Undersåning og jorddække af kål

Undersåning og jorddække af kål

Store, frodige kålplanter er så flotte. Derfor er det også ærgerligt, at det er så svært (læs: umuligt) at dyrke kål uden fiberdug og bionet.

I dag har jeg nydt synet af nogle af mine kål.

Jeg læste i går noget om at dyrke blomkål hos frøfirmaet Syngenta, og her stod at blomkål fra midten af maj kunne tage skade af at stå under fiberdug. Så i dag blev fiberdugen skiftet ud med bionet, og jeg benyttede lejligheden til at kigge nærmere på blomkålene i bedet, hvor der også er en del Hispi spidkål. Kålene bliver høstet inden for en overskuelig tid, så jeg kultiverede bare jorden og fjernede lidt stort ukrudt. Blomkålene ser ud til at trives, og det varer nok ikke længe, inden hoveddannelsen begynder.

Bed med blomkål og spidskål.
Bed med blomkål og spidskål.
Blomkålene var store og flotte, men lige nu har de også masser af væde.
Blomkålene var store og flotte, og lige nu har de også masser af væde.
Hipsi spidskål er små planter - jeg kunne fint have plantet tættere.
Hispi spidskål bliver små planter – jeg kunne fint have plantet meget tættere.

Næste bed var et kombineret bed med forskellige sorter af vinterbroccoli og blomsterkål. De er placeret i samme bed, da begge slags bliver høje og derfor skal overdækkes med 3,6 m bredt fiberdug. Da de bliver høje og skal stå på jorden helt til maj måned næste år, har jeg i dag undersået dem med jordkløver. Jorden var dejlig fugtig, så frøene dryssede jeg ud på jorden og hakkede dem let ned med riven, som jeg brugte bagsiden  af til at trykke jorden fast med omkring frøene. Og så blev den smalle bionet skiftet ud med den 4 m brede. Blomsterkålen er allerede ved at være i højde med buerne.

Bed med frodig blomsterkål forrest og vinterbroccoli i den anden ende.
Bed med frodig blomsterkål forrest og vinterbroccoli i den anden ende.

Sidste år var mine rosenkål en katastrofe, og udbyttet blev lavt. I år ser rosenkålene fantastisk flotte ud. På trods af at de har vokset i et tykt lag ukrudt af bl.a. fuglegræs og stolt henrik. Alle planter har overlevet udplantningen, og jeg har indtil nu ikke turdet lette på bionettet af frygt for at få kålfluer derind. Men nu skulle der være et ophold, hvor der ikke er æglæggende kålfluer, hvis varslingen  for kålfluer er korrekt for Nakskov.

Desuden har jeg lige læst, at hvis man kortvarigt er nødt til at tage insektnet af kålplanterne, så er det bedst  at gøre det om aftenen. Underforstået at fluerne ikke er så aktive ved aftenstid. Derfor blev bionettet først taget af hen mod solnedgang.

Det er kun få år siden, at der på den ene halvdel af bedet har været kløver, så derfor kunne jeg ikke underså. Det var sikkert også bare endt med endnu en gang massivt ukrudt. Derfor lagde jeg et lag ålegræs ud som jorddække. Det er genbrug fra vinterdækning af gulerødder. Det kan minimere vandfordampningen, og forhåbentlig forhindrer det, at ny ukrudt spirer frem og konkurrerer med rosenkålene.

Med den vækstkraft kan det ikke vare længe, inden rosenkålene også skal have 3.6 m bredt bionet lagt over i stedet for den smalle.

Rosenkål med masser af ukrudt.
Rosenkål med masser af ukrudt.
Rosenkålene er nu blevet befriet for konkurrence fra ukrudtet.
Rosenkålene er nu blevet befriet for konkurrence fra ukrudtet.
Jorden under rosenkålene er blevet dækket med ålegræs. Det er genbrug fra vinterdækning af gulerødder.
Jorden under rosenkålene er blevet dækket med ålegræs.

I morgen kommer samme tur til bedet med rødkål og vinterhvidkål. Og så skal der sås grønkål og palmekål. Måske også romanesco.

One thought on “Undersåning og jorddække af kål

  1. Stod der noget om hvorfor blomkål tager skade af fiberdug? Ikke fordi jeg bruger fiberdug. Jeg synes at det nemt går i stykker og ligger og flyver rundt over hele haven og måske ind til naboerne. Jeg er gået 100% over til bionet. Men jeg synes også at det er ærgerligt med alle de smukke planter som man ikke rigtig kan nyde synet af. Men det er nødvendigt af mange grunde. Her til morgen måtte jeg jage et rådyr væk.
    Forøvrigt synes jeg ikke at have set kålmøllene i år. Kan det være det kølige og blæsende vejr?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Denne hjemmeside bruger cookies. Hvis du fortsætter med at bruge siden, accepterer du brug af cookies.  Læs mere