Såning af tomater, spidskål, løg og diverse jokere

Såning af tomater, spidskål, løg og diverse jokere

Det har været rigtig dejligt lunt med masser af sol i drivtunnelen i dag. Det har jeg udnyttet til at så en masse ved mit arbejdsbort i drivtunnelen. Altsammen noget, som skal forspires inde i mine varme stuer, kål og løg dog i et lidt  køligere rum.

For en god ordens skyld må jeg hellere understrege, at jeg sår tomater nu, fordi jeg i år har både LED vækstlys og en drivtunnel, hvor jeg forventer at kunne plante lidt tidligere ud i. Normalt har jeg først sået det hele omkring 1. marts i vindueskarmen. Det her er afprøvning af grænser.

Det startede ellers med lidt is i vandkanden til morgen, men ingen frost under fiberdugen, der var dækket over planter og såede bede. Hurtigt kom termometret op på 27° i solen. Igen i dag har jeg haft vinduerne åbne for at holde temperaturen lidt nede midt på dagen. Der har været 12-13° med et vindue åbent over døren i hver ende.

Jeg må erkende, at såede løg har jeg meget lidt held med. Sidst i august såede jeg løg til overvintring. De blev små og lidt usle, men blev plantet ud på et lille stykke i drivtunnelen i oktober. Siden er de bare vokset nedad og nogle er gået helt ud. Forårsløgene er dem, som har klaret sig bedst.

Så kan et løgbed vist ikke blive mere usselt.
Så kan et løgbed vist ikke blive mere usselt. Jorden er også ved at blive lidt tør efter to måneder uden vanding.

Derfor besluttede jeg i dag, at der skulle sættes en halv snes skalotteløg i de mest tomme rækker, og eftersås med forårsløg. Her var det den tidlige sort Ishikura, som jeg havde frø af. Skalotteløg kan man forkultivere i potter og plante ud senere. Det gjorde jeg i drivhuset sidste år i marts. Man kan måske sætte dem i efteråret. Skalotteløg blomstrer jo ikke, så de kan ikke løbe i stok på grund af kulde.

Skalotteløg af egen avl.
Skalotteløg af egen avl.
Jeg fik plads til 9 skalotteløg. Der blev vandet i rilen, inden der blev dækket jord ned omkring løgene.
Jeg fik plads til 9 skalotteløg. Der blev vandet i rilen, inden der blev dækket jord ned omkring løgene.

Jeg er heldigvis stædig, så jeg såede et nyt hold med løg. En pluggbox med 14 rum med rødløg, 14 rum med gule løg og 21 rum med sorten Promota, som var den, der var mest sejlivet sidste sommer under mit ikke særligt vellykkekde forsøg med at dyrke løg fra såning. Jeg har sået 2-3 frø i hvert rum – så kommer der vel mindst et. Kommer der flere vil jeg overveje at beholde 2 eller 3 planter i hver og dyrke dem på den måde.

Jeg havde en sjat købt såjord stående – den har jeg sået løgene i. Jeg er nødt til at afprøve, om det er min egen såjord, der ikke dur til løg.

Her er de tre sorter af løg, jeg har sået.
Her er de tre sorter af løg, jeg har sået.

Spidskål har jeg to hold af, sået ca. samtidig. Det ene hold på friland, som ser ret medtagede ud efter flere gange med frost. Nogle er vist gået helt til. Det lover jo ikke godt for den tidlige høst på friland. Jeg har derfor i dag sået en hel rootrainer med spidskål af forskellige sorter, 4 rum med sommerhvidkål og 8 rum med knudekål.

De overvintrende spidskål på friland ser noget medtagede ud.
De overvintrende spidskål på friland ser noget medtagede ud.
Rootrainer er fyldt med jord til at spidskål i.
Rootrainer er fyldt med jord til at så spidskål m.m. i.

Heldigvis har jeg flotte spidskål inde i drivtunnelen. Nu håber jeg, at de danner hovede i stedet for at gå i blomst.

Spidskålene fik en sjat vand i dag - første gang i næsten to måneder.
Spidskålene fik en sjat vand i dag.

I dag vandede jeg planterne i drivhuset for første gang i næsten to måneder. Det var så varmt og med lidt god luft derinde, at planterne kunne nå at tørre, hvis de blev våde. I salatbedet vandede jeg mellem planterne, så de blev mindst muligt våde. Jeg har brugt 40 l ialt til 8-9 m2. Spidskålene skal også have lidt gødning, men jeg venter, til de er kommet lidt mere i vækst.

Hvidløgene vokser nu - udenfor snebræmme langs drivtunnelen.
Hvidløgene vokser nu – udenfor snebræmme langs drivtunnelen.

Jeg har sået 12 potter til med forskellige tomatsorter. Gengangerne, et par nye og nogle rigtig gamle frø fra 2009. Det er ikke sikkert de spirer, men nu får de en chance.

Gul PØ tomat - frøene er fra 2009 - en meget stor bøftomat, som jeg vist ikke kender sortsnavnet på. Der er sået godt med frø.Bare et spirer er jeg glad.
Gul PØ tomat – frøene er fra 2009 – en meget stor bøftomat, som jeg vist ikke kender sortsnavnet på. Der er sået godt med frø.Bare et frø spirer, er jeg glad.
Fantastisk dag at så på - her en bakke med tomatsorter klar til at sætte ind i varmen til spiring..
Fantastisk dag at så på – her en bakke med tomatsorter klar til at sætte ind i varmen til spiring..

Og så er der jokerne – en række forskellige arter – men de fleste fra kålfamilien. Agretto, rapini, pak choi, mizuna, komatsuna, choy sum, en lilla sommer broccoli. De skal afprøves i og udenfor drivtunnelen. Men først skal jeg have dem til at spire indenfor.

Når jokerne, spidskål og knudekål er spirede, er det planen, at de meget hurtigt skal flyttes ud i drivtunnelen. Det er min erfaring, at jo hurtigere, de kan komme ud i drivhuset, jo bedre går forkultiveringen.

Jeg håber det her er vinterens sidste krampetrækning – fra i morgen bliver det tøvejr både dag og nat. Det er snart FORÅR – der er 14 dage til.

4 thoughts on “Såning af tomater, spidskål, løg og diverse jokere

 1. Godmorgen Karna.
  Hvordan undgår du at sneglene spiser de spæde skud i drivhuset?

  Venligst
  Ilse

  1. Lige nu er der vist ingen snegle i mit drivhus. Jeg har kun agersnegle, tror jeg. Jeg har fanget en dræbersnegl i efteråret.

 2. Har du held med dine agretti? Jeg kan simpelthen ikke få skidtet til at spire, nærmest ligegyldigt hvad jeg prøver. Er der et særligt trick? De brugte frø har ikke været mere end en sæson gamle.

  1. Jeg har lige sået de allerførste frø, som har fået tilsendt sammmen med en hel masse andre frø fra en læser på bloggen, som gerne ville have nogle af mine tomatfrø. Så jeg aner ikke, hvordan det går. MEN jeg har læst, at de er svære at få til at spire. Nu må vi se. Jeg har flere frø. Måske skal jeg prøve at forspire nogen i en fugtig klud og se, om der sker noget.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Denne hjemmeside bruger cookies. Hvis du fortsætter med at bruge siden, accepterer du brug af cookies.  Læs mere