Den store poppel er blevet stynet

Den store poppel er blevet stynet

Lige siden vi overtog nabogrunden har vi været lidt nervøse hver gang, at det har stormet. Ville det store gamle poppeltræ vælte og smadre de gamle udhuse og naboens udhus? Det har været planlagt længe, at det skulle ned snarest muligt. I går var der så en mulighed i stort set vindstille vejr.

Den store gamle poppel var ikke blevet stynet i rigtig mange år.
Den store gamle poppel var ikke blevet stynet i rigtig mange år, så der skulle lift til for at skære den ned.

Den manglende styning havde resulteret i et farligt træ, da stammen er helt hul. Og rådangrebet har været der i rigtig mange år. Allerede da vores børn legede med naboens børn for 35 år siden var det hult, og de gravede ”kød” ud af det til mudderkøkkenet.

Det gamle træ er helt hul indeni.
Det gamle træ er helt hul indeni.

Vi kan selv fælde uproblematiske træer, men det her var ikke en opgave, vi selv kunne klare. Heldigvis har vi gode bekendte, som mestrer den slags arbejde, og som gerne ville gøre det for os.

Beskæringen er i gang - og der skete ingen skade på husene.
Beskæringen er i gang – og der skete ingen skade på husene.
Det sidste snit - ikke så lang tid før solen gik ned.
Det sidste snit – ikke så lang tid før solen gik ned. Det er nogle meget tykke gren.

Det viste sig, at vi har haft god grund til nervøsistet, for de to af stammerne var rådne, som man kan se på billedet ovenfor. Det var de to grene, som gik hen over  vores og naboens udhuse. De to midt i træet fejlede ikke noget.

Jeg tør slet ikke tænke på, hvis de var kommet ned i et stormvejr. Bare delstykker af de store tykke grene var lidt skræmmende, når de ramte jorden med et stort dump.

Resultaet er nu en meget stor og flot gammel stub, som forhåbentlig skyder nye grene til forår. Og så skal den stynes med 3-4 års mellemrum fremadrettet. Her er masser af gode steder, hvor havens fugle, dyr og insekter kan finde skjulesteder og føde.

Den nedskårne poppel.
Den nedskårne poppel. Bagved ses et flot gammelt valnøddetræ.

Det har givet helt vildt meget lys og luft både til vores og naboens have. Bagved det nu tidligere  høje træ og vest for det står et flot gammelt valnøddetræ, som fra nu af får meget bedre vækstforhold.

Det ændrede udseendet helt, at det store træ kom væk. nu får valnøddetræet lys.
Det ændrede udseendet helt, at det store træ kom væk. Nu får valnøddetræet lys – det slap med 3 små skader på grenene.

 

De næste mange uger får vi travlt med at få fjernet kvas og få savet træet op til brænde. Poppel har kun den halve brændeværdi af bøg, desværre. Men der er masser af store tykke stammer, så det kommer i brændeovnen om et par år, når det er tørt nok. En del af de tyndere stammer bliver til pæl til at lave opbinding med til de frugttræer, som skal plantes til efterår. De behøver jo kun at holde i få år, mens træerne er nyplantede.

Godt naboskab er en fordel, når der skal fældes så store træer. Vores nabo ville heldigvis også gerne have det væk, og det var helt i orden, at der endte grene nede i hans have. Han har ikke selv længere mulighed for at fælde og fjerne træer, så vi fældede også lige et gammelt æbletræ for ham og tre mindre træer, som var vokset op alt for tæt på hans udhuse.

Der ligger også grene og træstammer i en stor del af nabohaven. Her starter vi med at rydde op.
Der ligger også grene og træstammer i en del af nabohaven. Her starter vi med at rydde op.
I går fik jeg øje på de første udsprungne erantis. De står på vores nye jord. Det er spændende, hvad der ellers dukker op.
I går fik jeg øje på de første udsprungne erantis. De står op til et hegn på vores nye jord. Det er spændende, hvad der ellers dukker op.

 

2 thoughts on “Den store poppel er blevet stynet

  1. Hej Karna
    Godt I fik fældet den store poppel. Da vi flyttede ind i vores hus i 1999, stod der også en stor poppel, som vi var bange for skulle vælte ned over huset. Redningskorpset kom og fældede træet for os. Der var heldigvis bar mark lige bagved, så alt gik godt, men vi fik travlt med at rydde op bagefter, da jorden skulle pløjes lige bagefter.
    Mange hilsener
    fra Lisbeth

    1. Vi er ved at rydde op! Og det kommer til at tage rigtig mange timer. Der ligger så mange store grene og stammer og jeg slæber kvas ud i store bunker til afbrænding. Med så meget kvas er det simpelthen eneste mulighed. Vi vil nemlig også gerne have ryddet op, inden det bliver forår. Vi skal også have pløjet noget af grunden, men nu må vi se, hvor langt vi når. Det skal dyrkes ekstensivt – det bliver slet ikke sådan en fin have som din.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Denne hjemmeside bruger cookies. Hvis du fortsætter med at bruge siden, accepterer du brug af cookies.  Læs mere