Æbleflæsk på en regnvåd søndag

Æbleflæsk på en regnvåd søndag

Det har regnet godt i nat. Haven er så dejlig våd – jeg har lige listet mig en tur derud og blev kun lidt våd. Jeg kan se, at planterne er vokset i nat.

I dag bliver det ikke havearbejde. Husarbejde i stedet for eller slap af dag?

Men inden jeg går videre, vil  jeg lige give inspiration til at lave æbleflæsk. Lige nu er der fuldmodne Guldborg i min have, og det er efter min mening det mest perfekte æble til æbleflæsk, da skrællen kan blive på og bliver mør nok. Jeg gør de også med Filippa, men den er ikke moden nok. Gad vide om Summerred dur – den har jeg et helt træ af, som er ved at være modne.

Æbleflæsk har jeg været vild med siden jeg var barn. Spiser den også gladeligt som kold på en rugbrødsmad. Billigt pålæg. Opskriften er min mors, bortset fra at jeg ikke skræller æblerne altid. Den kan laves med og uden skræl.

Min opskrift er lidt på slump – mere en fremgangsmåde. Baconmængden kan man være mere eller mindre large med. I stedet for bacon bruger jeg nogle gange røget mørbrad – så skal der lidt mere olie i som start. En kombination af bacon og røget mørbrad er rigtig fin. Kalkunbacon kan også bruges, men giver ikke helt samme smag.

Jeg skærer flækker af æblerne udefra, så alle får en skindside. En 4 liters skål med æbleflækker passer til to pakker bacon, men jeg synes heller ikke baconmængden er så afgørende, det er smagen.

Jeg skærer/klipper bacon i 1 cm brede stykker gennem alle lagene. Mørbrad skræres i tynde skiver og derpå i små stykker. Jeg bruger en wok, hvor bacon steges først i lidt olie. Når det er brunt, kommes alle æblesnitter i på en gang og med blusset på 9. Der skal vendes rundt med jævne mellemrum, til det er varmet godt igennem. Pas på til sidst, æblestykkerne skal ikke være sorte. Så skrues der ned, og det står og simrer under låg til æbler og skræl er ved at være møre. Æbleflæsk bliver bedst, hvis det ikke er kogt helt ud, men æblesorten bestemmer jo alt. Nogle æblesorter giver en mere våd æbleflæsk, især hvis man ikke får stegt æbleflækkerne nok i starten.  Til sidst smages der til med sukker – jeg laver min lidt sød, men det er en individuel bedømmelse.

Her er resultatet – god søndag.

Æbleflæsk på rugbrød.
Æbleflæsk på et stykke fuldkornsrugbrød – en af mine favoritter.

2 thoughts on “Æbleflæsk på en regnvåd søndag

  1. Tak for opskriften Karna, det vil jeg prøver. Vores lokale slagter laver en dejlig æbleflæsk men jeg har aldrig prøvet at lave det selv.
    Vi er også ved at drukne i skønne Guldborg æbler. Træet plantede vi for 25år siden da vi flyttet herned og det bugner med stor flotte æbler. Jeg koger en god saft/sirup sammen med hyldebær. Skønt på morgengrød vinteren igennem. Ellers laver jeg mange portioner grød til fryseren.
    Dejligt med regn her på sydhavsørene
    mange hilsener Anne

    1. Selv tak. Det er altid dejligt, når man lige har energi til at få udnyttet frugt og bær i haven, og du får da udnyttet æblerne godt. Ja, det er dejligt med regn. Jeg har nydt at gå en tur engang imellem ude i den våde have.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Denne hjemmeside bruger cookies. Hvis du fortsætter med at bruge siden, accepterer du brug af cookies.  Læs mere