Lugning, hækklipning, opbinding…

Lugning, hækklipning, opbinding…

Det er spændende at planlægge, så og plante, men der er mange andre gøremål i en stor have, som ikke er nær så interessante og nyskabende. Som at hakke, kultivere og luge ukrudt, gødske, binde planter op, beskære, klippe hæk. Og det er faktisk en stor del af havearbejdet. Men jeg nyder nu det hele.

Porrebedet er blevet luget.
Porrebedet er blevet luget. I baggrunden en nyklippet hasselhæk.

De sidste par dage har jeg lavet en masse af den slags arbejde. Jeg har dog også lige lagt nogle meter flisergang.

Jeg har især hakket og luget, både i drivtunnel og i bede i køkkenhaven. Det var tiltrængt nogle steder – i går har kørt 3 trillebørfulde opluget planteaffald på kompostbunken. Ikke det hele var nyluget. Jeg luger tit og lægger det i små lugebunker, som jeg så samler sammen senere. Det fortæller noget om, at jeg ikke altid arbejder systematisk. Jeg luger tit lige noget i forbifarten, når jeg får øje på det. Den anden dag finlugede jeg hele rækken med kinesisk purløg, mens jeg snakkede i mobiltelefon. Og så ender det i småbunker. Er det ikke i blomst, kan det efterlades som jorddække, hvis jorden er så tør, at det ikke risikerer at vokse igen.

I går formiddags var det bedet med vinterporrer, som blev luget og hakke. Porrerne står under bionet, da jeg for et par år siden næsten ingen porrer fik på grund porremøllets larver. Jeg nød lige at se porrerne uden net over. De ser faktisk rigtig fine ud, og jeg blev enig med mig selv om, at de ikke skal eftergødes endnu – hvis de skal. De er allerede store, og der er langt til december. Og jeg er ikke tilhænger af porre så tykke som babylår.

Vinterporrerne står rigtigt fint i den her kølige sommer.
Vinterporrerne står rigtigt fint i den her kølige sommer.

I drivtunnelen har jeg luget og topdresset jorden med ormekompost, så væksten kan holdes i gang. Lige nu er der ved at blive dannet det næste hold peberfrugter, mens det første hold hænger store grønne og forhåbentlig snart modner. Her er min udfordring opbindingen. Jeg kan godt finde ud at binde stammen til en pæl, men grenene stritter ud til alle sider, og de knækker meget let. Og når der kommer vægt på, går det galt, hvis ikke grenene er bundet op. Jeg vil helst ikke have strittende bambuspinde, som jeg risikerer at få i øjnene, når jeg bukker mig ned for at luge eller plukke. Jeg har fået et forslag med at bruge staudeholdere, så dem må jeg lige se på. Eller bruge lange pinde, så det er mindre farligt. Ellers må vi opfinde et system.

Jeg skal finde en god metode til at binde peberfrugter op på.
Peber-og chiliplanterhar en stamme nederst og så forgrener den sig med grene, som peger skråt udad. Det er svært at lave opbinding til.

I dag har jeg brugt to timer på at binde frilandstomater op. Fjerne sideskud – både de små i tide og nogle store, som uset dukker op som lange skud. I år er mit tomatbed meget frodigt – nok på grund af tilpas med nedbør. Det er jo rigtigt godt, hvis jeg havde plantet med lidt større afstand, så der var luft mellem planterne. Det er der ikke nu.

Tomatbedet for en uge siden...
Tomatbedet for en uge siden…

Det kan godt gøre mig lidt urolig med et så massivt tomatbed, hvis der kommer kartoffelskimmel. I går inden regnen fjernede jeg faktisk toppen af de kartofler, hvor toppen viste tegn på, at den var i gang med visne ned. Hellere være lidt forsigtig – nu bliver de kartofler ikke angrebet. Mine Asparges og Ditta står endnu med grøn top – og Asparges burde være de første til at få skimmel. Så jeg holder øje med dem.

Jeg håber på, at kartoffelskimmelen holder sig væk fra mine tomater. I dag har jeg gjort en forebyggende indsats og fjernet nogle skud fra tomatplanterne for at skabe bare lidt luft. Måske burde jeg fjerne et par planter helt, men så vidt er det ikke kommet endnu. Til gengæld har jeg ligget på knæ for mine tomater og fjernet de nederste blade, som alligevel ikke får ret meget lys. Det har givet luft ind under tomatplanterne og bedre luftcirkulation. Jeg er ellers ikke tilhænger af at fjerne grønne blade på tomatplanter, men det varme, fugtige vejr er rigtig skimmelvejr.

Det med vejret er ikke altid lige let. I går aftes plantede jeg kålplanter ud – DMI havde lovet overskyet vejr og regn hele næste dag. Så jeg plantede et bed til med ikke alt for store grønkål og palmekål. I et andet bed plantede jeg blomkål og nogle lilla broccoli. Heldigvis er jorden ret fugtig, og jeg vandede jorden godt til efter plantningen. Det var jo heldigt, for næsten ingen regn idag, men masser af sol og varme.

