Vi fælder træer

Vi fælder træer

Det er snart jul, men vi har knap nok tid til at tænke på det. Julegaverne er dog købt, der er hængt julepynt op, og brunkagedejen står og udvikler smag, inden de snart skal bages en dag med regnvejr.

Vi fælder træer på vores nye grund, og vejret arter sig helt fantastisk i de her dage med næsten ingen vind og sol det meste af tiden. I dag har vi lagt træ nummer tre ned.

Det er godt med en stærk mand, når der skal fældes træer.
Det er godt med en stærk mand, når der skal fældes træer.

I går var det et Pigeon træ, der faldt for motorsaven. Det bar næsten ingen æbler mere, og det var fyldt med kræftknuder. I dag var det et gammelt Belle de Booskop træ, som var helt hult i stammen og langt ud i grenene. Ærgerligt, for der er ikke meget brændværdi i de lette stammer og grene.

Belle de Booskop træets stamme og grene var helt hule
Belle de Booskop træets stamme og grene var helt hule

Nede midt i træet i den hule stamme voksede en stor svamp. Der kom kun lidt lys ind af nogle mindre huller i stammen. Jeg ved ikke, hvad der er for en svamp.

Svampen har jeg fisket op fra den hule træstamme, som var fyldt op med fin muld.
Svampen har jeg fisket op fra den hule træstamme, som var fyldt op med fin muld.

Den hule stamme har givet mig to nye og ret dekorative plantekasser. Når de står på jorden, kan rødderne søge ned i jorden, så jeg ikke skal gå og vande dem. Nu skal jeg bare finde ud af, hvilke planter, der vil være flotte i dem.

Plantekasse af træstub
Her er ikke mindre end tre huller at plante i.
Den her stub var fyldt med den dejligste muld - lige til at plante i.
Den her stub var fyldt med den dejligste muld – lige til at plante i.
Træ med råd er utrolig smukt, men desvære er brændværdien ikke særlig stor. 
Træ med råd er utrolig smukt, men desvære er brændværdien ikke særlig stor.

I dag besluttede jeg at frede et ret sundt gammelt æbletræ – selv om det er et madæble, som jeg ikke er så vild med. Men det er smukt, og vi vil kunne sidde under det på varme sommerdage og se på den ny køkkenhave.

Ved siden af det står et lille æbletræ. Det blev fældet for en del år siden, selv om det var et dejligt spiseæble – kender ikke sorten. Men nu er der skudt et nyt træ op, og jeg mener, at jeg forrige år så æbler på det, som lignede den oprindelige sort. Så nu får det en chance for næste år at bevise, at det er velsmagende æbler.

Det store og lille æbletræ er blevet fredet og skal blive stående.
Det store og lille æbletræ er blevet fredet og skal blive stående.
Da set store Belle de Boskoop træ var væk, kunne vi pludselig se vores hus herfra.
Da det store Belle de Boskoop træ var væk, er der pludselig fri udsigt mod vores hus og hækken ind til vores have.

På billedet ovenfor står der til venstre en gruppe på tre træer. Pæretræet til venstre skal også væk, da det delvis er gået ud i toppen og har en hul gren. Det store flotte pæretræ længst til højre i gruppen skal blive stående, og det får så plads til at udvikle sin krone. Bagved står et gammelt Skovfoged æbletræ, som også skal blive stående.

Vi tænker også i let vedligeholdelse, så der skal mellem og under træerne være plads til nogle gange om året at køre rundt med traktor og slå græsset, som skal bruges til jorddække i køkkenhaven.

Vi nyder virkelig at have åbne arealer. I mange år har jeg måttet knibe flest mulige frugttræer og bærbuske ind alle steder, så den gamle have er overfyldt og der mangler lys og luft. I dag fik vores frugttræer  på den anden side af hækken mere lys og luft, da det store Belle de Booskop træ kom væk. Birketræer og syrenhæk mod vest giver læ nok for vestenvinden.

Så snart vi har rådyrsikret den ny grund, skal hegn og hassselhæk mellem de to haver væk – så vi kan gå mellem de to køkkenhaver. Det vil også give æbletræerne i vores have endnu bedre vækstforhold, så de kan vokse i bredden mod vest. Med tiden skal det hele gerne smelte sammen til en have.

2 thoughts on “Vi fælder træer

    1. Min mand har en trædrejebænk, og har drejet masser af ting i træ. Men er ikke så optaget af det mere. Jeg får nogle smukke blomsterkummer ud af nogle af dem.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Denne hjemmeside bruger cookies. Hvis du fortsætter med at bruge siden, accepterer du brug af cookies.  Læs mere