Er det nu, jeg skal plante løg ud?

Er det nu, jeg skal plante løg ud?

I år har jeg prøvet at så en masse løg til overvintring ude på friland og i drivtunnelen. De nærmer sig nu den størrelse, de såede løg havde i foråret, da jeg plantede dem ud på friland. Forskellen er bare, at i foråret er der gang i væksten. Her i efteråret standser væksten midt i november. Så derfor skal de nok ikke plantes ud meget senere end nu. Men jeg har ingen erfaring med det.

De løgplanter af kepaløg og forårsløg, jeg plantede ud for for en måned siden ikke er vokset ret meget, og sneglene har ædt af bladene. Måske forsvinder planterne bare, hvis jeg planter dem ud på friland. Foreløbig har jeg sat to rootrainere med løgplanter ud på havebordet, så de kan blive afhærdet inden udplantning. De havde stået i drivtunnel og virkede sarte. Men efter tre døgn på havebordet ser de mere robuste ud.

Et andet problem er jorden – den er så våd, at det nærmest er pløre i dag, efter en masse regn i nat. Den er ellers gjort klar til at plante i. Men jeg må nok vente til der kommer nogle dage med tørvejr, før jeg kan plante.

To rootrainer med løgplanter står tilafhærdning på havebordet.
To rootrainer med løgplanter er lige sat til afhærdning på havebordet.

I drivtunnelen vil jeg plante løgplanterne fra en rootrainer og en pluggbox ud. Jeg undrer mig over, at der er stor forskel på planterne. I pluggboxen er planterne ved at lægge an til at danne små løg. I rootraineren ser de mere ud som de såede løg i foråret.

Løgene i pluggbox er begyndt at danne små løg.
Løgene i pluggbox er begyndt at danne små løg.

Løplanterne i rootraineren er uden begyndende løgdannelse.
Løplanterne i rootraineren er uden begyndende løgdannelse.

Der er stadig lidt tid, til jeg kan plante ud i drivtunnelen, hvor jeg stadig høster tomater.

Men på friland må det nok blive her i weekenden, når det er muligt at komme i jorden igen. Jeg overvejer at plante nogle af dem ud i en kasse og sætte den i drivhuset vinteren over, og så flytte den ud i marts. Det har jeg før gjort med vintersætteløg for at få tidligere afgrøde end dem, jeg satte på friland.

Løgplanternes blade er meget lange – i foråret klippede jeg nogle tilbage, andre lod jeg være lange og ligge hen ad jorden. Jeg kunne ikke se, at det gjorde nogen forskel dengang. Mon jeg også kan gøre det her i efteråret? Det ville i hvert fald gøre det sværere for sneglene at æde dem, når de ikke ligger på jorden. Men vil de rådne i det fugtige efterårsvejr.

Svaret på alle mine spørgsmål er nok, at jeg må prøve noget forskelligt for at blive klogere på det.

One thought on “Er det nu, jeg skal plante løg ud?

  1. Lykke til med forsøket med høst-/vinterløken. Det skal bli spennende å se resultatet. Jeg har hittil bare sådd løk om våren.
    Jeg sår mye løk fra frø, da jeg synest at løk fra frø gir best resultat.
    Jeg klipper toppen av løken flere ganger når plantene er små og står i roottrainer.
    Det gir mer stabile planter for utplanting og plantene bruker sin energi på å utvikle løken fremfor å vokse til langt gress.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Denne hjemmeside bruger cookies. Hvis du fortsætter med at bruge siden, accepterer du brug af cookies.  Læs mere