Grønkålsplanterne er ikke så store, men nu blev de plantet ud.
Grønkålsplanterne er ikke så store, men nu blev de plantet ud.

I dag fik jeg plantet de sidste småplanter fra det hold ud – 4 Superschmeltz knudekål og 4 kålroeplanter. Om man kan forkultivere kålroer og plante ud, er et forsøg. Jeg såede kålroe sidste år efter løg midt i juli, men de blev ikke ret store, så nu forsøger jeg det her. Jeg skal ikke have så mange, og de er nedgraderet til 2. afgrøde. De blev plantet efter knoldfennikel, og på det sidste stykke var der lige plads til to små rækker kinaradiser. Dem tror jeg ikke, at vi kan få for mange af til at komme i vintersalater. Jeg har allerede sået en 8-10 meter, og de står som kimplanter nu. Det blev plantet i bedet hen langs siden på drivtunnelen. Der er ret vådt helt inde langs drivtunnelen – her kommer pænt meget vand ned, hver gang, det regner. Her har jeg sået lidt brøndkarsefrø – måske de kan trives godt her.

Alt det nyplantede af kålfamilien bliver omhyggeligt dækket med bionet, for kålsommerfuglene sværmer i haven nu. Buer, net og mursten var fundet frem, inden jeg begyndte at plante. Kålsommerfuglene er desperate for at finde kålplanter. De flyver rundt omkring de tildækkede kålbede – jeg er sikker på, at de ved, at der er kål under nettet. Selv de små kimplanter af næste hold kålplanter er kommet under bionet i dag.

Kålsommerfuglenes yndlingsblomst er lavendel.
Kålsommerfuglenes yndlingsblomst er lavendel. Den er da smuk, men truet, når jeg bruger bionet.
Næste hold kålplanter er kommet under insektnet. Den her opstilling var lige hvad jeg kunne finde på i dag.
Næste hold kålplanter er kommet under insektnet. Den her opstilling var lige hvad jeg kunne finde på i dag.

I drivhuset spirer basilikum frem i en hvid plastpose, for at de ikke skal få det alt for varmt. Når jeg kommer forbi, får de lige en gang vand med forstøveren for at holde dem fugtige. Frøene er ikke dækket med jord – de skal have lys for at spire. Det er utroligt mange af den slags små gøremål undervejs, når jeg kommer rundt i haven. Ting som ikke står på nogen liste, men som er vigtige.

Basilikum spirer frem i den hvide plastpose.
Basilikum spirer frem i den hvide plastpose.

Dagens sidste indsats, inden der kom en regnbyge igen, var rødbedebedet. Jeg såede rødbeder mellem løgrækkerne, og de kom ikke alt for godt, så der blev eftersået, da løgene blev taget op. I dag blev bedet gødsket med en gang købt kyllingegødning, som blev kultiveret ned. Derefter blev rødbederne tyndet. Til sidst vandede jeg rækkerne – det gør jeg altid, når jeg har tyndet ud. Det beskadiger jo rødderne på de tilbageværende i en eller anden grad, og så har de godt af at have let adgang til vand de næste par dage.

Rødbederækkerne har fået tildelt lidt kyllingegødning.
Rødbederækkerne har fået tildelt lidt kyllingegødning.

I et lille stykke af bedet var der ingen planter. Jeg havde forsøgt at så pastinak – der var kommet tre stk. I dag såede jeg stykket til med knoldfennikel. Jeg har allerede sået et andet mindre stykke til for nogle dage siden. Men lykkes de, kan vi godt bruge mange knoldfennikel.

I morgen er det planen at få klippet det sidste hæk og få styr på de nye lange brombærskud på mine brombærespalierer – det er jo næste års høst, det gælder. Lige nu er nogle af dem på vej ud over selleriplanterne. I år ser ud til at blive et godt brombærår. Der bliver i hvert fald ansat mange fine grønne brombær.

Der bliver mange finde brombær i år.
Der bliver mange fine brombær i år.

2 thoughts on “Lugning, hækklipning, opbinding…

  1. Hej Karna. Jeg lægger mærke til på billedet, at dine porrer ikke er hyppede. Jeg har altid gjort det, måske bar fordi min far altid gjorde det. ? Måske er deet slet ikke nødvendigt? Vh. Lis

    1. Jeg planter dem dybt i en dyb rille, som på billedet nu er fyldt op med jord fra de kamme, der bliver, når jeg laver de dybe riller til at plante i. Det har den gode funktion, at jeg to gange kan »drukne« de helt små fremspirende kimplanter af ukrudt med jord.

      Nu er de så store og deres rodsystem så vidt forgrenet, at jeg tror, det gør mere skade på rødderne, og jeg får knækket blade af, end det gavner. Hvis jeg havde større afstand mellem rækkerne, ville jeg hyppe. Tidligere sagde man, at der blev længere skafter, hvis man hyppede, men det passer, så vidt jeg ved, ikke. Det er sorten, der afgør skaftlængden. Men skaftet bliver mere hvidt, når det dækkes med jord.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Denne hjemmeside bruger cookies. Hvis du fortsætter med at bruge siden, accepterer du brug af cookies.  Læs mere