Tomaterne kom i større potter

Tomaterne kom i større potter

 I min have er det 1.maj, der skal sås majs. Men det blev ikke i dag, for jeg skal bruge de høje rootrainerpotter til at så i, som bl.a. tomaterne står i. Derfor var ompotning af tomatplanter dagens hovedopgave.

Og tomaterne trængte virkelig til større potter, men har måttet vente, så længe det var så koldt, at de skulle ind hver nat, og nogle dage slet ikke kunne komme ud.

Bord proppet med tomatplanter som har brug for større potter og mere plads.
Bord proppet med tomatplanter som har brug for større potter og mere plads.

Men så enkelt var dagen ikke. Det var i den grad en dag med biden i halen-problemer: Inden jeg kan så majs, skal rootrainerne ryddes for bl.a. tomater. Inden jeg kan omplante tomater skal der skaffes mere plads i drivhuset, for omplantet fylder de ca. tre gangeså meget. Derfor er det nødvendigt at flytte alle kålplanterne ud i en drivtunnel udenfor drivhuset, hvor de kan begynde processen med afhærdning. Inden det kan etableres skal jeg flytte en drivbænk med bl.a. de salatplanter, som skal plantes ud på friland, inden jeg kan så majs, da de også lægger beslag på to høje rootrainere. De skal derfor stilles helt ud på åbent bed til sidste afhærdning.

Var der nogen, der sagde, at det er enkelt at dyrke køkkenhave. Det enkleste havde selvfølgelig været at investere i flere roottrainere eller bruge nogle potter, som jeg har mange stående af. Men planterne får bedre rødder i rootrainere, og de høje giver gode majsplanter til udplantning. Mine majsplanter skal forkultiveres til 3-4. blad, da der er fritfluer i området, som kan ødelægge mindre majsplanter. Og jeg har allerede brugt 500 kr på at købe 4 nye roortrainere i år.

Det gik nu ret hurtigt med at flytte kålplanterne, hvor halvdelen er i rootrainere og halvdelen vokser i store kasser. Jeg vil afprøve, hvilke der trives bedst og er størst efter endt udplantning. Lige nu er planterne i de store kasser meget større, men de vil blive sat noget tilbage ved udplantningen, når deres rodnet beskadiges – tror jeg, Der kom også lige nogle løg og knoldfennikel med ud til afhærdning.

Kålene er sat uden for drivhuset.Kålene er sat uden for drivhuset.

Tunnel med fiberdug over kålplanterne.
Tunnel med fiberdug over kålplanterne.

De største tomatplanter sået 24.februar blomstrer, og jeg håber, at de kan udplantes i drivhuset inden for de næste 10 dage. De skulle derfor ikke plantes i alt for store potter, da deres rødder skal nå at udvokse potten inden udplantning, ellers beskadiges rødderne for meget. De blev selvfølgelig plantet i min egen pottejord af kompost og tilsat lidt Økologisk havegødning (findelt frø af lupin og hestebønne).

Valg af potte til tomatplante
Der er valgt en potte, som ikke er så meget større end den nuværende.

De tomatplanter, som har stået i rootrainer alt for længe fik forholdsvis større potter, da de fleste skal plantes på friland. Bl.a. 20 stk af den storfrugtede Bell Star og 4 af en ny frilandssort med bøftomater. I drivhuset har jeg kun blomme- og cherrytomater, så madtomaterne er på friland.

Omplantningen foregik ude i haven.
Omplantningen foregik ude i haven.

Ja, og så var der lige et problem mere – jeg skulle finde de »brødkasser«, som jeg plejer at sætte tomaterne i, så jeg hurtigt kan flytte dem ind, hvis nætterne bliver for kolde her først i maj. Og de var selvfølgelig ikke alle ledige. To stod med løg i og en med potter. Det var virkelig en dag med forhindringer.

Tomatplanterne fylder godt, når de får større potter.
Fem kasser tomatplanter.

Så er der fundet plads til alle tomatplanterne.Så er der fundet plads til alle tomatplanterne.

Og nu det sjove – jeg måtte inden det blev mørkt bære alle tomatplanterne ind, da der kun loves 2° varme i nat Og det kan godt blive lavere, når vejret er skyfrit. Tomater skal helst ikke have under 8° C. Jeg vil fremover lade dem stå i drivhuset under to lag fiberdug, hvis nattemperaturen ikke ser ud til at komme under 6° – jorden er jo lun, og den står de på.

Om jeg når til at så majs imorgen, må vi se. Først skal der plantes to hold salat ud, så jeg kan få rootrainerne, de står i. Men inden da, skal jeg først lige…

PS: Undskyld til morgenfolket – der var ingen bredbåndsforbindelse i aftes lige da jeg skulle publicere.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Denne hjemmeside bruger cookies. Hvis du fortsætter med at bruge siden, accepterer du brug af cookies.  Læs mere