Tomatplanter i større potter og såning af basilikum

Tomatplanter i større potter og såning af basilikum

Tomatplanterne til drivhuset blev sået 24. februar i rootrainer, og i dag var jeg nødt til at få dem i større potter, selv om jeg faktisk ikke har plads til dem i mine vinduer, men det kan lige gå med lidt omrokering. Knoldfennikel må ovenpå i gavlvinduet, håber det ikke er for koldt for dem.

Tomatplanterne blev pottet op i firkantede potter, så de fylder mindst muligt. Det er egen pottejord. To spande kompost tilsat to håndfulde Økogødning (lupin) og 2 håndfulde Økohønsegødning.

Tomater i nye firkantede potter.
Tomatplanterne plantes dybt, så jorden når op til første blivende blad.

Vejret var helt stille, og solen skinnede, så jeg vovede at plante og så ude ved havebordet. Min mand har lavet et praktisk pottebord, som lige kan stilles oven på et bord – se mere om det i artiklen Lav dit eget pottebord på Havenyt.dk.

Omplantning af tomatplanter.
I nye potter – og de trænger til mere plads og ny gødet jord.

Omplantningen af tomatplanterne betød, at der blev nogle ledige rum i roottraineren. I nogle af rummene blev der plantet chili ud fra rum, hvor der stod to planter.

I de resterende rum i rootraineren med chili blev der sået basilikum. Det er en halv snes dage siden, at jeg såede de første 8 rum i en anden rootrainer til med hjemmehøstede basilikumfrø. De var høstet på rød basilikum, men af de fremspirede planter er der halvt røde og halvt grønne, så de har krydset grundigt. Det bliver spændende at se, hvad det bliver til, da der i bedet sidste år både var storbladet grøn basilikum, citronbasilikum, buskbasilikum og thaibasilikum foruden den røde sort Opal. I dag valgte jeg så Opal, buskbasilikum og citronbasilikum. De står nu til spiring inde i vindueskarmen i stuen.

Basilikum frøposer.
Jeg holder styr på frøposerne ved at folde dem sammen og bundte dem med en elastik. Her er det basilikum.

Min plan for i dag var egentlig at sætte skalotteløg, og lige inden solen gik ned, var bedet da også løsnet, kultiveret, gødet og klar til at lægge løg i. Planen var at gøre det i morgen tidlig. Men efter lige at have studeret vejrudsigten, hælder jeg måske mere til at ordne alle bede til zittauerløg først og vente med at sætte hele baduljen til risikoen for nattefrost ser ud til at blive mindre efter tirsdag. Også selvom jeg ikke har erfaring for, at let nattefrost får løgene til at gå i stok. Men hvorfor løbe en risiko?

drivhus og solnedgang.
Der er ikke ild eller stearinlys i drivhuset. Det er den nedgående sol.

Selvforsyning: I dag har jeg i haven hentet friskopgravede gulerødder til gulerodssalat, hvor jeg også brugte et par af de syrlige, meget holdbare vinteræbler, som er en selvsået sort i min have.  Til at give smag til spidskålssalaten høstede jeg blade af den smukke storbladede sennep Red Giant, mizuna, Winterkresse, Asia-salaten Moutarde rouge metis og namenia. De har alle en dejlig stærk smag.

sennep, mizuna
Stærktsmagende blade til at blande i spidskålssalaten.

De er sået omkring 1. september og har stået i drivhuset i vinter. De samme sået på friland har ikke klaret vinteren i år, det gjorde flere af dem sidste vinter. De er nu ved at gå i blomst, og det bliver nok den smukke fligede Moutarde rouge metis, jeg vil satse på at tage frø af. Jeg skal lige have tjekket op på, hvilke der ikke vil krydsbestøve, måske er der flere, jeg kan tage frø af.

 

 

4 thoughts on “Tomatplanter i større potter og såning af basilikum

 1. Hej Karna. Har du basilikum i drivhus? Det lyder så besnærende med alle de forskellige slags du har.
  Hvor mange rootrainere har du? Jeg bruger dem ikke selv for jeg tænker at der skal mindst 1000 til for at det batter noget.
  Jeg har tilmeldt mig dit nyhedsbrev og også modtaget en bekræftelse. Jeg troede at jeg så ville få mail hver gang du lægger nyt ud, men det er ikke sket. Nu har jeg så i stedet tilføjet dig til min blogliste og får beskeden ad den vej. Desuden kan mine (ikke så mange) læsere se din blog. Lige nu har jeg også linket til et af dine indlæg. Hvis alle vi, dine læsere gør noget, mon så ikke din blog efterhånden bliver synlig.

  1. Hej Merete. Jeg har nogle potter i drivhuset, indtil tomaterne lukker af for lyset, derefter i min lukkede gård. Sidste år udplantet i en palleramme, som gav lidt læ.
   Jeg har nok efterhånden 15 roottrainere, samlet over de sidste 10 år.
   Jeg vil ikke spamme med mail hver dag. Men jeg vil nok udsende nyhedsbrev med nogle ugers mellemrum. Har ikke helt taget stilling til det. Godt at du fandt ud af at tilmelde sig Blogloving.
   Og tak for din reklame. Jeg skal nok lige have lavet en liste over de køkkenhaveblogs, jeg synes er interessante skal med – hvor din selvfølgelig skal med.

 2. Hvor dejligt at finde din blog. Har fulgt dig igennem mange år på Havenyt.
  Nu skal jeg så finde ud af hvordan jeg holder mig opdateret med din blog 🙂

  1. Dejligt at du vil følge min blog. Du kan tilmelde dig Blogloving nederst i højre spalte, så opdateres du, når der kommer nye indlæg.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Denne hjemmeside bruger cookies. Hvis du fortsætter med at bruge siden, accepterer du brug af cookies.  Læs mere