Plantning af kål

Plantning af kål

Endelig bliver det plantevejr. I følge DMi vil regnen begynde her ved middagstid lørdag, så jeg har haft travlt med at grave plantehuller og vande dem, finder vækstbuer og bionet frem til at dække over lige efter plantning.

Udplantning af kål
To bede er helt klart til at blive plantet til med kål

Jeg vander altid i hullerne, så jeg er sikker på, at der er vand til rødderne nedad. Det er vigtigt, at de hurtigt søger nedad. Efter plantningen vander jeg altid godt til omkring kålplanten, så jeg er sikker på, at rødderne får god jordkontakt. Det er jo aldrig til at vide, hvor lidt/meget regn, der kommer.

Efter plantning vandes der godt omkring kålene.
Efter plantning vandes der godt omkring kålene.

Derefter sætter jeg med det samme buer op og dækker med bionet. Fiberdug er for tæt til kål, der bliver for varmt på varme sommerdage. Jeg har brugt bionet i mange år, nok ca. 10. Det er meget holdbart, men de ældste er dog ved at have lidt huller, men det er slidtage, ikke materialet. I år har jeg lappet nogle huller med gaffa – det plejer jo at redde mig ud af mange problemer.

Kålbedet overdækkes med bionet.
Kålbedet overdækkes med bionet.

Sidste år ødelagde kålfluens larver stort set alle mine kålplanter ved udplantningen i maj, også selvom jeg havde dækket med bionet ret kort tid efter plantningen. Og netop i disse uger er kålfluen i gang med at lægge sine æg tæt på unge kålplanter. Så jeg er nærmest i højeste alarmberedskab, hvad kålfluer angår. For få år siden var det slet ikke et problem, gad vide om de opformeres ude i landbruget, siden der var så mange sidste år. Jeg har læst, at de også kommer tilflyvende, og min have er jo et dejligt sted i det flade lollandske landskab med store marker.

Da jeg havde dækket første bed med bionet, kunne jeg se en del insekter under fiberdugen, og jeg var ret sikker på, at nogle af dem var kålfluer. Jeg fik klasket de fleste, men det løste jo ikke problemet. Jeg kunne vælge at fjerne bionettet, men der er garanteret endnu flere udenfor.

Derfor valgte jeg at forsøge at gå med både livrem og seler. Jeg klippede nogle firkanter ud af ukrudtsdug på 15x 15 cm og lagde tæt ind omkring planterne. Kålfluen lægger sine æg i jorden tæt på kålplanten. Man skulle kunne afdække i en radius på 5 cm fra kålplanten, og så vil kålfluen opgive at lægge æg. Ukrudtsdug var lige, hvad jeg havde. Jeg havde læst pap, men det var ikke lige på lager fredag sidst på dagen. Det ville have været bedre med noget mere stift materiale, men det må jo heller ikke save plantens stængel over.

Afdækning med fibertex omkring rødkål.
Afdækning med fibertex omkring rødkål.

Det svære ved det bløde materiale var at få det til at slutte ned mod jorden – ved egentlig ikke, hvor vigtigt det er, men eller kravler kålfluen vel ind under? Så jeg prøvede mig lidt frem. Beklager det lidt mørke billede – men solen var lige ved at så ned. Det tog en krig at få det til at ligge bare nogenlunde ordentlig – længere tid end at plante.

Afdækning mod kålflue.
Det endte med at se sådan her ud med afdækningen stukket ned i hjørnerne – håber det kommer til at fungere.

 Når det bliver lyst igen, må jeg vurdere, hvor mange kålfluer, der er under nettene, om det er bedre at fjerne dem helt.

Du kan læse om kålfluen på Havenyt i artiklen Lille kålflue. Og på Landbrugsinfo kan du finde varsling for kålfluer  – du kan vælge at se det i dit eget lokalområde. Det er ikke i alle områder, at æglægningen er gået i gang endnu.

Selvforsyningen idag. Jeg gravede resten af vintergulerødderne op og fandt en del, som ikke var begyndt at gro igen – eller næsten ikke. En hel pose blev det til, og gulerodssalaten blev rigtig god. Gulerødder midt i maj, det er selvforsyning i 10 måneder af året. Og så var der lige persille, purløg, zittauerløg og radiser også.

En stor pose gulerødder af fin kvalitet.
En stor pose gulerødder af fin kvalitet.

Resten af gulerødderne blev kørt på kompostbunken – ikke uden kommentarer fra min mand. Så jeg måtte virkelig forsvare, at jeg ikke var i stand til at sørge for, at vi fik spist alt. De fleste var meget små, eller direkte med rådgangreb. Men selvfølgelig skal vi nå at spise mest muligt af det, jeg dyrker. I erhvervet regner man med at frasortere 35%.

