Forår og oprydning i køkkenhaven

Forår og oprydning i køkkenhaven

Det har været et fantastisk vejr i dag – det helt rigtige vejr til at rydde op i haven. Vinterdækket skal fjernes, så jorden kan varmes op og blive lun og lækker til om nogle uger, når der skal sættes løg, kartofler og sås en masse rækker med frø. Kartoflerne står til spiring, og stikløgene er ankommet og står i den lune stue, så de ikke begynder at spire, før de skal i jorden.

I drivtunnelen vokser de først satte kartofler rigtig fint.
I drivtunnelen vokser de først satte kartofler rigtig fint.

Lige nu forsøger jeg at få gjort alt det, som kan gøres nu. Aspargesbedene er blevet luget, og jorden er blevet løsnet i jordoverfladen. I år i god tid, inden skuddene er på vej op og kan tage skade. Jeg lod lidt persilleplanter stå langs stierne til at høste af her i foråret.

Det var forår i dag - med nykultiverede aspargesbede.
Det var forår i dag – med nykultiverede aspargesbede.

Bedene med efterafgrøde står grønne – noget er efterafgrøde, men der er også en hel del fuglegræs – i blomst. I dag rev jeg fuglegræsset af det værste bed, så jeg kunne komme til at hakke selve efterafgrøden omkuld. Rødderne skal gerne nå at blive lidt nedbrudt, inden der skal plantes eller sås. Det blev til top på trillebøren.

Top på trillebøren - endnu engang. Denne gang med fuglegræs.
Top på trillebøren – endnu engang. Denne gang med fuglegræs.
De kinesiske purløg er på vej op - rækken blev luget for græs, persilleplanter og andet ukrudt.
De kinesiske purløg er på vej op – rækken blev luget for græs, persilleplanter og andet ukrudt.

Det tørre vejr var rigtig godt til at rydde op i jordbærbedene  – de tørre, visne blade var lette at fjerne. De store gamle blade, som ikke var visne, klippede jeg af, så der kan komme lys til de nye, som skyder frem. Jorden blev løsnet.

Jordbærene har fået mange visne blade i løbet af vinteren.
Jordbærene har fået mange visne blade i løbet af vinteren.
Nu er jordbærplanterne klar til at sætte nye blade.
Nu er jordbærplanterne klar til at sætte nye blade.

Køkkenhaven er ret brun – til gengæld er der smukke farver i blomsterbedet, som lige nu domineres af vintergækker og påskeklokker. Jeg har en del hvide påskeklokker, som jeg synes er yndigere end den enlige rigtige julerose, hvor de først udsprungne blomster allerede er lyserøde. Jeg lader altid være med at hakke under juleroserne – det er lige nu, der spirer nye små planter frem. Om 3-4 år blomstrer de – og så er det spændende at se blomsterne. Der er ikke to planter, som er ens.

En selvsået hvid påskeklokke.
En selvsået hvid påskeklokke.

10 thoughts on “Forår og oprydning i køkkenhaven

 1. Tak for fin have blog. Vi har en lille have, hvor vi mange har haft tre – fire selvsåede tomatplantet. salatrester i komposten gemmer nogle frø hvert år. Nu vil vi gerne have nogle andre sorter. fx sorte russiske cherry tomater. hvilke frø vil du anbefale?

  1. Jeg dyrker ikke så mange forskellige tomater. Er det til friland? Skal det være lave busktomater, høje tomater. Skal det være store tomater eller små cherrry eller blommetomater? Jeg har ingen sorter af sorte russiske cherrytomater, som jeg kan anbefale. Måske er der andre læsere, der har forslag det, hvis du fortæller, hvad I gerne vil have.

 2. Kære Karna, Jeg har lige opdaget, at fuglegræs er spiseligt. Ifølge mine kilder skulle det både være velsmagende og sundt. Så måske var det en ting at forsøge sig med. Bare læs det eneglske wikipedia-opslag om den (det danske sige også: “Planten er i øvrigt glimrende som salat”). Den burde også kunne bruges i salveproduktion. Jeg blev opmærksom på det via en komisk – eller nok snarere tragisk – sag om en fyr fra USA, der er blevet idømt en hulens masse år i fængsel for at lave “Healing chickweed salve” Det er ordet “Healing” drer har bragt ham i fedtefadet.

