Frost i haven – og frosne asparges

Frost i haven – og frosne asparges

Solen var stået op før mig, så jeg nåede ikke at se hele haven med rim og frost. Kun hvor solen ikke var nået ned, kunne jeg se, at det havde været rigtig koldt. Næsten 3 graders frost. Og det kunne godt ses nogle steder.

De stakkels tulipaner hang noget med hovederne, men de rejser sig hurtigt igen, tænkte jeg. Det gjorde de så langt fra. Her til aften hang mange af dem stadig med hovedet. Måske gider de ikke rejse hovedet, hvis de fornemmer, at frosten får dem ned med nakken igen i nat.

Tre hængetulipaner i morges.
Tre hængetulipaner i morges efter frost.

Tulipaner er en ting – mine stakkels asparges er noget helt andet. Jeg har aldrig haft frostskade på asparges – det har jeg så haft nu. Jeg havde slet ikke overvejet at dække dem.

En hele håndfuld frostskadede små aspargesskud.
En hele håndfuld frostskadede små aspargesskud.

Jeg skyndte mig at koge dem, og så fik vi dem til frokost. Smagen var fin, men de var ikke sprøde. Øv. Heldigvis er aspargessæsonen lang endnu. Jeg kan ikke helt vurdere, om de skud, der bare stak lidt op, har taget skade.

Køkkenhaven ligner nærmest en  ekspeditioncamp med lange tunneltelte side om side. Der er telt over kartofler og de løg, som er kommet op. Nu hvor hele menageriet er etableret, kan afdækningen lige så godt blive liggende standby, så den er klar, hvis der påny kommer nattefrost.

Camp Frost.
Camp Frost.

Den overvintrende spidskål havde jeg ikke dækket, men den tror jeg ikke tager skade. Om den vil danne hoveder eller gå i stok er stadig ikke helt til at vurdere. Jeg håber på hoveder. I morgen planter jeg spidskål og blomkål ud på resten af bedet. Planterne er meget store, og jeg har fået afhærdet dem nok, så de kan plantes ud under fiberdug.

Overvintrende spidskål en frostmorgen.
Overvintrende spidskål en frostmorgen.
Forhåbentlig er jordbærknopperne stadig så små, at de ikke har taget skade af frosten.
Forhåbentlig er jordbærknopperne stadig så små, at de ikke har taget skade af frosten.

I drivtunnelen var temperaturen allerede 12 grader, da klokken var 8, så her skulle al overdækning bare fjernes hurtigst muligt, så planterne kunne få sol. Hvor koldt der har været derinde, ved jeg ikke, men det meste har været dækket. Og alle de små planter, som normalt står på hylderne i siden af drivhuset var flyttet ned på jorden. Og potterne med oka og yacon på vej til at spire frem var også omhyggeligt dækkede. Dog ikke hornviolerne, som lige er begyndt at springe ud.

Det meste var dækket med fiberdug.Dog ikke spidskålene, som er ved at danne hovede.
Det meste var dækket med fiberdug.Dog ikke spidskålene, som er ved at danne hovede.

Længst nede i drivtunnelen til venstre for døren står en række potter med kartofler – godt tildækkede, så de ikke bliver frostskadede. Det ville være ærgerligt, for de første er ved at være klar til at høste. Vi kiggede lige i dag – mon ikke vi skal have en menu i morgen, som passer med et par nye kartofler?

Der er i hvert fald én ny kartoffel.
Der er i hvert fald én ny kartoffel.

Tomater, peber, chili og auberginer har haft stuearrest i dag. Jeg er så træt af at bære planter ud og ind. Fra i morgen tror jeg, at i hvert fald tomatplanterne skal blive i drivtunnelen om natten dækket med vinterfiberdug. Nogle af dem trænger også til en større potte.

Jeg har brug for plads i vindueskarmene til nye hold nyspirede planter. Den 15. april såede jeg drivagurk, citronagurk og tomatillo. Jeg såede også mange forskellige slags basilikum, timian og oregano. Basilikum er i gang med at spire – det er let at følge med i, for basilikumfrø skal ikke dækkes. I stedet for sprayer jeg en gang imellem jordoverfladen let.

I dag er der kommet tre agurkplanter op. To stk. Styx og et stk. Passandra. Jeg glæder mig til nye hjemmeavlede skoleagurker.

Agurk på vej op.
Agurk på vej op.

6 thoughts on “Frost i haven – og frosne asparges

 1. Øv med denne frost.
  En anden gang kan du skære dine asparges i mindre stykker sammen med kartoffelstykker, gulerødder og løg, koge dem i lidt vand, komme fløde og krydderier til og blende det hele til en lækker suppe.
  Så smager intet sprødt, men til gengæld godt og sundt.
  Håber du får styr på haven for ham vejrguden kan vi ikke styre!

  1. Tak for opskriften. Det har du selvfølgelig ret i, at jeg kan gøre. Jeg havde nok ikke selv tænkt tanken, for vi spiser ikke så tit purerede supper.

   Vejrguden får jeg nok ikke styr på – han styrer for vildt.

 2. for mig ser det ud og lyder som om du er to måneder længere fremme end her i nordjylland. ingen asparges overhovedet — kun kartofler at dække osv…

  men det er vist en blanding af “sydhavsøerne” og at jeg ikke forspirer så meget eller har tunnel

  😉

  1. Klimaet er helt sikkert lidt mildere, og så har jeg lidt travlt med at få løgene i gang, da jeg dyrker en afgrøde efter løg, bl.a. stangbønner og gulerødder, så de skal helst høstes først i juli.

   Men jeg gør det også lidt besværligt for mig selv ved at forsøge at dyrke tidligt. Indrømmet.

 3. Tak for en ide til at bruge “frosne” asparges. Mine er endnu engang helt ødelagte af frost, selv om jeg havde beskyttet dem med fleece(30 g/m2). Et par hundrede frost-slatne lime, grønne og violette asparges, der ellers var planlagt til en “aspargesfest” i går”. Menuen måtte i hast ændres! Heldigvis havde jeg, bl.a. inspireret af dig og Merete, plantet mange salatsorter i drivhuset. Men øv altså! Hvordan skal man dog beskytte de tidlige asparges???

  1. Hvor ærgerligt med så mange. Det bekymrer mig da, at den tykke fleece ikke var nok, Jeg har haft almindelig fiberdug over siden og troede at det var nok. Her har det siden mine frosne asparges kun været let nattefrost.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Denne hjemmeside bruger cookies. Hvis du fortsætter med at bruge siden, accepterer du brug af cookies.  Læs mere