Asparges på vej op

Asparges på vej op

Dag for dag kan jeg se stadig flere asparges på vej op af jorden. En enkelt var i dag 6 cm høj. Det er jo dejligt snart at kunne høste de første grønne asparges. Men jeg er ikke helt færdig med at fjerne skvalderkål i mine aspargesbede, så i dag var der kun et at gøre, og det var ned i jordhøjde og i gang med at luge grundigt – og forsigtigt.

Der er masser af aspargesskud på vej op.
Der er masser af aspargesskud på vej op.

Faktisk var det i dag en fordel at arbejde nede ved jorden, for her var der lunt og dejligt i solen, mens blæsten hylede i trætoppene. Det er slet ikke så surt at luge skvalderkål, når jorden er så løs og lækker, som den er lige nu, så rødderne let kan hives med op.

Som du kan se på billede nedenfor, så var aktionen helt nødvendig. Da jeg i sin tid anlagde mine tre aspargesbede, lavede jeg 40 cm brede flisegange rundt om i den naive tro, at det kunne holde skvalderkålen væk. På de to sider er der helt massivt af skvalderkål, dels under æbletræer, dels i stikkelsbærbedet. Derfor er det ikke nok at fjerne skvalderkål i aspargesbedet.

skvalderkål og aspargesskud
Skvalderkål mellem aspargesskud.

Med de mange aspargesskud på vej op, skulle der luges med yderste forsigtighed. Ikke noget med at sætte gravegreben i og rydde i 20 cm dybde, som jeg normalt ville gøre. Og som er effektivt, hvis der følges op på det det næste års tid med jævne mellemrun. Det viste sig, at mælkebøttejernet var det bedste. Det kunne jeg  sætte ned under de større planter og vippe dem løse, og så kunne jeg hive planten op med fingrene.

lugning
Der luges med forsigtighed…

Efter en times tid var de sidste synlige planter og et utal af rødder fjernet, og jeg kunne bære 2 spandefuld skvalderkålsrødder på komposten. Komposten bruger jeg først, når skalderkålrødderne er formuldede. Er du nervøs for at komme skvalderkål i komposten, så kan planter og rødder fyldes i store sorte affaldssække, og plantedelene vil være helt formuldet efter ca. 1 år, og der er den fineste jord i bunden af sækken.

Klør fem lugning.
Klør fem-lugning er effektiv og skånsom.

Det blev en skvalderkålssøndag, for jeg tog også lige fat på at rydde nogle kvadratmeter skvalderkål af det store areal, hvor vi for nylig fældede et stort gammelt æbletræ. Her skal være nye køkkenhavebede. Heldigvis havde jeg placeret en kompostbunke her sidste år, som var overdækket. Det har kvalt skvalderkålen i en radius på nogle meter. Jeg skal køre mange trillebørfulde til kompost. Men det er umagen værd – det bliver en rigtig god dyrkningsjord, da det i mange år ikke har været dyrket.

Areal med skvalderkål.
Det her areal med skvalderkål skal ryddes inden for den næste måned og forvandles til bede med rigtig god jord. Nederste højre hjørne er aspargesbedene.

 

2 thoughts on “Asparges på vej op

  1. Aj … I må have det meget varmere end her hos os. Det blæser og er overskyet, jordtemperaturen er på vej og vi er under 5 grader om natten… Jeg ville ellers så gerne snart have asparges 😉

    1. Vi ligger jo lidt lunere her på Lolland, men idag er det også overskyet, blæser og er rigtigt koldt. Asparges kan stå længe i jordoverfladen uden at vokse. Men kommer der nogle lune dage, så skyder de hurtigt op. Min pointe var egentlig også bare: hak ikke, skuddene er på vej op!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Denne hjemmeside bruger cookies. Hvis du fortsætter med at bruge siden, accepterer du brug af cookies.  Læs mere