Polske agurker – løsningen på for store drueagurker

Da jeg flyttede til Lolland for snart 40 år siden, lærte jeg en ny slags syltede agurker at kende. Polske agurker. Det var redningsplanken, når drueagurkerne er blevet for store. Og det bliver drueagurker hele tiden – på en eller anden måde gemmer de sig, så der altid er nogle, som ikke bliver plukket i tide. Har man ingen drueagurker, der kan vokse sig for store, så kan man bruge overskuddet af drivagurker eller salatagurker på friland. Men det er kun en nødløsning for en ellers ubrugelig mellemstørrelse, som hverken er drueagurk eller asie. Men en acceptabel måde at få udnyttet hele høsten på. De er i hvert fald fremragende til at bruge i hjemmelavet remoulade.

Der ligger helt sikkert noget nedsættende i opskriften på polske agurker – polakkerne var de upopulære roearbejdere, der i sæsonen kom til Lolland og arbejdede billigt for de store gårde og godser. Sådan gentager historien sig. Efterhånden blev de her, og der bor i dag mange efterkommere efter de polske roearbejdere her på Lolland. Efter 100 år er det kun på navnene, at man ved at der er polske aner.

Jeg har ingen drueagurker i år, så da jeg havde været på ferie i 4 dage, var der en masse lidt for store drivagurker og en hel del citronagurker. Det vat lige til nogle glas polske agurker. Om citronagurker overhovedet kan eddikesyltes, det er på prøve. Det ser dog lovende ud.

Til polske agurker skæres agurkerne ud i tykke skiver  – det passer med at skære dem i to skiver til at lægge på en leverpostejmad om vinteren. Herfra er syltningen egentlig som asier. Stykkerne drysses med fint salt og står et døgn, så en del af vandet kan komme ud.

Agurkerne skæres i tykke skiver.

Agurkerne skæres i tykke skiver.

Når der er gået et døgns tid, duppes de tørre og lægges i rene glas sammen med løg og dild. Skalotteløg er bedst til det eddikesyltede, så her er der god brug for alle de små skalotteløg. Og så er det med at finde et par dildkroner. Det synes jeg næsten altid er et problem – i år ingen undtagelse. Enten er de med modne frø – eller der er næsten ikke frø på dem endnu. Men et par nogenlunde dildkroner fandt jeg dog. Om 14 dage er der fine dildkroner, men måske ikke flere agurker?

Skalotteløgene står stadig i tørrekasserne.

Skalotteløgene står stadig i tørrekasserne.

Tre forskellige slags skalotteløg og et par dildkroner.

Tre forskellige slags skalotteløg og et par dildkroner. Bananskalotteløg, Red Sun og en hvidlig sort.

Når agurker, dild og løg er lagt ned i glassene, skal der hældes varm sukkersødet eddike over. Jeg krydrer eddiken på den dovne måde – bruger en færdig krydderiblanding til syltning af agurker. Den koges med i eddiken. Jeg gemmer krydderiblandingen i et glas med eddike, så kan den genbruges. Ved små portioner lage tager jeg bare lidt af eddiken herfra, da den er ret krydret og hælder ny over krydderiblandingen.

Polske agurker på glas.

Polske agurker på glas.

Efter to døgn skal eddiken hældes fra og op i en gryde. Det koges op, og jeg vælger at tilsætte konserveringsmiddel for at være sikker på, at de er holdbare.

I år må jeg bruge den gammelsdag overbinding med plast og elastikker, da jeg ikke har glas nok med låg. Der skal virkelig samles glas det næste års tid.

Lignende indlæg om min have

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

2 kommentarer

  • SVAR

    Min mor lavede også polske agurker, men i dem var der skiver af peberrod i glasset.

    • SVAR

      Peberroden var sikkert kommet i for at forbedre holdbarheden.