Tomater og skvalderkål

Tomater og skvalderkål

Tomaterne kom  heller ikke i dag i drivhuset – det er simpelthen for koldt i drivhuset. De får ikke lys nok, men det er bedre end kulde, trods alt.

De største af dem har nu knopper, og de er begyndt at sætte sideskud, og i morges var der et par stykker, som ikke længere kunne stå selv, det blev til hængetomater ud over vindueskarmen.

Hængetomater - det går ikke.
Hængetomater – det går ikke.

I første omgang blev de dog lige stablet op i lodret igen. Det måtte vente – solen skinnede, og jeg havde så meget brug for at komme ud og lave noget fysisk arbejde i min have, efter ikke at have været i haven i TO dage.

Og hvad er vel så bedre end at gå i krig med mit stykke med skvalderkål, som skal forvandles til dejllige nye grønsagsbede. Og det var fantastisk at grave skvalderkål op – det kunne jeg fint holde varmen ved, selv i dag.

Det kan godt lade sig gøre at tilbageerobre et område, som skvalderkålen har indtaget, når bare der kan graves igennem i et spadestiks dybde. Og så skal der følges op på det i hele det følgende år. Derfor er det en god ide at dyrke en enårig afgrøde, så arealet kan gås igennem igen til efteråret og næste forår. Hold også øje med spirende skvalderkål. De ligner lidt bredbladet persille, men pludselig har »persilleplanterne« forvandlet sig til et tæppe af skvalderkål. Det er selvfølgelig kun et problem, hvis skvalderkålen har fået lov til at blomstre og selvså.

Det bliver nogle dejlige nye bede, når skvalderkålen er væk. De italienske skilla får lige lov til at stå til der skal plantes kål i det ny bed.
Det bliver nogle dejlige nye bede, når skvalderkålen er væk. De italienske skilla får lige lov til at stå til der skal plantes kål i det ny bed.

Jeg bruger gravegreben. Løsner en kvadratmeter ad gangen og går så i gang med at hive al skvalderkålen op. Har skvalderkålen stået der uantastet i mange år, kan rødderne være så massivt til stede, at jeg er nødt til at skære stykket op i mindre dele med spaden. Ellers kan jeg normalt hive rødder op med gravegreben. Det er vigtigt at være parat til at bukke sig og fjerne alle de rødder, man kan finde. Dernæst graver jeg lige jorden igennem igen og fjerner de rødder, som nu kommer til syne.

Opgravning af skvalderkål er let, når jorden er tilpas fugtig.
Opgravning af skvalderkål er let, når jorden er tilpas fugtig.

Jeg har en aftale med mig selv om, at jeg max. tager en trillebørfuld rødder ad gangen. Jeg har prøvet det der med, at jeg lige skulle være færdig med at fjerne den sidste hækplante, og så fik jeg overbelastet mit højre knæ. Heldigvis i efteråret, så det havde en vinter at komme sig i. Så det er en god ide at veksle mellem forskellige typer havearbejde i løbet af dagen. Jeg holdt en pause undervejs og fik klippet en ordentlig bunke bambuspinde til at binde tomater op med. Bambus er en fantastisk plante, som giver masser af bambus til bønnestativer, ærtehegn og opbindingspinde. De nedgraderes i den nævnte rækkefølge, så det var bambus fra ærtehegn fra sidste år, der blev klippet i stykker.

Jeg nåede en trillebørfuld skvalderkål – og så kom regnen. Og dermed tid til at se nærmere på de væltesyge tomater.

Når nu de skulle bindes op, kunne jeg lige så godt samtidig knibe de sideskud af, som ikke skal bruges. Drivhustomaterne er alle mindre blommetomater, og for at få et højt udbytte lader jeg 2-3 sideskud vokse op, så tomatplanten bliver flerstammet. De sideskud, som sidder under forventet jordniveau efter udplantning, skal knibes af. De næste 2-3 stk opad skal blive siddende, og derover skal alle sideskud knibes væk.

Sideskud - jeg skal vælge at bevare 2-3 i den rigtige højde, som kan vokse op som ekstra stammer.
Sideskud – jeg skal vælge at bevare 2-3 i den rigtige højde, som kan vokse op som ekstra stammer.

 

Til højre for blomsterklasen er der et sidesskud, som skal fjernes
Til højre for blomsterklasen er der et sidesskud, som skal fjernes
Sideskuddet er nu knebet af. Pas på ikke at knibe topskuddet af. Det sidder til venstre for blomsterklasen.
Sideskuddet er nu knebet af. Pas på ikke at knibe topskuddet af. Det sidder til venstre for blomsterklasen.

Jeg har aldrig før haft tomater i vinduerne med høje bambuspinde – mon det ligner tremmer for vinduerne set udefra? Nå, om nogle få dage bliver det lunere igen, så de kan komme i drivhuset og få mere lys. Alle tomater trænger også til større potter, men det må vente, til de kan komme i drivhuset. Heldigvis er tomater nemme planter, de retter sig, så snart de får bedre forhold.

Tomaterne er nu bundet op til gode lange bambuspinde.
Tomaterne er nu bundet op til gode lange bambuspinde.

Selvforsyning i dag: En lille håndfuld persille, løvstikke, purløg, zittauerløg, æbler. Endelig skyder persillen nye blade – de smager og dufter helt forrygende.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Denne hjemmeside bruger cookies. Hvis du fortsætter med at bruge siden, accepterer du brug af cookies.  Læs mere