  1. Jeg har prøvet at spise det engang i november, hvor jeg skrev om det, og der var flere, som gjorde opmærksom på, at det var spiseligt. Der var endda en på Facebook, der fortalte, at de havde fået det serveret på Søllerød kro. Det smager af grønt, men ikke af noget særligt, og en delikatesse synes jeg ikke det er. Men prøv det. Jeg har meget andet, jeg hellere vil spise, stadigvæk.

   http://www.karnamaj.dk/kinesiske-radiser-knoldfennikel-aebler-og-fuglegraes/

   1. WordPress og Blogger kan ikke lide hinanden, så hver anden gang, jeg leder efter noget på din blog, er det enten helt væk eller vises bare ikke – det gælder især for kommentarer. For jeg havde skam set efter, om du havde sagt noget om hønsegræs 😉 og fandt, at du puttede det på komposten. Jeg må vist ud i haven og lede efter noget (jeg er jo nogle uger bagud her i det nodlige) for selv at smage. Jeg kan for eksempel vældig godt lide skvalderkål – især stuvet som spinat – men absolut ikke hverken brændenælder eller fennikel.

     1. > Det med at følge bloggen er der sjovt nok ikke nogen problemer i. Hverken på Facebook eller på min egen blog,hvor du er med på min blogliste (dog af og til med forsinkelse). Men jeg må ikke altid kommentere hos dig, og for det meste “saboterer” WP mine forsøg på at finde noget i dit blogarkiv. Min brøde består i, at jeg for flere år siden oprettede en WP-konto, som jeg senere har forsøgt på utallige måder at lukke/indefryse/lægge i dvale … fortsæt selv. Men ofte opdager WP mig alligevel, og mener, at jeg er deres med hud og hår, og når de så opdager, at jeg er på Blogger, bliver de edderspændte og lægger alskens hindringer i vejen for mig. På samme måde generes WP-bloggere når de vil kommentere på min blog – for eksempel med at skulle finde træer eller kager for at bevise, at de ikke er robotter. Selv om jeg har slået al mulig forhindrende fra. Det er næsten lige så godt som den kolde krig.
      Du kan jo prøve at kommentere hos mig engang, og så se, om du kan få lov uden at tælle juletræer eller hvad dagens hindring nu er.
      Som du måske kan høre er jeg temmelig irriteret over at Blogger og WP ikke går ind for fredelig sameksistens, for det gør jeg altså. “Jeg vil så og ikke slå …♪♫♪”
      Jeg kunne ikke finde noget hønsegræs ude i haven hos mig endnu, KUn et par skud i en uappetitlig blanding af hestepærer og hønsemøj, så det må vente lidt endnu. Det plejer at gro helt fint hos mig. Men skvalderkål og nælder har også kun lige stukket næsen frem, så det kommer alt sammen.

     2. Jeg har lige lagt en kommentar. jeg skulle lige klikke af for at jeg ikke var en robot. Ellers gik det glat.

 3. Jeg kan se, at på jordbærplanterne, du har klippet visne blade af, er der en del blade med brune pletter. Gør det ikke noget? Jeg har gået og klippet dem alle af, da jeg sidste år næsten ingen jordbær fik, de rådnede næsten alle væk. Min far var en ørn til at dyrke jordbær, det er den frugt, jeg allerhelst vil have, men synes godt nok, det er svært.

  1. Det er lidt en balancegang – jeg har fjernet de mest angrebne blade, og jeg burde måske også. som du har gjort, fjerne alle med angreb. Det er det sikreste for at undgå nye angreb. Det har nu ikke været så slemt de sidste par år, hvor jeg har fået klippet af i marts.

   Hvis du skal undgå, at de rådner, skal der være luft mellem rækker og planter. Min far var også rigtig god til jordbær, og han havde længere mellem rækker og også mellem planterne i rækkerne. Vi vil nok bare have for mange planter på et areal, og det kan måske ikke betale sig. I år har jeg forsøgt at plante med større afstand i det nye jordbærbed. Så må jeg se, om det bærer frugt.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Denne hjemmeside bruger cookies. Hvis du fortsætter med at bruge siden, accepterer du brug af cookies.  Læs mere