Kartofler og løg skal beskyttes mod frost

Kartofler og løg skal beskyttes mod frost

Der er stor risiko for, at det bliver frostnætter natten til onsdag og torsdag her på Vestlolland. Det er dårlige nyheder, når de første kartofler er kommet op, og de fleste løg står med grøn top.

De først satte Hamlet kartofler er vokset godt.
De først satte Hamlet kartofler er vokset godt under fiberdugen.
Nu er næste hold med Annabelle også på vej op.
Nu er næste hold med Annabelle også på vej op.
Løgene har stået under fiberdug - derfor er toppen helt skæv.
Løgene har stået under fiberdug – derfor er toppen helt skæv.

Sådan går det nogle år, når jeg forsøger at få gang i løg og kartofler tidligt. Men heldigvis ved jeg, at det hele kan beskyttes mod nattefrost, men det kræver en indsats.

Jeg begyndte allerede for et par dage siden at sætte buer under fiberdugen på de løgbede, hvor løgene var kommet op og stod og voksede helt skævt tynget ned af fiberdugen. De løgbede, som er sat senere har fået to lag fiberdug.

Kartoflerne står nu også i en tunnel med fiberdug over. Resten af kartoflerne står i udækkede bede, og de når ikke at komme op.

Her er sat tunnel med fiberdug op over de tidlige kartofler. Forrest zittauerløg.
Her er sat tunnel med fiberdug op over de tidlige kartofler. Forrest zittauerløg, som nu også står under tunnel .

Jeg er selvfølgelig bekymret for, at løgene skal få så meget kulde, at de går i stok i stor stil i juni, når de begynder at danne løg. Og det kan ske. Sidste år havde vi endnu senere en vinterlig periode, og jeg fik en del stokløbere i bedet med de meget store stikløg. Her kan du se billeder fra 28. april sidste år.

Sne i haven 28. april sidste år.
Sne i haven 28. april sidste år.
Der varr kartofler under de drivtunneler af fiberdug. De tog ikke skade.
Afdækning 28. april 2016 af spinat, salat, kartofler og løg. Løgene havde kun flad afdækning – det ændrer jeg i år.

Jeg kan sagtens redde planterne igennem uden skader. Det handler meget om at have en plan og et godt lager af gamle stykker fiberdug og lette presseninger (de billige). Jorden er lunere under fiberdugen, og dugen holder lidt på varmen, og to lag er bedre end et lag.

Jeg har nu etableret tunneler med fiberdug over de tidlige kartofler og løg. Spinat, rapini og orientalske bladgrønsager blev plantet ud under fiberdug. Kartoflerne skal dækkes yderligere med en pressening. Det skal bedet med bladselleri også – de er netop nu ved at få fine nye blade. Jeg vil nok også forsøge at få lagt ekstra dække over løgbedene. Jeg har nogle lange baner plast, som kan bruges,og et par ekstra presseninger af den tynde slags

Her er der kun udsigt til et par graders frost,  men jeg kan godt se, at der andre steder loves ned til fem graders frost.

Masser af ekstra besvær, som jeg kunne have undgået ved at vente med at sætte løg og kartofler. Men jeg vil jo gerne have tidlige afgrøder, så det er hele tiden en balancegang. Det ville nok have været fornuftigt at vente med at sætte en del af løgene. Når jeg sætter alle løg tidligt, handler det også om, jo før jeg kan høste dem, jo flere forskellige afgrøder kan jeg bruge til 2. afgrøde på løgbedene.

I drivtunnelen tror jeg ikke, at der er stor risiko for frost, da jorden er ret varm, men der skal lægges fiberdug over salat, kartofler, pottter med oka og yacon. Og jeg vil flytte alle de små planter i potter og bakker ned fra hylden helt ude ved polycarbonatpladerne og sætte dem ned på jorden og dække dem med fiberdug. Spørgsmålet er, om jeg skal lade tomat- og peberplanter og den enlige aubergine stå og se, om de kan klare mosten – med deres varmedunke.

3 thoughts on “Kartofler og løg skal beskyttes mod frost

 1. Hej karna.
  I går såede jeg skalærter, gulerødder, morgenfrue, persillerod, og lagde løg og kartofler, intet er selfølgeligt kommet op endnu. Tror du de kan klare 2 nætters frost?

  1. Hvor har du været flittig.

   Det bliver jo kun frost om natten, og jordtemperaturen er ca. 6° nu,og den kommer nok ikke under 5° i 10 cm dybde. Så kartoflerne lider ingen skade, når de lige er sat.

   Men i jordoverfladen kan temperaturen på udækket jord selvfølgelig blive 0° eller derunder. Jeg tror ikke, at der sker noget med de såede afgrøder, men det kan ikke udelukkes, at der kommer stokløbere i gulerødder og persillerødder, men det er normalt få planter, det drejer sig om – jeg havde enkelte i de tidligt såede gulerødder sidste år.

   Løgene kan få det så koldt, at nogle af dem går i stok, inden de når at danne løget færdigt. Det er nok her den største risiko er.

   Du kan overveje at lægge et eller andet isolerende ud som dække – fiberdug er godt, men en gammel pressening eller et stykke plast hjælper også og kan forhindre at jordskorpen fryser.

 2. Klarer de kartofler sig hvor vi for tidligt har fjernet fiberdugen. Toppene er slappe og let brunlige.
  Venlig hilsen ingridguldhammer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Denne hjemmeside bruger cookies. Hvis du fortsætter med at bruge siden, accepterer du brug af cookies.  Læs mere