skulle jeg selvfølgelig prøve en lilla sort. Hvis de ikke overlever vinteren, kan jeg jo prøve nye sorter næste år, hvis de her ikke smager tilfredsstillende. Eller det slet ikke lykkes.

Jeg såede den 22. februar en potte med 3 frø af hver af de tre sorter, som jeg har købt. Der kom  hurtigt en plante op i hver potte, og efterfølgende spirer der flere planter frem. Jeg vil prøve at plante dem ud i potter, når de får første hold rigtige blade. Jeg har spurgt mig lidt frem på Facebook, og nogle har held med at plante ud. Andre mener, at det er bedst at så og kun have en plante i hver potte, da artiskok skulle have pælerod.

Artiskokker sået 22. februar. De står under LED vækstlys.
Artiskokker sået 22. februar. De står under LED vækstlys.

Derfor her jeg i dag sået 15 potter til med artiskokker med et par frø i hver potte. Her vil jeg tynde til en plante pr. potte. Jeg har sået i 7 x 7 cm potter, og så skal der plantes om til større potter. Planen er at sætte planterne i drivhuset, så hurtigt det kan lade sig gøre i april og ud på friland engang i maj, når de er store nok, og vejret arter sig. De tåler ikke ret meget frost, sikkert bedst helt at undgå det.

De tåler ikke for fugtig jord, så der er lidt mere grus i såjorden end til tomater.
De tåler ikke for fugtig jord, så der er lidt mere grus i såjorden end til tomater. Så skal der bare lige dækkes med lidt jord og jordoverfladen sprayes med lidt vand,

Indenfor er der ingen problemer med kulden – her spirer det hele, så det er en lyst. Løgene spirer helt overvældende, men i år er det også nyindkøbte frø. Selv rødløgene vrimler op, både Red Baron, som ikke ville spire sidste år og en ny sort Robelja fra Bingenheimer. Skalotteløgene  spirer overvældende og var de hurtigste. Nogle af de gule løgsorter er først ved at spire frem nu. Den mindst villige er Long Red Florence – den eneste, hvor jeg har brugt frø fra sidste år. Men måske kommer den godt nok, tager bare lidt længere tid. Jeg har sået 4-5 frø pr. rum og regnet med 3-4 planter, men i mange rum kommer alle frø op med spirer. Måske skal jeg tynde på et tidspunkt eller høste et løg fra hver blok som en slags forårsløg. Med 5 løg bliver løgene måske for små.

Mine såede løg viser gode takter. De spirer rigtig fint i år.
Mine såede løg viser gode takter. De spirer rigtig fint i år.

I drivtunnelen var der frostvejr til morgen. Udenfor var der minus 8°. Men i bedene under fiberdugen var der 2° og ingen tegn på frosne planter. I dag har solen skinnet, fiberdugen har været taget af, der er blevet luftet grundigt ud, så planterne var tørre til aften, da fiberdugen kom over igen. Dejligt, at der nu er udsigt til lunere vejr. Hård frost går fint, når vi er i marts med lange dage og lidt sol. Men det vil ikke gå så godt midt på vinteren med en lang frostperiode med korte dag og ingen sol. Den erfaring har jeg til gode.

I dag høstede jeg lækre blade af egebladet salat til en rejesandwich til frokost.

Lidt specielt at kunne plukke salat, når haven er helt dækket af sne og det er hård frost.
Lidt specielt at kunne plukke salat, når haven er helt dækket af sne, og der er hård frost.
Lækkert fyld til en sandwich.
Lækkert fyld til en sandwich.

6 thoughts on “Såning af artiskokker

 1. Held og lykke med dine artiskokker.
  Jeg har sået artiskokker gennem flere år, og får hvert år et udbytte. Jeg gør ikke noget specielt ved dem, forspirer dem indendørs, prikler dem, når vejret er til at flytte dem ud i drivhuset, og hen i maj bliver de plantet ud i haven.

  1. Det beroliger mig, at du får udbytte hvert år. Håber jeg får held med dem. Vi glæder os til at smage dem. Vi spiser ikke artiskokker nu – har aldrig smagt dem.

  1. Uha – det lyder ikke så godt, at du ikke har fået det til at lykkes. Jeg har spurgt mig lidt for i en Facebookgruppe og har fået lidt gode råd af nogle, som dyrker artiskokker hvert år. Her siger de, at planterne skal dyrkes i store potter og ikke udplantes før engang i maj, når de er store og har 30 cm lange blade og godt rodsystem. De skulle kunne flyttes i drivhus først i april, når vejret tillader det.

   1. Aha, når andre siger engang i maj. Så betyder det tidligst 1. juni i mit kuldehul. Jeg har nok frosset dem ihjel. Stakler. Jeg forsøger alligevel igen i år. De er allerede spiret og fik nye potter i går. Jeg kydser fingre for vores artiskokker. De smager nemlig godt 😉

    1. Det er sikkert rigtigt, at du nok skal vente til juni. Jeg overvejer bare, hvor jeg år plads til 15 store artiskokplanter i maj sammen med alt det andet. Men i år skal jeg ikke dyrke flere planter end der er plads til i drivhus og drivtunnel. Jeg må være hård! Svært!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Denne hjemmeside bruger cookies. Hvis du fortsætter med at bruge siden, accepterer du brug af cookies.  Læs mere