Tusinder af agersnegle æder løs i køkkenhaven

Tusinder af agersnegle æder løs i køkkenhaven

Den våde sommer og efterår har været alt for gunstig for sneglene, ikke mindst agersneglene er der rigtig mange af i min have. Ikke kun de store fede, men også rigtig mange helt små. De æder alle små nye planter, bl.a. mine udplantede spinatplanter, og de har gjort et godt indhug i kålbladene, de er inde i kålhoveder og salathoveder. Og det bliver vist ikke i år, at jeg får kinakål.

Kinakål hjemsøges af snegle.
Kinakål er kendt for at være sneglenes foretrukne fødeemne – der er vist noget om snakken.
Sneglene har nærmest ribbet bladene helt af på det her kinakål.
Sneglene har nærmest skeletteret  bladene helt på det her kinakål.

Jeg har taget bionet af kålene idag, vasket nettene og håber at få dem tørret, så de kan blive lagt væk. Hver gang jeg tog et net af, kunne jeg rigtig se, hvor megen skade sneglene har anrettet. Sneglene lever o en beskyttet tilværelse under bionet, da solsortene ikke kan reducere bestanden under nettene. Fuglene kan i år ikke engang følge med på de bede, som er uden netoverdækning. Jeg mangler en god bestand af høns og ænder, jeg kan slippe løs i køkkenhaven.

Rødkål og hvidkål er de kål, som er blevet ædt mindst, men når bladene spises delvis går det ud over tilvæksten. De er heldigvis ikke begyndt at sprække – det er da et lyspunkt.

Hvidkål Marner Lagerweiss og rødkål Rodynda. De er heldigvis ikke begyndt at sprække.
Hvidkål Marner Lagerweiss og rødkål Rodynda.

Der er rigtig store flotte Filderkraut hoveder efter en fugtig sommer og efterår. De er så tunge, at de er begyndt at lægge sig ned. I dag fik de en mursten som hovedpude, så de ikke ligger direkte på jorden. Jeg høstede et stort et på et par kilo – det var lige ved at begynde at sprække. Her har sneglene været meget aktive både på yderblade og inde mellem de yderste blade på kålhovederne.

Sneglene har ædt mere af kålbladene på Filderkraut.
Sneglene har ædt mere af kålbladene på Filderkraut.
En af de små mørke agersnegle inde mellem bladene i selv kålhovedet.
En af de små mørke agersnegle inde mellem bladene i selv kålhovedet.

Sneglene har også taget godt for sig af retterne i bedet med kinesiske radiser, hvor de har spist af bladene.

Blade på de kinesiske radiser er delvis ædt af snegle. Der har været bionet over.
Blade på de kinesiske radiser er delvis ædt af snegle. Der har været bionet over.
Heldigvis er der store flotte kinesiske radiser - dem æder sneglene ikke. Men de den fed snegl i toppen.
Heldigvis er der store flotte kinesiske radiser – dem æder sneglene ikke. Men se den fed snegl i toppen.
Sommersåede blomkål bliver også ædt. Mon de når at danne blomkål?
Sommersåede blomkål bliver også ædt, men de er nok lidt fredet, da kinakålene kun står et par meter derfra. Mon de når at danne blomkål?

Sneglene har huseret længe, men det bliver værre nu, hvor der er mange små snegle, som hurtigt bliver større. Allerede først i september åd de kimplanterne, så snart spinaten kom op. To hold åd de. Nu har de stort set ædt de udplantede, og er godt i gang med de udplantede spidskål, som skal overvintre.

Jeg købte i foråret en pakning blå sneglekorn som en nødløsning, da jeg havde dræbersnegle i drivtunnelen. Jeg vil helst ikke bruge kemi. Men jeg har de seneste uger forsøgt at redde mine små udplantede planter ved at drysse sneglekorn ud. Det er antagelig den eneste grund til, at der stadig er salatplanter på friland. Det er som at give børn slik – de forsvinder lynhurtigt. Når jeg drysser en håndfuld ud hist og her om aftenen, er de stort set væk næste morgen.

Jeg bekæmper også snegle ved at lægge kålblade ud hist og her og aflive de mange agersnegle, som samler sig nedenunder bladene. Og jeg fjerner og afliver alle snegle, jeg får øje på.

Jeg er lidt bekymret – ikke så meget for afgrøderne ude på jorden nu, men mere for, hvordan det ser ud til foråret med så mange snegle i haven.

4 thoughts on “Tusinder af agersnegle æder løs i køkkenhaven

 1. Af en eller anden grund elsker agersnegle asiatiske grønsager, mine pak chok ser frygtelige ud. De eneste, de synes at lade være, er tatsoi, her hos mig ihvertfald. Jeg har lagt træ ud over det hele og går hver dag en tur med saksen, det har reduceret antallet ret så meget. Derudover bruger jeg også nødtvungent blå sneglekorn, der er simpelthen for meget, jeg ellers ikke ville kunne dyrke. Her forsvinder de også tit i løbet af en nat, et andet sted har jeg læst, at det mest skulle være mus, der tog dem, at det altså slet ikke er sneglene, der er så glubske eller mangfoldige.

  1. Jeg har i år også valgt at lægge blå sneglekorn ud de steder, hvor jeg har plantet nye små planter ud. Jeg har ikke hørt det med at musene spiser dem. Jeg kan se, at de mest forsvinder i fugtige nætter, så mon ikke det er sneglene.

   Jeg har også angreb i mine asiatiske grønsager, men ikke i de forskellige slags sareptasennep. Måske er de for stærkt smagende.

 2. Jeg benytter jorddekke på noen av mine bed. Dette er bra for jorden, mat til makkene, det gir næring til plantene, pluss at det holder på fuktighet og holder bedre ugress unna.
  Men jeg tror jeg får flere åkersnegler på grunn av jorddekke. Blomkålen min i år ble ødelagt av åkersnegl og høstreddiken har alle gnag av snegl. Spisskålen hadde også mye sneglegnag.
  Jeg lettet på jorddekket i et bed og fant mengder med snegleegg. Er litt usikker på hva jeg skal gjøre – hva tenker du om jorddekke og åkersnegl?
  Jeg graver ned en del plantedeler fra hagen i bed til jordforbedring, kansje det er bedre å grave ned enn å legge det oppå jorden. Under et jorddekke trivs åkersnegl og legger sine egg til neste års generasjon.
  Jeg skal også vanne med nematoder neste år, for jeg har aldri hatt så mye åkersnegl i hagen som i år.

  1. Der er utroligt mange snegle her i efteråret efter den våde sommer. Jeg bruger Ferromol sneglekorn i bedene med salat og nyudplantede små planter af løg, spinat, kål og asiatiske bladgrønsager. Hvis jeg ikke havde gjort det, tror jeg slet ikke, at der havde været planter tilbage. Det har jeg aldrig gjort før. Jeg fjerner desuden mange snegle manuelt.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Denne hjemmeside bruger cookies. Hvis du fortsætter med at bruge siden, accepterer du brug af cookies.  Læs mere