Lægge kartofler og så valske bønner

Lægge kartofler og så valske bønner

Jeg har megatravlt i de her dage. Min lerjord kan endelig bearbejdes – men med en våd vejrudsigt for påsken, så skal kartoflerne i jorden inden i morgen sidst på dagen. Ellers kan der gå lang tid, inden jeg kan få dem i jorden.

Jeg tror, at jeg når det. I går fik jeg lagt et 6 m langt bed med Annabelle og den røde Emmalie. I dag har jeg bearbejdet et langt bed mere og lagt Æggeblomme, den blå Violetta og Asparges.

Forspirede kartofer af sorterne Æggeblomme og Asparges.
Forspirede kartofer af sorterne Æggeblomme og Asparges. Jorden er bare perfekt.
Egne Asparges læggekartofler kommer i en dejlig jord.
Egne Asparges læggekartofler kommer i en dejlig jord.

Det næste bed krævede en del indsats, inden det var klar til at lægge kartofler i. Det var bedet, hvor jeg havde fjernet en hel række stikkelsbærbuske for nogle dage siden. De har stået der i nok 30 år, og stod i et massivt tæppe af skvalderkål. Bedet blev på godt 5 m2 – mængden af fjernede skvalder kålsrødder var en trillebør med top på. Det bliver megen god kompost, som kommer tilbage til køkkenhaven.

Jeg måtte lige hive en gang fliser op, da der var skvalderkål under gangen, og de breder sig ind i mit aspargesbed. Det skal stoppes effektivt ved at fjerne rødderne under gangen nu, hvor skvalderkålen på den anden side af gangen – i det gamle stikkelsbærbed – er væk.

Skvalderkålsrødder under fliserne.
Skvalderkålsrødder under fliserne.
Men der er mange flere rødder, end man tror, når der løsnes med en greb.
Men der er mange flere rødder, end man tror, når der løsnes med en greb.

Det blev en rigtig fin løs jord, hvor der forhåbentlig er begrænset med genvækst af skvalderkål. Jeg har i hvert fald gravet det igennem 3 gange. Jeg satte 20 læggekartofler i to rækker. Mellem rækkerne såede jeg en dobbeltrække med valske bønner.

Valske bønner - fine frø af egen avl.
Valske bønner – fine frø af egen avl.
Frøene trykker jeg ned med tommelfingeren - det passer i dybden. Derefter vander jeg i hullerne, så bønnerne kan optage væde og spire.
Frøene trykker jeg ned med tommelfingeren – det passer i dybden. Derefter vander jeg i hullerne, så bønnerne kan optage væde og spire hurtigere.

Det har blæst hele dagen, og her til aften blev det ret koldt, så alle tomater, chili og peberplanterne måtte igen til aften bæres ind til lidt lunere natforhold. Det bliver nok fast procedure påsken over med den vejrudsigt, der er lige nu.

Til gengæld gør en kold april, at afgrøderne derude holder sig længere. Der er stadig rødkål og hvidkål og selleri i kule og gulerødder i jorden. Det hele er dækket med et tykt lag ålegræs, der holder jorden kølig. Der er også stadig porrer. I går høstede jeg den første håndfuld vinterbroccoli. I dag blev det gulerødder i ovnen med masser af persille og en stor portion kålskud. Kålskud spiser vi rigtig mange af lige i øjeblikket.

Fine kålskud høstet på blomsterkål.
Fine kålskud høstet på blomsterkål.
De gule gulerødder er sorten Yellowstone. Den største vejede 375 g.
De gule gulerødder er sorten Yellowstone. Den største vejede 375 g.

7 thoughts on “Lægge kartofler og så valske bønner

 1. Ej så fin høst du allerede har fået:-)
  Må jeg anbefale dig et tip til lerjord og kompostnedbrydning.
  Min datter flyttede til et dejligt sted med have, men med meget lerjord.
  Jeg har altid her på gården selv benyttet mig af tippet, at perlekalk kan bearbejde og nedbryde meget, såsom lerjord over tid og kompostbunken, samt min hestemødding, her får jeg den fineste kompostjord:-)
  Jeg spreder lidt perlekalk over kompostbunke og hestemødding før regn, lader det regner ned og så senere nyt osv. indtil jeg kan se, at det nedbrydes.
  Du kan grave op i din jord og komme visne blade og perlekalk ned til lerlaget og så lidt jord på igen og perlekalk ovenpå og vente på regnvejr.
  Og så lige hvis du kan grave nogle regnorm op, så kom dem på din jord, kompostbunke mv. sammen med visne blade eller andet de kan trække med sig ned og lave om til muld.
  Hilsner og god påske og god fornøjelse i haven:-)

  1. Det er rigtigt, at tilførsel af kalk kan gøre jorden mere samarbejdsvillig. Og blade og hestemøg er også rigtig godt. Men jeg tilfører ikke min jord ret megen kalk, da jeg ikke vil have en jord med et højere pH indhold end nu, hvor både kartofler, jordbær og kål trives godt. Det er næsten umuligt at sænke pH-værdien igen. Jeg vil kun kalke, hvis jeg har en mistanke om, at jorden mangler kalk. og måske vil jeg først få foretaget en jordbundsanalyse. Jeg tilfører dog lidt træaske, som også hæver pH-værdien lidt.

 2. Ja, det er ufatteligt, hvor mange rødder, der kan være i et bed. Vi rensede også en del af et i går og høstede 40 tæt sammenpressede liter rødder fra knap to kvadratmeter bed, Hvad gør du med skvalderkålrødder for at de ikke bare gror videre på komposten? Vi plejer at give dem til hønsene, men pga fugleinfluenzaen, hr vi ingen for øjeblikket, så rødderne står bare i trillebørene og fylder.

 3. Hej Karna,

  Jeg har netop opdaget din lækre blog – dejligt! Nå, men du skriver, at du har måttet få kartoflerne i jorden inden det våde påskevejr. Hvorfor det? Min jord ligner meget din, og jeg havde sådan set planlagt at lægge kartoflerne i dag (efter at det har stået ned i stænger) – men er det en dårlig ide? Og hvorfor?

  Kh Louise

  1. Jeg ville bare lægge dem inden regn, da jeg var bange for at jorden blev for våd. Men jeg har lige været i haven og har konstateret, at jorden fint kan bearbejdes nu. Så læg du bare dine kartofler. Der kommer mere regn senere i påsken.>

   1. Tusind tak for svar, nu er de kommet i jorden – jeg synes også, den virkede medgørlig og ikke for våd. Så er der bare tilbage at heppe på kartoflerne. Tak igen og god påske.

    1. Her har vi fået megen regn nu, så jeg kan ikke komme i jorden lige foreløbig. Det var den situation, jeg havde forudset, og derfor jeg havde så travlt med at få lagt alle kartoflerne.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Denne hjemmeside bruger cookies. Hvis du fortsætter med at bruge siden, accepterer du brug af cookies.  Læs mere