Blåt jorddække og fasanhegn.

Blåt jorddække og fasanhegn.

Et helt blåt bed med forglemmigej.
Et helt blåt bed med forglemmigej.

Min have er helt utrolig smuk lige nu med blomstrende frugttræet, kastanjetræet med de hvide lys og ikke mindst det blå bed med forglemmigej midt i køkkenhaven. Jeg elsker forglemmigej, og de fulgte med haven – selvsår flittigt alle vegne – og i år var der mange i tomatbedet fra sidste år.

Bedet fik lov til at stå – jeg regnede ud, at jeg i forhold til sædskiftet kunne plante løg ud her. Men nu er jeg altså der, hvor løgene skal plantes ud i morgen. Så i dag var det nødt til at ske. Næsten ikke til at bære.

Trillebøren var kørt frem, men jeg besluttede at klippe dem ned med hæksaks i mindre stykker, så de kunne blive til et blåt jorddække på et par kartoffelbede i stedet for at køre dem til kompostering. De vil sikkert kaste frø på de to bede, men så får jeg måske to nye blå bede næste forår.

Jorddække med forglemmigej
Blåt jorddække i kartoffelbedet.

Der kom også jorddække i det bed, hvor jeg har plantet de første spidskål ud. Kålene trives – men de bliver også vandet. Rundt i kanten af bedet står der sneglebælg med små gule blomster, men jeg er jo i træning med at omdanne blomster til jorddække, så de falder også for hæksaksen og fordeles i bedet. Det syner nok ikke af meget om et par dage, når det er visnet, men der er føde til regnormene. Og sneglebælgen vokser op igen.

Kålbed med sneglebælg i kanten.
Kålbed med sneglebælg i kanten.
Jorddække med sneglebælg mellem kål.
Jorddække med sneglebælg mellem kål.

Men hvad er nu det for nogle pæl og snor? Det er mit effektive fasanhegn, så fasanerne ikke æder de små kålplanter. Når fasanen går fremad og standses af en snor i brysthøjde (ca. 18 cm over jorden), ændrer den retning og går langs hegnet. Snoren er billigt gavebånd købt i store ruller ved juletid. Det er nødt til at være meget synligt – da jeg ellers skvatter i det. Har forsøgt med miljøvenligt jute.

Jeg havde helt glemt, at der skulle sættes fasanhegn op – lige til jeg i formiddags fandt to omkomne salatplanter. Ingen tvivl – fasanen havde lige snuppet de lækre midterblade og efterladt resten. Så der blev hurtigt etableret fasanhegn om to salatbede og kålbedet.

Fasan har ædt salatblade.
De sørgelige rester efter at fasanen har spist de lækre midterblade.
Fasanhegn rundt om salatbed.
Fasanhegn rundt om salatbed.

Dagen er ellers gået med at gøre de sidste bede klar til at plante kål-, porre- og salatplanter ud, så snart der kommer regn. Jeg troede, at jeg skulle plante ud fredag, men nu er regnen rykket frem, så den først kommer lørdag aften her på Vestlolland. Det betyder at jeg må flytte plantningen til lørdag. Men jeg kan jo bruge dagen i morgen til at grave hullerne og fylde dem med vand i morgen aften, og så finde bionet og vækstbuer frem, så det hele ligger klar. Jeg skal plante mange planter, og denne plantning er meget vigtig for vores selvforsyning resten af året.

Nu er der masser af persille - og der er sat hvide salatløg i bedet.
Nu er der masser af ny persilleblade – og der er sat hvide salatløg i bedet som ny afgrøde.

2 thoughts on “Blåt jorddække og fasanhegn.

 1. Hej Karna
  Sikke en fantastisk side.
  Jeg følger dig dagligt og prøver at gøre det samme som dig i haven. Du er en kæmpe inspiration og hjælp, til en nybegynder i køkkenhaven (dog på 3. år, men der er altid noget der ikke lykkedes).
  Næste år har jeg valgt at købe nøjagtigt de samme frø som dig, og følge dig 100% hele året, så jeg også får opbygget noget erfaring.
  Mange tak.
  Mette

 2. Vi havde en periode hvor vi indhegnede bedene med metalbuer mod fasanerne. Det hjalp, men så kom der duer og de flyver jo bare ind over. Så nu har vi bionet over det ene og det andet. Det ser ikke godt ud men er eneste løsning hvis vi vil have noget ud af køkkenhaven.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Denne hjemmeside bruger cookies. Hvis du fortsætter med at bruge siden, accepterer du brug af cookies.  Læs mere