Året første hold kyllinger på ni

Året første hold kyllinger på ni

I går pippede det under vores skrukhøne Bardot – fik jeg at vide af min mand i telefonen. Jeg var til mit barnebarn Magnus fødselsdag i København, og jeg havde troet, at jeg nåede hjem, inden  det skete.

Bardot ligger så fint på reden og varmer sine 10 æg. Billedet er fra starten af rugningen. Bardot er en La Bresse.

Derfor var det rigtig spændende til morgen at gå ind og kigge til hende. Det pippede rigtig meget under hende, og hun svarede, og der gik ikke lang tid, førend et lille sort kyllingehoved kiggede ud – og så et mere, og pludselig var der tre. Vi nød synet og besluttede, at vi ikke skulle gøre mere, hun skulle have fred for vores indblanding. Hun lå på ti æg, så måske var der flere klækkede kyllinger under hende og nogen på vej. Det var kun starten på dag 21.

Efter nogle timer kunne vi se flere kyllinger titte frem, så Flemming stak forsigtigt hånden ind under hende og fiskede tomme æggeskaller ud. Det blev hurtigt en lille stak, og jeg kunne tælle mig frem til, at der måtte være klækket mindst 8. Flemming kunne kun mærke et æg, så vi besluttede at komme det i vand og bagefter lyse det. Det flød fint i vandoverfladen, men bevægede sig ikke. I vores nyindkøbte æggelyser kunne vi se, at det ikke var befrugtet. Der var kun blomme og hvide i det, da jeg slog det ud.  Nu var det spændende, om der var ni levende kyllinger under hønemor.

Hun har ligget i en ikke så stor rugekasse oven på en omvendt fugtig græstørv, hvor jeg havde lavet en fordybning til æggene, som lå ovenpå et lag hø. Der var nu mere brug for tørt nyt hø og lidt mere plads, så hun kunne gå fra reden med dem, når hun var klar til det. Planen var at flytte dem over på et lag hø ovenpå en isoleret træplade, så de ikke ligger på det kolde cementgulv. Først flyttede vi kyllingerne derover. Der var ni stk helt perfekte små sorte kyllinger med lidt hvidt. Sådan ser Australorps kyllinger ud.

Ni nuttede kyllinger kom der ud af de ti æg.

Bardot gik lidt i panik og skyndte sig over til dem. Vi havde været lidt i tvivl, om vi skulle flytte hende eller kyllinger først. Hun er en venlig høne, så hun hakker ikke.

Fart på hen til kyllingerne, og så kom de hurtigt ind under hende.

Det varede ikke længe, inden der var ro på, og nu var der plads til at tilbyde hende lidt at spise – hun gik selvfølgelig straks i gang med at forsøge at servere det for kyllingerne og et par stykke kom frem og deltog.

To kyllinger viser interesse, når hun klukker og pikker i frøene..
En lille fremmelig kylling på nok ca. et døgn viser interesse for en gang undulatblanding.

Da vi kom over og kiggede sidst på eftermiddagen, kunne vi se, at hun havde været af reden, da der lå en lort på gulvet. En lille almindelig en, som ikke stank som hendes store rugelorte ellers har gjort.

Nu bliver det spændende i morgen, hvor hun sikkert tager dem med af reden for at spise og drikke.

En befrugtnings- og klækningsprocent på 90 er vi rigtig tilfredse med. Det viser at vores hane, som er fra april 2018, gør det, hans skal. Han træder hønerne jævnligt, men uden at det går ud over deres fjerdragt. Så i dag fik han tilnavnet Farmand. Det er også godt gået af Bardot, som er en ung høne fra midt i august 2018.

Bertram er en flot hane. Han har bare et par knækkede halefjer – han var yngste hane i en flok hanekyllinger og fik lidt hug. Men nu har han et godt haneliv med 10 høner og egen stor hønsegård.

Vi har en ny skrukhøne liggende med 12 æg, som har ligget i en lille uge nu. Det er vores rugehøne Bertha, som også rugede et hold kyllinger ud sidste sommer – en af hendes kyllinger var Bardot.

 

4 thoughts on “Året første hold kyllinger på ni

  1. Tillykke med de små. De er godt nok søde. Jeg vidset ikke at australorpskyllinger så sådan ud. Tak

    1. Ja, de er ikke lysegule – men yndige er de alligevel. De forskellige racers kyllinger udvikler sig også forskelligt med dun og fjer. Australorpskyllinger er ret søde og fine hele tiden. Vores lysegule La Bresse kyllinger sidste sommer blev meget lidt pæne senere, da de længe var ret bare og med strittende fjer. Men de er blevet fine som store.

  2. Nåhr, så fine de er! Til lykke med dem 🙂 Vi går og sparer sammen til et større hønsehus, så vi også kan lade vores høner ruge nogle kyllinger ud. Det bliver vist først til næste år, men så kan jeg jo følge med i jeres 🙂

    1. Kyllinger bliver man totalt afhængige af, når man først har prøvet det. De er nu 7 dage gamle, og de har fået vinger og går rundt os skraber i jorden ligesom deres mor og finder selv små larver og frø. Det er så fantastisk at følge. Også at se hønen klare alt det hele med at varme dem, vise dem, hvad de skal spise osv. Så ja, det kan stærkt anbefales at prøve.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Denne hjemmeside bruger cookies. Hvis du fortsætter med at bruge siden, accepterer du brug af cookies.  Læs mere