Valske bønner er en delikatesse

Valske bønner er havesorter af hestebønner, og det lyder jo ikke særligt flatterende, at det er foder til heste. Men valske bønner er i virkeligheden en delikatesse for mennesker. Og sjovt nok, så smager de lækre grønne bønner mest som ærter.

Men inden man når til at servere bønnerne, er der lige lidt arbejde. Valske bønner bør som næsten alle andre bønner ikke spises rå.

Først plukkes de store bønnebælge, og de skal lige netop være begyndt at blive bløde i bælgen, da bønnerne så har den rigtige størrelse – efter vores smag.

Bønnebælgene skal være store, inden der er store bønner inde i bælgen.

Bønnebælgene skal være store, inden der er store bønner inde i bælgen. Her dyrkes de mellem kartoffelrækker.

Bønnerne ligger godt beskyttet inde i bælgen i noget uldlignende materiale.

Bønnerne ligger godt beskyttet inde i bælgen i noget skumagtigt materiale.

Bønnerne bælges.

Bønnerne bælges.

Store hvide bønner

Store hvide bønner.

De store hvide bønner skal koges i nogle minutter afhængig af størrelse. Mine blev kogt i ca. 5 minutter i den her størrelse, så de var gennemkogte, men stadig faste. Nogle af bælgene revner, så man kan se de grønne bønner inde i den hvide hinde. De hvide hinder kan ikke spises, man skal nu smutte bønnerne ud af de hvide skaller. Overhæld dem med koldt vand inden. Det går let at smutte dem, hvor hinden er revnet, de andre må man lige lave hul i med neglen.

De grønne bønner smuttes ud af den hvide hinde.

De grønne bønner smuttes ud af den hvide hinde.

Så er der valske bønner - Jeg giver dem bare lidt god olivenolie og et drys flagesalt inden servering.

Så er der valske bønner – jeg giver dem bare lidt god olivenolie og et drys flagesalt inden servering.

De smager så dejligt, at det kan være svært at lade nogle stå til frø. Men gør det alligevel, for det er rigtig dyrt at købe frø af valsk bønne. Og hvis man kan lide valske bønner, så skal der sås mange meter række til næste år. Jeg dyrker dem mellem kartoffelrækkerne.

Vi spiser dem ikke rå, da de indeholder lecitin. Nogle steder står der, at de kan spises rå som små, men ifølge Fødevarestyrelsen er der ikke dokumentation for dette.

 

Lignende indlæg om min have

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *