Bladlus og nyttedyr i min drivtunnel

Bladlus og nyttedyr i min drivtunnel

I mit gamle drivhus har jeg meget sjældent haft problemer med bladlus. Men jeg har også kun dyrket tomater og agurker. Det gør jeg også i år.

Men i min drivtunnel er der mange peberfrugter, chilier og auberginer ud over tomater og agurker. Og der har været bladlus der i mange uger. Inden udplantningen kom alle planter en tur udenfor og blev spulet for bladlus.

Jeg har valgt at alt skal plantes ud i jorden, da jeg ikke vil bruge min sommer på krukkevanding. Jeg ved godt, at det er smart at kunne tage angrebne planter ud af drivtunnelen, hvis de bliver hårdt angrebne, men jeg har valgt udplantning.

Jeg går derfor benhårdt efter at få en naturlig bekæmpelse med nyttedyr, som kommer af sig selv. Jeg tror ikke, at planterne kan blive helt fri for bladlus, men vil gerne nå dertil, at nyttedyrene kan holde bladlusene nede på et acceptabelt niveau.

De sidste par uger har jeg sat fem mariehøns derind, som jeg har fundet ude på friland. Der var rigtig mange mariehøns i foråret – nu kan jeg næsten ingen finde ude i haven. Det var sjovt, for når jeg satte dem ned på en plante, så vandrede de frem og tilbage på bladene, hvis de ingen bladlus stødte på. Men satte jeg dem på blade med bladlus, sad de helt stille og gik i gang med at æde bladlus. De har åbenbart også lagt æg, for i dag så jeg en mariehønelarve på en peberplante. Mon ikke der er flere?

Mariehøne sat ind på en peberplante.
Mariehøne sat ind på en peberplante.
Til venste mariehønelarve, som er en stor grådig larve.
Til venste mariehønelarve, som er en stor grådig larve.

Indtil nu har jeg sørget for blomster i drivtunnelen for at tiltrække nyttige insekter. I starten diverse buketter med blomster, som insekter godt kan lide. Jeg ser da også med mellemrum svirrefluer derinde og en masse andre små insekter. Jeg er desværre ikke ekspert i de små nyttige insekter, så mange af dem kender jeg ikke.

Der har stået en stor velduftende aftenstjerne, og der har været blomstrende kål og purløg. Nu har jeg udplantet appelsintages og tallerkensmækker jævnt fordelt ud i drivtunnelen.

Drivtunnel med peber, chili, tomat, aubergine. Der er også plantet appelsintagetes, som først lige er begyndt at blomstre.
Drivtunnel med peber, chili, tomat, aubergine. Der er også plantet appelsintagetes, som først lige er begyndt at blomstre.

I dag kom der to spande med blomstrende skvalderkål derind. Da jeg var i gang med at forvandle skvalderkålen i hindbærbedet til jorddække, fik jeg nemlig øje på at der var svirrefluer og nogle snyltehvepse i blomsterne, plus en masse andre insekter. Så nu står der en spandfuld hvide blomster en meter inden for døren i hver ende. Efter kort tid var der besøg af mange forskellige insekter.

Skvalderkålen giver føde til mange insekter lige nu.
Skvalderkålen giver føde til mange insekter lige nu.
Skvalderkålen giver føde til mange insekter lige nu.
I dag har jeg ligget på knæ og hevet skvalderkål blade og blomster af i bunden af hindbærbedet. Det afrevne blev lagt ud som jorddække.

Bladluseangrebet er nogenlunde under kontrol – for jeg er så gammeldags, at jeg vander med vandkande, og overbruser planterne. Det minimerer antallet af bladlus, hvis de ender på jorden, hvor rovinsekter kan æde dem. Desværre er min modspiller myrer, som transporterer bladlusene op på planterne igen. Myrerne lever af det sukkerstof – honningdug, som bladlusene udskiller. Heldigvis er antallet af myrer mindre nu, hvor hele jordoverfladen holdes vandet. Måske solsortene også henter nogle – de er i hvert fald jævnlige gæster i bunden af drivtunnelen.

Lige nu følger jeg udviklingen, og håber at jeg kan tiltrække nok nyttedyr til at holde bladlusene i skak. Går det ikke, må jeg købe nyttedyr.

2 thoughts on “Bladlus og nyttedyr i min drivtunnel

  1. Sjovt at se en mariehønelarve. Jeg har aldrig tænkt over hvordan de ser ud. Jeg har stadig ikke set nogen i haven, men der er hårdt brug for dem. Der er især mange bladlus på rødbeder og bladbeder.

    1. Ja, der er rigtig mange bladlus lige nu. I morgen må jeg prøve at spule mine hestebønner, hvor mange er helt besat af sorte lus. I dag så jeg en mariehønelarve i den anden ende af drivtunnelen, og den var lidt mindre. Så det nytter at bære nogle mariehøner derind. Jeg har læst at en mariehønelarve æder 600 bladlus.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Denne hjemmeside bruger cookies. Hvis du fortsætter med at bruge siden, accepterer du brug af cookies.  Læs mere