Selvforsynende med salat og salatfrø

Selvforsynende med salat og salatfrø

I min drivtunnel høster jeg lige nu masser af salat og har gjort det hele marts måned. Men med salat skal man ikke hvile på laurbærrene, det gælder om hele tiden at sætte nye hold i gang. Hvor lang tid det tager for salat at udvikles, afhænger helt af årstiden.

Om sommeren er det ret nemt, for da er udviklingstiden ikke så forskellig, bortset fra at icebergsalat tager meget længere om at nå fuld udvikling end f.eks. en almindelig grøn hovedsalat. Om sommeren er det en god regel at så hver 3-4 uge, da salat i sommervarmen hurtigt går i blomstring. Sidste chance for at så salat til fuld udviklede hoveder er sidst i juli. Derefter kan man så bladsalat i august.

Men salat kan også være et halvt år om at udvikle hoveder, når det sker hen over vinteren. De hoveder, som vi nu spiser af, er sået midt i september.

Her ses salat under forkultivering omkring 1. november.

De store planter på billedet ovenfor blev plantet ud i drivtunnelen først i november. De var sået 17. september. Det er dem, vi høster af nu.

Rootraineren midt i billedet med den dårlige spiring er sået lidt senere, og her blev planterne stående vinteren over og er først lige blevet plantet ud. Frøene fra 2019 var af lidt dårlig kvalitet.

Sådan så Little Gem (tv) og Winter Gem (th) ud 26. november. Derefter voksede de meget langsomt de næste par måneder.
Sådan så Little Gem (tv.) og Winter Gem (th.) ud 26. november. Derefter voksede de meget langsomt de næste par måneder.
Little Gem sidst i marts.
Winter Gem sidst i marts.
Forskellige salater – den flotte rødbladede er Little Leprechaun, som måske er Red Leprechaun, da den ikke er særlig lille. De lysgrønne er Winter Imperial og Artic Winter.

 

Tilbage til planterne på billedet længere oppe med den dårlige forspiring. De blev som planlagt stående i rootraineren hen over vinteren. De er blevet plantet ud for nogle få dage siden på friland. De var vokset godt til, og det var spiret nogle små kimplanter frem, så måske var det ikke frøene, det havde været galt med. Dem forsøgte jeg at plante med ud, men de går vist til, og så bliver der sået et par rækker salat direkte mellem de store planter.

Cerbietta var blevet til nogle ordentlig basser med gode rødder.
Salat udplantet på friland sidst i marts. Hvis kimplanterne går til, sår jeg salat i stedet for. Hvis der skulle komme en frostnat, så er det let at overdække, når de står i den gamle frønnede palleramme.

Inde i drivtunnelen på hylden lige over de store salatplanter står der helt små salatplanter, som blev sået først i marts i drivtunnelen. De bør være store nok til at plante ud sidst i april på friland. Halvdelen af dem (tv.) er Little Gem, den anden halvdel er med to af hver sort. Det er de sorter, som jeg normalt altid dyrker i min have. De skal plantes ud på bed og stå til at høste frø af. Little Gem bliver der dog også lidt af til salatskålen.

Salat sået først i marts – de fleste til at høste frø af. De bliver snart tyndet ud til 1 plante pr. rum-

Så det varer ikke lang tid, før næste hold skal sås til salatskålen. Enten forkultiveres de til udplantning eller sås direkte på friland. Frø har jeg mange af fra sidste års frøhøst, og som det ses, spirer de godt. Det gør gode hjemmedyrkede frø normalt, hvis de sås tidligt nok. Salat er nemlig længe om at udvikle modent frø, og det skal høstes i en tør periode for at give godt frø.

Med egne frø er al den salat vi spiser året rundt helt gratis – foruden det er knasende sprødt og lækkert. Men jeg har endnu ikke fundet metoden til at have frisk salat i vintermånederne. Her er det fortsat salat af kål.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Denne hjemmeside bruger cookies. Hvis du fortsætter med at bruge siden, accepterer du brug af cookies.  Læs mere