Dejligt vejr til at plante majs i

Dejligt vejr til at plante majs i

Det lune og stille sommervejr gør det helt enormt let i år at få alle de varmekrævende planter plantet ud på friland. Jeg tager dem lige nu direkte fra drivhuset og planter ud.

I dag var det en stor græskarplante med store knopper, der kom lige fra drivhustilværelsen og ud på friland – den skal have sit frirum i bunden af et stort majsbed. Normalt ville jeg have afhærdet den først, og efter plantning ville jeg have overvejet, hvordan jeg kunne beskytte den mod kulde og træk og forhindret, at blæsten ødelagde den. Men i år er det slet ikke nødvendigt – til gengæld skal alt det udplantede af og til vandes, indtil det får sat nye rødder ud og ned i jorden.

Heldigvis var det ikke helt så varmt i dag, og det var heldigt, for jeg skulle plante rigtig mange majsplanter ud. I går havde jeg gjort de fleste bede klar, så i dag var der kun to, der lige skulle gødskes med lupingødning og kultiveres. I morges gik jeg i gang med at grave plantehuller – dybe, da majsplanterne er store og står i dybe rootrainere, og jeg havde set, at rødderne hang ud i bunden.

Majs med store rudder.
Der er ikke kun rødder inde i rootraineren – de vokser ud i bunden af rootraineren.

Med varme og ingen regn i udsigt lige foreløbig skulle der vandes rigtig godt. Plantehullerne blev derfor fyldt op to gange, i det nye majsbed tre gange, for her var jorden meget tør. Det var rigtig mange ture med fyldt vandekande.

Jorden er så tør, at vandet hurtigt trækker ned og ud i siderne af plantehullet – det giver planterne en god start. Måske kan jeg slippe for at vande efterfølgende, hvis jeg er så heldig at få en byge inden alt for mange dage. Og nu er der mulighed for regn i næste weekend. Som havejer er det tilladt at ønske sig regn i en hel weekend, men lad være med at sige det højt til ikke-havedyrkere.

Mine majsplanter er altid store, når jeg planter dem ud, da der lokalt er fritfluer, som ødelægger majsbladene på mindre majsplanter. Når de har min. 4 gode blade, så er de ikke så hjemsøgte af fritfluer, og bliver de angrebet, så ovelever de. I år var de på grund af det gode vejr større end normalt her nøjagtig en måned efter såning. Majsene har stået uden for drivhuset under insektnet sammen med de andre udplantningsplanter.

Store majplanter klar til at blive plantet ud.
Store majplanter klar til at blive plantet ud.

Det er forberedelserne til at plante, der tager tid, mens det er ret hurtigt at plante de 100 majsplanter og give alle planter en sjat vand, så rødderne får god jordkontakt. Til sidst gik jeg tur med hakken og dækkede den våde jord med tørt løst jord, så vandet ikke så let fordamper igen. Og så var der nogle majsplanter, som skulle rettes op, så de kom til at stå lige.

Måske tænker du, at 100 majsplanter er i overkanten til to voksne. Jeg planter ret tæt med 3 rækker på et 110 cm bredt bed og med 35 cm mellem planterne i rækken. Det giver en god majskolbe alle år, i gode somre to på nogle planter, i dårlige somre kun en. I majssæson spiser vi mindst to majskobler om dagen. Og så ville det være dejligt at få lidt i fryseren – majskolber midt på vinteren er ikke så tosset.

Majs og bestøvning
Her er udplantet majsplanter med ekstra afstand mellem planterne, da jeg vil prøve at så stangbønner som mellemafgrøde.

 

Majs har hanblomster i toppen af planterne, og støvet herfra skal med vinden føres ned og opfanges at de lange lidt klistrede tråde, som hænger ud af det svøb, som kolben dannes inde i, når hunblomsterne er blevet bestøvet. For at få en god vindbestøvning, er det nødvendigt at plante majsplantern i en firkant frem for en lang række. Majs er en undtagelse – den trives udmærket på samme jord som året før.

Jeg har en del mindre majsplanter tilbage, men lige nu står de som reserve. En af vores venner har fået ædt alle sine majsplanter af de tamme fasaner i haven. Jeg ville nok ikke tage det så pænt, og spekulerer på, om det har været fasanerne. Her har fasanen aldrig været i gang med majsplanterne – endnu.

Lige nu blomstrer en af mine salvier med masser af lilla blomster, mens den hvidbrogede og en anden salvie endnu ikke blomstrer. Insekter og sommerfugle er vilde med de smukke lyslilla blomster, og jeg har da også mange flere salvieplanter, end der er brug for – og det er for at kunne nyde blomsterne og se insekter og sommerfugle besøge dem.

insekter i salvieblomster.
Bier og insekter forsvinder næsten helt ind i blomsterne for at hente nektar.

Tidselfuglen, som vi også i daglig tale kalder tidselsommerfuglen, kommer trækkende sydfra – de kan ikke overleve vinteren her i landet. Det er nogle dage siden, at jeg så de første. I dag var der en på besøg i salvieblomsterne, og min mand havde tålmodighed til at fange den med kameraet.

Tidselfugl på salvie.
Tidselfugl på salvie.

 

4 thoughts on “Dejligt vejr til at plante majs i

 1. Jeg må tage ved lære af dig og plante majs ud meget senere. Jeg har plantet ud for længe siden. De var små og længe om at komme i gang, men nu går det fint. Ca hvornår høster du de første? Jeg har set at Peter Norris sår de sidste majs 1. juli. Det forekommer mig at være meget sent. Tror du at så sen en såning vil nå at give modne majs?

  1. Hvis jeg ikke havde fritfluer i min have, så ville jeg plante ud i hvert fald en uge før. Jeg tror det vigtigste er, at potteklumpen er godt gennemvævet af rødder, når man planter. Jeg plejer at høste de første i sidste halvdel af august.

   Jeg har ikke set Peter Norris skrive, at han sår så sent. Det lyder meget sent. Men Peter får meget til at lykkes.

  2. Det seneste jeg har sået majs har været Sankt Hans – og det er lige på grænsen for hvad der kan lykkes i et normalt år. Nogle gange går det fint, men hvis september og starten af oktober er kølig får man ret små (eller uudviklede) kolber ud af det. Det kræver også en ret tidlig sort. Det seneste jeg sår nu er det hold som skal udplantes efter hvidløg, og de bliver sået omkring d.10.-15. juni

   1. Det må jeg vist lige afprøve – jeg tror at jeg har lidt frø af den tidlige frøfaste ekstrasøde majssort fra Bingenheimer. Så jeg kan jo så nu.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Denne hjemmeside bruger cookies. Hvis du fortsætter med at bruge siden, accepterer du brug af cookies.  Læs mere