Det regnede i otte timer – og gav ingen regn

Det regnede i otte timer – og gav ingen regn

Jeg tror aldrig, at jeg har oplevet så lang tid med drypperi, uden at det gav nedbør af betydning. På radarbilledet hos DMI for der gule områder ind over Vestlolland hele natten, og det dryppede lidt derude, men da det holdt helt op i formiddags, var jorden ikke engang våd inde under planterne.

Inde under bønneplanterne var jorden ikke engang blevet fugtig.
Inde under bønneplanterne var jorden ikke engang blevet fugtig.

Men planterne fik da en overbrusning, og jord og støv blev vasket af dem. De struttede også af velvære, og haven føltes pludselig mere frodig.

Bladbeder med regndråbetr
Et par gule bladbeder strutter af velvære over ganske lidt regn.
Stangbønner på vej op ad bønnestativerne.
Stangbønnerne er godt på vej opad, men de er også blevet vandet med mellemrum.

Men så kom solen og blæsten, og inden aften var alle spor af regn væk igen. Hvorfor tror jeg ikke så meget på forudsigelserne for regn senere på ugen? Nu vil jeg først se det…

I dag har jeg ikke været i haven andet end for at nyde synet af våde planter og hente dagens afgrøder. Og det er noget helt særligt at gøre det i dag, da det er min fødseldag. Det er et godt tidspunkt på året at have fødseldag med jordbær til lagkagen, nye kartofler, persille og salat, og så var der i år to afgøder, jeg kunne høste for første gang i år, og som jeg aldrig før har kunnet høste til min fødselsdag. I drivhuset kunne jeg høste årets første to røde cherrytomater af sorten Favorita. Og på friland kunne jeg plukke en håndfuld små lækre sukkerærter. De er sået direkte, men forspirede.

Årets først to tomater og lidt sukkerærter.
Årets først to tomater og lidt sukkerærter.
Sukkerærterne står fint, og der kommer hurtigt flere ærter.
Sukkerærterne står fint, og der kommer hurtigt flere ærter.

Jeg begyndte at dyrke have i sommeren 1977, og i årene herfra  har jeg stille og roligt kunnet høste afgrøder tidligere og tidligere.

I starten var det en præstation selv med overdækning med plast at kunne få nye kartofler til min fødeselsdag. Nogle år har jeg gravet ret mange toppe op, for at få en grydefuld – dengang var vi fire i familien. Så kunne vi nogle år få de allerførste små til Grundlovsdag, og de sidste år – efter at jeg også er begyndt at bruge fiberdug, er der kartofler fra sidst i maj, og sidste år med kartoffelpotter høstede jeg de første 1. maj.

Ny persille har også været lige omkring det her tidspunkt, at det første kunne plukkes. I år har jeg med forkultiverede planter kunnet høste de sidste par uger.

I starten på min havekarriere kunne jeg som regel kun få egne jordbær til lidt pynt, og nogle år var der ikke jordbær førend til sankthans. I år har jeg haft masser af jordbær i en uge. Det kan dog ikke helt sammenlignes, da jeg nu har en tidligere sort.

Jordbær på lagkage.
Jeg nænnede ikke at skære de største jordbær i stykker, så de kom ovenpå lagkagen, og så gik der sport i at beregne, hvor man skulle skære for at få to jordbær på et stykke.

Og i år er det så blevet sukkerærternes og tomaternes tur til at holde deres indtog på min fødselsdagsmenu.

Jeg ser den samme tendens med blomsterne. Her er et billede af min fødselsdagbuket i dag:

Fødseldagsbuket med små buketroser, nelliker, klokkeblomster og skvalderkål.
Fødseldagsbuket med små buketroser, nelliker, klokkeblomster og skvalderkål.

Det er en helt anden buket, end jeg fik i min barndom og de første år i min egen have. Dengang var det altid store røde bonderoser og de helt runde snebolde. Bonderoserne er afblomstrede længe inden min fødselsdag nu. Roser sprang i min barndom først ud omkring sankthans. Nu står de i fuldt flor til 1. juni. Klokkeblomsterne i min buket i dag sprang for ikke så mange år siden først ud omkring 1. juli – her plukkede jeg altid en stor buket af dem til min gamle nabokone Harriets fødselsdag den 7. juli. Hun dyrkede have til hun var over 90 år.

Det er godt at have en mærkedag at holde udviklingen op imod. Og at få tidligere afgrøder burde vi  også fejre og glæde os noget mere over.

7 thoughts on “Det regnede i otte timer – og gav ingen regn

 1. Også et tillykke med fødselsdagen herfra. At kunne få tidligere afgrøder er helt sikkert noget, jeg har glædet mig over i nogle år. At der så følger andre mindre attraktive sider med vejrforandringerne, er noget man må lære at leve med.

 2. Til lykke med gebursdag. Håper du får en fin dag. Kaken så lekker
  og god ut.
  Vi har ikke hatt regn på 16 dager, bare knall sol og varme – jeg vanner meg i hjel.

 3. Hej Karna

  Tillykke med dagen i går, håber den blev fejret til din tilfredshed. Desværre var der ikke regn efter fortjeneste. Både kage og buketten (flot belysning) ser ud til at være på 1. klasse 🙂

  PS
  Jeg kan da også glæde mig over et mildere klima, men bekymrer mig lidt på vegne af børn og børnebørn! Jeg er nu også en pipskid !

  1. Tak. Rigtig dejlig dag, der manglede kun regnen. Jeg tænker også på mine børnebørn – klimaet er måske ikke det, som truer deres tilværelse mest. Jeg tror, at min generation har været så heldig at leve lige nøjagtig i den mest frie og frigjorte tid med nogenlunde fred i verden.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Denne hjemmeside bruger cookies. Hvis du fortsætter med at bruge siden, accepterer du brug af cookies.  Læs mere