Salatplanterne har klaret frosten

Salatplanterne har klaret frosten

I dag blev det igen tøvejr, og jeg fjernede fiberdugen, som har været dækket over alle bede med planter i drivtunnelen. Planterne var i går morges helt stivfrosne, og der var 4 graders frost i drivtunnelen. Derfor var jeg i dag ret spændt på, hvordan de havde det. Planterne er i år meget større end dem, jeg havde held til at overvintre sidste år.

Stor var min glæde – de har alle overlevet. Forhåbentlig får vi fortsat en mild vinter med kun minimal frost, for nu er der ikke så lang tid, til de begynder at vokse igen. De har vokset lidt hele vinteren, men det er en svag og bleg vækst.

Flere slags salat. Den røde og den grønne egebladede var sidste år de planter, som gav først salat.
Flere slags salat. Den røde og den grønne egebladede var sidste år de planter, som gav først salat.
Little Gem vokser ikke meget her om vinteren, men overlever den, bliver der mange dejlige salathoveder her i marts.
Little Gem vokser ikke meget her om vinteren, men overlever den, bliver der mange dejlige salathoveder til marts.
Ny salatsort i år er Valdor, som skulle være speciel god til overvintring. Den vokser faktisk.
Ny salatsort i år er Valdor, som skulle være speciel god til overvintring. Den vokser faktisk.

Det er kun den grønne egebladede salat, jeg har høstet blade af et par gange. Den har sat de største blade. Jeg er lidt forsigtig med at brække blade af planterne i drivtunnelen på grund af risiko for angreb af gråskimmel på sårede planter. Jeg har dog forsigtigt fjernet visne og grimme blade.

Jeg har også et lille bed med spinat, og glæder mig til der kommer gang i bladvæksten. Lige nu sker der ingenting. Jeg har slet ikke høstet på dem – venter tålmodigt.

Spinat til at høste på til forår.
Spinat til at høste på til forår.

De asiatiske bladgrønsager klarer selvfølgelig lidt frost uden problemer. Her har jeg stort set ikke høstet endnu, da der stadig er masser ude på friland under fiberdug.

To slags sareptasennep længst til venstre og to slags mizuna til højre.
To slags sareptasennep længst til venstre og to slags mizuna til højre.

I år har jeg ikke overvintrende spidskål i drivtunnelen – de står i drivhuset og klarer sig fint. Det gør de også på friland. I drivtunnelen har jeg kun lidt bladkål af sorten Hungry Gab. Den vokser lidt og skulle kunne give masser af blade. Frøene er fra Camilla Plum, og det er første år, jeg dyrker den.

Bladkålen Hungry Gab skulle give en masse nye, frisk blade netop i The Hungry Gap.
Bladkålen Hungry Gab skulle give en masse nye, frisk blade netop i The Hungry Gap. Bemærk at de små spirede  blomsterkarseplanter er blevet ødelagt af frosten.

2 thoughts on “Salatplanterne har klaret frosten

  1. Salat må altså have noget fostvæske i årerne. Da jeg læste dette her, måtte jeg trodse regnen og se til min salat, som jeg regnede med var død. Den har stået inde i mit domeformede drivhus, betrukket med 1 lag drivhusplast og ingen dør (den blæste væk i efterårets storme). Men søreme, der er liv i dem alle sammen. Hvis der kommer mere frost, er jeg klar med bobleplast eller gravlys for at holde liv i dem.

    1. Ja. mindre salatplanter er ret frosttålsomme. Jeg har endnu salat på friland, som ikke helt har opgivet endnu. Helt små salatplanter med kun et enkelt blad kan overleve de fleste vintre. Min bekymring er, at mine planter nu er ret store og bliver mere følsomme for frost. Håber på en fortsat mild vinter, selv om grå dage med regn som i dag er lidt trivielt.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Denne hjemmeside bruger cookies. Hvis du fortsætter med at bruge siden, accepterer du brug af cookies.  Læs mere