Alle kartofler er lagt og salaten plantet ud

Alle kartofler er lagt og salaten plantet ud

Lørdag havde jeg planlagt at lægge de kartofler, som jeg ikke nåede fredag aften inden solnedgang. Og så skulle der sås sukkerærter og plantes salat ud.

Lørdag formiddag regnede det, men om eftermiddag blev det rigtigt dejligt vejr med masser af sol. Så efter standerhejsning i bådelauget med efterfølgende kaffe og lækker hjemmebagt kringle i klubhuset, var det tid til nogle timer i haven.

Først skulle de store salatplanter udplantes under fiberdug, så vi hurtigt kan få salathoveder. De er i år blevet sået ekstra tidligt 24. februar, men er ikke større end normalt. Det må være det kolde vejr, eller også vokser de ikke ret hurtigt i starten, hvor der mangler lys. Måske bliver jeg nødt til at afprøve LED vækstlys næste år, når nu det er så vigtigt at få nogle tidlige afgrøder.

De har stået i drivhus i et stykke tid, og de sidste par dage har de om dagen stået i åben drivbænk for at blive afhærdet nok til at plante ud.

Flotte salatplanter - så er der rigtige salathoveder til pinse midt i maj.
Flotte salatplanter – så er der salathoveder til pinse midt i maj.

Vejret var perfekt til det, og det kunne ikke vente til søndag, hvor der loves kuling. Der var ikke helt nok planter til det planlagte stykke. Jeg hentede nogle lidt mindre salatplanter af rødbladet egesalat, men de var for små til, at rødderne kunne bevare en god rodklump. Jeg plantede nogle stykker ud, og så valgte jeg i stedet for at så en lille række med blandede salatsorter til at høste som babyleaves.

Jeg nåede lige at få sat buer op og få fiberdugen over, inden det begyndte at blæse op.

Tunnel med fiberdug sat op for at beskytte de små salatplanter.
Tunnel med fiberdug sat op for at beskytte de små salatplanter.

Min havejord er 8° varm om morgenen, så derfor vover jeg at sætte alle mine kartofler nu. Her på Vestlolland er der også meget sjældent frost efter 10.maj. Jeg kan se, at andre steder i landet er jorden ikke så varm, når jeg tjekker på Landbrugsinfo.dk.

Jeg nåede at lægge to lange bede til med 3 rækker kartofler i hvert bed, inden solen nærmede sig horisonten. Jeg kan godt lide at arbejde i haven i aftensolen, da vinden ofte lægger sig, og solsorten sidder og fløjter så fint.

Mine bede er 110-120 cm bredde. så der kan lægges enten to eller tre rækker. Jeg lægger oftest 3 rækker og har 35 cm mellem kartoflerne, så planterne dækker bedet godt, og jeg er fri for at luge ukrudt. Det giver lige så mange kartofler med kun to rækker, så jeg bruger lidt flere læggekartofler for at få bedre plantedække.

Aftenen før, lige inden solen gik ned, havde jeg lagt to bede med asparges, æggeblomme og et blandet bed med den blå sort Violetta, den røde helt gennemfarvede sort Emmalie og en række aspargeskartofler. Denne sidste række er resten af mine egne aspargeskartofler – de andre frøs for mig, da jeg havde glemt, at læggekartoflerne skulle beskyttes mod frost. Sådan en dumhed er jeg lang tid om at glemme. Nu må jeg se, hvilke der smager bedst, dem af egne eller af de nyindkøbte.

I dag har jeg lagt min hovedkartoffelsort Anna Belle, som jeg synes smager utrolig godt. Den er både meget tidlig og holder en rigtig fin spisekvalitet helt til jul. Den kan bruges til det meste. Fantastisk sort!

Bed og kartofler er klar. Jeg spirer kartoflerne i såkaldte skobakker.
Bed og Anna Belle kartofler er klar. Jeg spirer kartoflerne i såkaldte skobakker.

Jeg lagde også 9 kartofler af sorten Mayan Gold. Købt fordi jeg så, at der stod skotsk sort og velsmagende. Jeg tænkte, at er der noget skotterne er gode til, så er det mashed potatoes. Nu viser det sig, at det er en speciel kartoffeltype Solanum phureja, – det fik jeg lige at vide på Havelyst.dk, hvor der er mange dygtige økologiske havedyrkere (havenetværk kun for medlemmer af Praktisk Økologi). Desuden satte jeg 14 andre fine læggekartofler – sedlen med navnet er bortkommet, eller har aldrig været der. Jeg har to gæt – må vente og se.

Mayan Gold sætter rigtig mange spirer.
Mayan Gold sætter rigtig mange spirer.

Utroligt nok, så passede antal knolde til de 5 bede, som jeg havde gjort klar til at sætte i. Derudover har jeg et langt og et mindre bed med tidlige kartofler under plast. Kun de 15 først satte toppe er kommet op. De tidlige er sat i 3 omgange, så vi kan have nye små lækre kartofler i lang tid i år.

Dagens selvforsyning: Porre, rabarber, ramsløgblade, rosmarin, zittauerløg, æbler. Det er faktisk ok at lave rabarberkompot sødet med stevia, når det laves i fad i ovnen. Det er jo en kaloriebombe sødet med sukker. På den måde vil vi kunne udnytte vores rabarber mere. Jeg har ellers været skeptisk overfor at bruge Stevia i mad.

One thought on “Alle kartofler er lagt og salaten plantet ud

  1. Jeg har også anskaffet ‘Mayan Gold’ til denne sæson fordi beskrivelsen lød så besnærende. Jeg forærede nogen stykker væk og endte med at have fem stykker. Da jeg skulle til at lægge dem var de pist væk! Ved at rekonstruere har jeg fundet frem til at jeg har blandet dem med ‘Flavia’, en særlig tidlig sort. Håber lidt på at de kan findes ved opgravningen v.hj.a. smagen, ellers har jeg sikkerhedskopier hos tre haveveninder. Det er jo en af fordelene ved at forære væk. Men nu hvor du siger at det er en særlig type kan den måske genkendes på bladene. Jeg får se.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Denne hjemmeside bruger cookies. Hvis du fortsætter med at bruge siden, accepterer du brug af cookies.  Læs mere