Kålfluens larver æder kålrødder

Kålfluens larver æder kålrødder

Nu sker det igen – kålfluen har været på spil og fået lagt æg i et af mine kålbede. I går måtte jeg fjerne to planter af Filderkraut, i dag fjernede jeg en mere, og jeg tror et par stykker mere er på vej til at lade livet. I hvert fald så jeg på afstand, at de hang med bladene midt på dagen – og det er ikke mangel på vand.

Kålplanten er ved at gå ud - larver æder rødderne.
Kålplanten er ved at gå ud – larver æder rødderne.

Det sker, at en kålplante går ud eller begynder at sygne hen. Hvis det er kålfluelarver, der er årsagen, er det vigtigt at få den gravet op med diverse larver, så de ikke går ud i jorden og forpupper sig. Det giver en ny generation i juli.

Det er let at finde ud af, om det er kålfluens larver – rod nogle cm ned i jorden inden omkring kålroden – er det de små larver, så vrimler det frem med dem.

Se mere om kålfluen på Havenyt.dk

Der er virkelig mange larver lige omkring rødderne på en angrebet plante.
Der er virkelig mange larver lige omkring rødderne på en angrebet plante.

Jeg kan godt blive lidt nedtrykt over angreb af kålfluer. Jeg håber virkelig ikke, at der kommer angreb i de andre kålbede – kunne ikke se noget i dag. I bedet med Filderkraut er der ca. 30 planter – eller var! Det er de spidskål, vi skal spise i november og december. En virkelig vigtig afgrøde. Jeg har heldigvis nogle nye små planter af Filderkraut på vej i en rootrainer inde i drivtunnelen.

Jeg har også en del blomkål af sorten Odysseus, som er gået ud. Virkelig fine forkultiverede planter, som nu ingen rod har og er ved at gå ud. Måske har der været kålfluer på spil, men antagelig ikke, da de ikke burde have været begyndt at lægge æg så tidligt. Der er et par planter, som trives fint, så det er ikke tidlig udplantning og kulde, der er årsagen.

Heldigvis er der også en masse ting, som lykkes ude i køkkenhaven, det må jeg fokusere på for ikke at miste gnisten.

I dag høstede jeg en stor portion asparges, lækre nye kartofler, broccolibuketter fra mine vinterbroccoli, lidt persille og et salathovede. Salathovedet var May King sået først i september sidste år. Jeg har plukke blade nede fra i flere måneder. Nu var det på vej i stok, men stadig lækre blade, så de endte i en gang mormorsalat til aftensmad, hvor vi også fik nye kartofler og asparges.

En håndfuld asparges - det gør glad.
En håndfuld asparges – det gør glad.
Selvforsyning 20. maj - det er da ikke så ringe.
Selvforsyning 20. maj – det er da ikke så ringe.

Med på positivlisten skal da også lige, at vi for to døgn siden fik godt 20 mm regn. Det er noget, som har sat gang i væksten. Ikke mindst asparges. Men også kartofler, valske bønner og løg eksploderer nærmest i grøn, frodig vækst.

Vand og varme giver stor frodighed. Her valske bønner mellem to rækker kartofler.
Vand og varme giver stor frodighed. Her valske bønner mellem to rækker kartofler.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Denne hjemmeside bruger cookies. Hvis du fortsætter med at bruge siden, accepterer du brug af cookies.  Læs mere