Rødbeder op og på glas

Rødbeder op og på glas

I dag fik jeg taget mine rødbeder op. Det var nu ikke det store arbejde, for det er ikke ligefrem en succeshistorie i år. De er ikke blevet ret store.

En god halv spand små rødbeder.

Jeg såede rødbeder på et bed i min gamle køkkenhave, men de spirede rent ud sagt elendigt, Det var først i juli – som jeg plejer. Det var de sidste rødbedefrø, jeg havde sået. Rødbedefrø finder man ikke lige i nogen butikker i Nakskov midt i juli.

Men heldigvis havde nogle rødbeder fået lov til at bliver stående og havde blomstret. Og de første frø var modne, så jeg høstede fra de planter, som var Forona. Frøene de kom i jorden, hvor jeg havde høstet mine såede løg i grønsagsmarken. Jeg såede 2 x 4 m rækker. De spirede som en drøm. De blev tyndet nogenlunde – der kunne godt have været lidt færre planter, kunne jeg se i dag, De mindste fik lov til at stå – måske små nye blade til forår til salatskålen eller hønsene.

Planterne er ikke vokset normalt her i efteråret, og det skyldes ikke manglende næringsstoffer, for de har fået noget hønsemøg undervejs. Gad vide, om det var for meget? Eller er det den vanddruknede jord her i efterårsmånederne, hvor de skulle vokse, som de ikke har kunnet lide? To rækken dild ved siden af i bedet har vokset fint.

Ikke særlig frodige rødbedeplanter.

Men op kom de, og der blev en dejlig mængde blade til hønsene – ud over den gode halve spand små rødbeder til os.

Rødbeder og top i trillebøren.

Vores høns er lidt forvænte. Eller rettere vi udnytter alt det grønne bedre, hvis vi lige skærer det i mindre stykker, da de får ædt mere. Selv gulerodsstilke bliver til en delikatesse for høns, hvis de er i 1 cm lange stykker. Så jeg snittede lige nogle stilke og blade og troede, at jeg serverede noget lækkert for dem. De stod og gloede på det. De modigste tog et stykke stængel op i næbbet og droppede det så igen. Nogle spiste lidt top. Og så forlod de serveringsområdet. Jeg ved ikke, om høns kan spille fornærmede, men det virkede sådan. De sidste blade kom på kompostbunken, og jeg forbarmede mig og rev en halv skålfuld gulerødder til dem. Og se det var noget helt andet – de åd rub og stub.

Jeg var rigtig flittig og fik syltet rødbederne med det samme. Det blev til 8 glas rødbeder. Ikke så meget, men til gengæld står der mange glas drueagurker på hylderne.

Nu er jeg spændt på, hvad hønsene siger til et fadfuld kogte rødbedeskræller i morgen. De plejer at være vilde med kogte grønsager – også kartoffelskræl.

Til gengæld var der nærmest hønseeufori, da vi i dag kørte vinterdække på den tredjedel af køkkenhaven, hvor de har fået lov til at gå, siden kartoflerne blev taget op. Vinterdækket er efterafgrøde, som vi høstede, da det var 1 m højt i sommers. Det har ligget i en bunke og var nu delvis nedbrudt.

Der blev skrabet og spist i det nye lag vinterdække.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Denne hjemmeside bruger cookies. Hvis du fortsætter med at bruge siden, accepterer du brug af cookies.  Læs mere