Regnvåd have

Regnvåd have

Regn, regn, regn – i to dage. Jeg kun været en tur i drivtunnelen i morges, mens det var opholdsvejr. Ellers har jeg kigget ud af stuevinduet og konstateret, at persillen og salatplanterne i pallerammen ser ud til at nyde væden.

Herinde spirer og gror det hele fint. Lige nu venter jeg på, at tomaterne til friland skal spire. De blev sået torsdag. Jeg har fundet en god løsning med en meget tynd plastikpose – såkaldt spandepose, som er så let, at den ikke generer fremspirende planter. Og den kan lukkes let og meget tæt med poseclips. Det gør det let lige at kigge og se, om der er spirer på vej op.

Spandeposen er stor og let og lukkes effektivt med poseclips.
Spandeposen er stor og let og lukkes effektivt med poseclips. I bakken er de såede frilandstomater.

Jeg såede løg ved 4 forskellige temperaturer, og jo varmere sted, jo hurtigere spiring. Ved siden af kakkelovnen tog det 6 dage, ved ca. 20° tog det 8 dage,  ved 16° tog det 10 dage, og i drivtunnelen er de ikke dukket frem efter 14 dage.

Mine løg er spirede - de første var Long Red Florence. Bortset fra rødløgene, som ikke har vist sig endnu.
Mine løg er spirede – de første var Long Red Florence. Men rødløgene har ikke vist sig endnu.

Jeg har lige mistet en hel pottefuld chiliplanter, som ellers stod fint. De lagde sig bare ned. Jeg har nok fået vandet for meget, så rødderne er gået til. Heldigvis er der en enkelt ny plante på vej ude i siden af potten.

Tørrede cherrytomater, som er taget op fra fryseren, har en helt fantastisk farve og ikke mindst smag.
Planterne er gået til – men forrest er en lille ny kimplante på vej.
For nogle dage siden spirede de første knoldfennikel kimplanter frem.
For nogle dage siden spirede de første knoldfennikel kimplanter frem. De må sprayes med vand, så frøskallen kan løsnes fra kimbladene.

Men nu kommer der heldigvis tørvejr igen, men det vil tage nogle dage, inden jeg igen kan komme i haven, så vådt som det er. Det gør ikke så meget, for jeg har travlt med at lave en artikel færdig, og de to næste dage skal jeg have helt styr på det foredrag, jeg skal holde i Ringsted torsdag aften i Haveselskabet. Hvis du har lyst til at komme, så se mere om det her Forår i køkkenhaven.

I morgen vil jeg prøve at vurdere, om jorden er varm nok i bedet til de tidlige kartofler til, at jeg kan vove at sætte 8-10 læggekartofler. Der kommer en del sol i de kommende dage, som nok kan opveje lidt lave nattemperaturer. Der har været klar plast over siden 1.marts. Torsdag, lige inden solen gik ned, var det lunt vejr, og jeg havde plasten af, fik løsnet jorden, spredt gødning ud og kultiveret den ned. Jeg brugte to tredjedel tørret kyllingegødning og en tredjedel lupingødning. Så bedet er klar til at sætte kartofler i – og tilpas fugtig.

Det nærmede sig natarbejde, da jorden blev gjort klar i kartoffelbedet.
Det nærmede sig natarbejde, da jorden blev gjort klar i kartoffelbedet.

Jeg nåede også at få fjernet ålegræsset, der har dækket bl.a. bedene med rodfrugter i vinter. Dog ikke det sidste bed, hvor vi skal hente gulerødder i den næste måneds tid. Der ligger rigtig meget ålegræs på digerne efter højvandet for nogle måneder siden, og når jeg er sikker på, at regnen har vasket saltet god ud, skal jeg have hentet noget.

Ålegræsset er samlet sammen i sække. Det skal bruges som jorddække igen omkring 1. juni.
Ålegræsset er samlet sammen i sække. Det skal bruges som jorddække igen omkring 1. juni.

I torsdags fik jeg øje på, at der i et bed med alt for sent sået efterafgrøde står selvsåede salatplanter af Little Gem. Der er også lidt vårsalat på vej.

Selvsået salat og vårsalat.
Selvsået salat og vårsalat. Måske skal jeg forsøge at lirke den ene salatplante op og flytte den.

Der er stadig masser af mad derude – og så er der den tørrede og alt det i fryseren. Vi lider bestemt ikke nød her i marts.

De gule majroer har overvintret fint uden dække.
De gule majroer har overvintret fint uden dække. Så hvorfor kuler jeg dem ned hvert år i november? De her skal blomstre og sætte frø.
Grønkålen med små lækre blade.
Grønkålen med små lækre blade.
Tørrede cherrytomater, som er taget op fra fryseren, har en helt fantastisk farve og ikke mindst smag.
Tørrede cherrytomater, som er taget op fra fryseren, har en helt fantastisk farve og ikke mindst smag. En lille snack på frokosttallerken – med smag af sommer.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Denne hjemmeside bruger cookies. Hvis du fortsætter med at bruge siden, accepterer du brug af cookies.  Læs mere