Lune dage i januarhaven

Lune dage i januarhaven

Vintergækkerne blomstrer allerede.
Vintergækkerne blomstrer allerede.

I dag ville min svigermor have haft fødselsdag, så jeg ved, at vintergækkerne er tidligt på den. Hun ville have nydt så meget at få en lille buket vintergækker til sin fødselsdag.

Vi nyder virkelig disse lune dage, mens vi knokler med at rydde op efter, at den store poppel er blevet stynet. Hold da op, hvor er der mange stammer, grene og kvas. Første mål er at få ryddet naboens have. Og nu har vi fået næsten alt det hele savet i mindre stykker og alt kvaset er fjernet. Det er dejligt at have en nabo, som tager en så stor og kompliceret fældning så meget ovenfra og ned. Der er røget en gren af et stort stedsegrønt træ og en topgren af et birketræ, og vores ligusterhæk i skellet har taget en del skade. Men det giver også dejlig meget lys i hans have, og vi har fældet 4 træer for ham, som vi fjerner.

I de sidste to dage har jeg haft udluftning i drivtunnelen med åbne døre og vinduer i gavlene, så det kunne tørre ud. Der var dog lukket i nat, da det blæste virkelig meget. Jeg har ikke vandet jorden i drivtunnelen siden først i december. Planterne i rootrainere og potter er dog blevet vandet for nogle uger siden.

Udluftning i drivtunnelen.
Udluftning i drivtunnelen.

Der samler sig meget fugtighed i en drivtunnel, når der er perioder med nattefrost, hvor der i bedste fald kun kan luftes ud midt på dagen. I dag måtte jeg fjerne 5 salatplanter, som var gået til af råd i jordoverfladen. Det var alle Little Gem. Tilfælde?

Salat med rådangreb.
Salat med rådangreb. Det ser også ud, som om der har været snegle, der har spist af bladene, men jeg kunne ingen finde.

Heldigvis er der masser af salatplanter tilbage, som ser rigtig fine ud. Og jeg tror, at de så småt er begyndt at vokse bare en anelse. Så nu begynder vi snart at høste nogle blade af de egebladede.

Fine salatplanter, som vi godt kan begynde at tage lidt blade fra.
Fine salatplanter, som vi godt kan begynde at tage lidt blade fra.

Mine indplantede blomkål har det fint, men hovederne bliver helt gule og underlige at se på, så dem har jeg ikke haft lyst til at spise. Jeg håber, at de sidste af dem venter med at sætte hoveder, til det bliver lidt mere forår. Nu får de lov til at sætter blomsterskud – de kan spises.

Blomkål med misfarvede hoveder.
Blomkål med misfarvede hoveder.

Derimod klarer spinat og de mange asiatiske bladgrønsager sig fint, selv om fugtigheden har været høj i perioder her i januar. Spinaten har ikke vokset hele vinteren, men jeg tror varmen har sat lidt gang i nogle små nye blade.

Hvornår mon vi kan begynde at høste små nye blade?
Hvornår mon vi kan begynde at høste små nye spinatblade?

De asiatiske bladgrønsager vokser en lille smule, og her kan vi godt begynde at høste lidt, men endnu er der en del ude på friland, som har overlevet.

De asiatiske bladgrønsager står rigtig fint i den milde vinter.
De asiatiske bladgrønsager står rigtig fint i den milde vinter.

2 thoughts on “Lune dage i januarhaven

  1. Hej Karna. Hvordan får du varme i din drivtunnel? Tænker temperaturen vil svinge meget med i kolde vintre. Det ser dog ud til, at du får en masse ud af det.
    Jeg har et alm alu. Drivhus, og jeg ville gerne allerede nu kunne bruge det til at sætte små salatplanter ud i.
    Hilsen Birte Kulmbach

    1. Jeg får kun varme fra solen. Så der er ikke meget varmere i drivtunnelen, end der er udenfor. Forskellen er, at her står planterne beskyttet for vinden. Og når solen skinner bliver jorden varmet op. Du kan godt plante små salatplanter ud i drivhuset nu, hvor det igen er blevet tøvejr. Du skal bare dække med to lag fiberdug over nogle buer, hvis der kommer frostvejr igen. Der er en frostnat mere i den her uge, så vent til den er væk, og så begynd med at afhærde planterne, hvis de kommer lige inde fra varmen. De salatplanter, som jeg vil plante ud om nogle dage, har stået i drivtunnelen hele vinteren.Men der er jo ingen garanti for, at der ikke kommer 14 dage med sne og frost. Forårsdyrkning er at tage en chance.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Denne hjemmeside bruger cookies. Hvis du fortsætter med at bruge siden, accepterer du brug af cookies.  Læs mere