Mine overskudsgulerødder går jo ikke til spilde – de bliver til god kompost. Så min samvittighed er egentlig ok.

De sidste gulerødder er endt på kompostbunken.
De sidste gulerødder er endt på kompostbunken.

9 thoughts on “Plantning af kål

 1. Hej Karna. Planter du andet mellem kålen? – jeg tænker på at sætte nogle sommerporrer.. Bh Kirstine

  1. Det fungerer fint at plante porre mellem kål, hvis der er plads. Jeg planter så tæt, at kålene vil dække bedet. Mine bede er 110 cm brede, og her har jeg 3 rækker kål, dog kun to i bede med rødkål og vinterhvidkål. Afstanden i rækkerne er 35-40 cm for de mindre kål som spidskål, og 50 cm for de rødkål og vinterhvidkål. Kålene plantes i forbandt. Jeg forsøger tit at få gang i lidt undersåning med sneglebælg eller jordkløver, men som regel er der kun lys nok i kanten af bedet, da kålene dækker.

 2. Jeg er også en passioneret kåldyrker og blev også ramt af kålfluens angreb sidste år, dog ikke så kraftigt som hos dig og næsten udelukkende hos blomkål. Jeg kunne ikke lade være med at tænke lidt over dine tanker om tilflyvning fra omkringliggende marker. Netop i efteråret 2014 blev der obseveret kraftige angreb af Kålfluens larver i rapsmarker landet rundt, som følge af forbudet mod brug af neonicotinoider i landbruget. Forbudet var på sin plads, da det specielt ved direkte udsprøjtning under blomstring i foråret, gav bierne alsheimers så de ikke kunne finde tilbage til deres bo. Det har dog sikkert medført en kraftig opformering af kålfluen til foråret 2015 og kunne måske forklare det karftige angreb hos dig, da der sikkert er en del rapsmarker i dit nabolag. Før i tiden opformeredes kålfluen ikke fra de marker på grund af bejdsning med neonicotinider. I 2015 blev der givet dispensation til bejdsning med neonicotinider før såning af raps og måske har det reduseret bestanden i år. Der er helt sikkert mange andre faktorer der spiller ind, “naturlige vairationer i bestanden”, men sammenfaldet er pudsigt efter min mening. Vi må dog håbe at koncentrationen af neonicotiniderne er så lav under blomstringen i år, at bierne ikke tager skade af rest koncentrationen fra bejdsningen. Held og lykke med kampen. Tak for utallige inpirerende artikler gennem årene Karna.

 3. Tak Karna! Det var lige det jeg gerne ville vide… Og så lige… Hvor meget planter du og af hvad for at holde jer selvforsynende?.. Masser af hilsner Kirstine

 4. …altså af kål? Jeg har simpelthen så svært ved at vurdere hvor meget mad der i kålplanter. Havde fire grønkål der gav så meget mad her i vinters. På den anden side er vi også storspisere så det er jo dumt at gå ned på kål… Har eks lige sat 12 rosenkål (efter dine instrukser ovenfor…)… Hmm… Tænkte at du måske har et løst overblik over hvor mange kål I bruger på en sæson for at være selvforsynende..? På forhånd tak.. Og tusind tak for al info på din blog!!!!

  1. Vi spiser virkelig mange kål. Jeg kan godt lige forsøge at skrive, hvad jeg har plantet. 10 rødkål, 12 vinterhvidkål, 30 filderkraut (til efteråret), 40 spidskål og sommerhvidkål til sommermånederne, 35 rosenkål (til vinter og forår), 20 vinterbroccoli. Og så bliver der senere plantet en hel del grønkål og spidskål som 2. afgrøde. Jeg har lige fundet frø frem til at så et hold. Vi er to voksne i husstanden.

 5. Jeg har tilmeldt mig dit nyhedsbrev for et stykke tid siden, men jeg modtager ikke noget.

  1. Jeg har ikke udsendt et nyhedsbrev endnu. Jeg overvejer lige hvor tit og i hvilken form, men der kommer snart et til de mange, som har tilmeldt sig.

   Hvis du gerne vil have at vide, hver gang, jeg har skrevet noget nyt på Karnas køkkenhave, så kan du tilmelde dig Bloglovin i højre spalte.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Denne hjemmeside bruger cookies. Hvis du fortsætter med at bruge siden, accepterer du brug af cookies.  Læs mere