Valg af potter til dyrkning af tidlige kartofler

Valg af potter til dyrkning af tidlige kartofler

Lige nu nyder vi frugten af mit arbejde med at dyrke tidlige kartofler i potter i drivtunnelen. Det er lækkert at kunne spise nye kartofler her i maj, især sammen med nye asparges.

Nye kartofler af sorten Annabelle, som ikke er helt tidlig, men smager helt fantastisk,
Nye kartofler af sorten Annabelle, som ikke er helt tidlig, men smager helt fantastisk,

Næste år vil jeg dyrke flere potter med tidlige kartofler, så der bliver til flere kartoffeldage. Men det vil være i mindre potter og ikke i de store kartoffelpotter, som jeg ellers har investeret i. Det er der flere grunde til:

 1. Den væsentligste er at de store kartoffelpotter er alt for tunge at flytte rundt med fyldt med jord. Og jeg flytter dem flere gange undervejs. Ind i køkkenet til spiring, ud i drivtunnelen, ud af drivtunnelen.
 1. Jeg har meget svært ved at skille yder- og inderpotten ad, når jeg skal høste.
 1. Allerede nu på tredje år er kanterne foroven begyndt at gå i stykker, så det er endnu sværere at få skilt potterne ad.
 1. I år kunne jeg næsten ingen kartofler se, da jeg endelig skulle til at høste og havde fået skilt potterne ad. De andre år har de ligget ude ved kanten, så jeg kunne pille dem. Måske har det været så koldt, at kartoflerne kom til at være i midten af potten. De var meget svære at finde ved at grave med fingrene ned ovenfra.
Det er et slæb med de store potter, når de er fyldt med jord.
Det er et slæb med de store potter, når de er fyldt med jord.

Næste hold kartofler lagde jeg i de potter, som jeg havde stående. Det blev høje og ret smalle potter, da der skulle flest mulige ned i en stor isolerende styroporkasse. De mindre potter var noget lettere at håndtere.

De mindre og høje potter blev sat ned i en styroporkasse i drivtunnelen og ikke forspiret indenforl
De mindre og høje potter blev sat ned i en styroporkasse i drivtunnelen og ikke forspiret indenfor.

Det viste sig, det var et rigtigt godt valg. Når jeg tager dem ud af potterne – og det er ikke spor besværligt, så er det let lige at pille kartoflerne ud, og det er let at sætte planten tilbage i potten, efterfylde med lidt mere jord, give lidt gødning og vande den grundigt. Ligesom jeg gør med kartoffelpotterne.

Det er let at pille kartoflerne ud af et rodsystem, som har vokset i en høj og smal potte.
Det er let at pille kartoflerne ud af et rodsystem, som har vokset i en høj og smal potte.

Eneste ulempe med de mindre potter er, at de tørrer lidt hurtigere ud, så der skal vandes lidt oftere. Udbyttet af tre små potter med en kartoffel lagt i hver er mindst lige så stort som 3 kartofler lagt i en kartoffelpotte.

De høje såkaldte rosenpotter er fine til formålet.
De høje såkaldte rosenpotter er fine til formålet.

5 thoughts on “Valg af potter til dyrkning af tidlige kartofler

 1. Ih, hvor smart med de rosenpotter, og hvor pænt! Det har jeg virkelig lyst til at prøve til næste år, så kan jeg bruge nogle af alle de tomme rosenpotter, jeg har.
  Tak for tippet og gode råd
  Jytte
  http://www.danishknitdesign.com

  1. Det er da heldigt, at du har mange tomme rosenpotter. Jeg skal nok på udkig efter lidt flere, inden næsten år. Men mine venner er flinke til at komme med potter.

 2. Hej Karna
  Din blog er til konstant inspiration:) Jeg er i tvivl om hvor tidligt du satte kartofler i potterne? Og tror du de kan trives lige så godt i et stort drivhus 100m2 som i din tunnel?
  Tak
  Birgith

  1. De første satte jeg ca. 20. februar inde i køkkenet. De blev flyttet i drivtunnel da de kom op. der var fiberdug i starten ved kolde nætter med risiko for nattefrost. Her høstede jeg de allerførste ca. 2 måneder efter. Næste hold blev vist først sat omkring 10. marts. Tidlige kartofler er høstklare mellem 2 måneder og 2 måneder og 10 dage, alt efter vejret.I så stor eet drivhus må du kunne få mindst samme tidlighed.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Denne hjemmeside bruger cookies. Hvis du fortsætter med at bruge siden, accepterer du brug af cookies.  Læs mere