Kål og kinesiske radiser høstet til opbevaring

Kål og kinesiske radiser høstet til opbevaring

Vinteren er på vej, og det er desværre ikke kun på kalenderen. I dag har jeg erkendt det og besluttet, at nu skal det være slut med næsten hver eftermiddag og hver morgen at overdække og afdække alle de afgrøder, som ikke tåler frost.

I dag høstede jeg alle mine hovedkål. Det er nu så koldt, at de godt kan holde sig i drivtunnelen, hvor jeg alligevel sørger for god udluftning, så dagtemperaturen holdes nede af hensyn til alle de grønsager, der står derinde og skal overvintre.

Et sidste billede af kålbedet med rødkål og hvidkål, inden bladene krænges af og kålen hives op med rødder.
Et sidste billede af kålbedet med rødkål og hvidkål, inden bladene krænges af og kålen hives op med rødder.
Bedet med Filderkraut og lidt andre kål.
Bedet med Filderkraut og lidt andre kål.

Sidste vinter havde jeg succes med at opbevare kålene i drivtunnelen, først oven på jorden, senere i en udgravning. I år har jeg lavet udgravningen med det samme. Jorden er ikke særlig fugtig, og jeg lægget et stykke fiberdug under kålhovederne, så de ikke bliver snavsede. De bliver ikke dækket, før der kommer frost. Jeg tror, det er vigtigt at tænke på kålene som levende planter, selv om de er hevet op af jorden. De skal dækkes ved frost og dækkes af i godt vejr, så de ikke får det for varmt og fugtigt. I frostperioder sidste vinter blev der lagt et stykke fiberdug over, og dækket med et tykt lag fiberdug. I novembernummeret af Praktisk Økologi har jeg skrevet en lang artikel om vinteropbevaring af hovedkål.

Jeg gravede ud, så kålhovederne kommer lide under jordnive
Jeg gravede ud, så kålhovederne kommer lige under jordniveau.
Alle de høstede kål lagt med hovedet ned i udgravningen og rødderne udad.
Alle de høstede kål lagt med hovedet ned i udgravningen og rødderne vendt udad.

Jeg vælger at lade hovederne beholde stok og rod på, så der ikke er nogen sår, hvor der kommer råd ind. Måske kunne jeg godt skære selve roden af.

Jeg tog også de kinesiske radiser op, da de heller ikke tåler andet en let nattefrost. De blev sat ned i jorden i drivtunnelen. Så er det let at hente et par stykker ad gangen. Vi spise dem rå i tynde skiver og i salat. De er så smukke med pink indre, og i år er de fleste blevet pink indvendig.

Ikke den store forskel i størrelse mellem de forskellige sorter.
Ikke den store forskel i størrelse mellem de forskellige sorter.

Mine knoldfennikel står rigtig fint, men kan ikke tåle frost. Sidste år forsøgte jeg at dække dem udenfor, men frosten ødelagde dem alligevel ret hurtigt. Derfor har jeg i år forsøgt at flytte dem ind. Måske kan de vokse lidt – det er en vinterafgrøde i Sydeuropa. Selvom vi er under 8 lyse timer, så vokser de lidt på friland her i november. Nogle af dem er så udviklede, at jeg godt kan bruge af dem nu, andre er ret små, selv om de er sået samme dag. De små er nok dem, jeg flyttede til et nyt voksested som små planter. Jeg har ingen erfaring, så jeg ved ikke, om de kan vokse videre, når der kommer flere lyse timer igen, eller de går i stok.

Knoldfennikel flyttet ind i drivtunnelen.
Knoldfennikel flyttet ind i drivtunnelen.

Jeg nåede næsten i mål med det planlagte, inden det begyndte at regne. Men mine sure vinteræbler blev plukket, mens det begyndte at regne, og det blæste helt vildt.

Vinden pisker æbletræ og æbler rundt. Heldigvis sidder æblerne stadig godt fat.
Vinden pisker æbletræ og æbler rundt. Heldigvis sidder æblerne stadig godt fat.
Næsten en hel kasse store pæne æbler. Sprøde og sure - passer godt i salat og til at rive i gulerodssalat.
Næsten en hel kasse store, pæne æbler. Sprøde og sure – passer godt i salat og til at rive i gulerodssalat.

4 thoughts on “Kål og kinesiske radiser høstet til opbevaring

 1. Hej Karna jeg har lige siddet og kikker på din blog og er så fascineret af de kinesiske radiser,kan man købe dem i kinesiske butikker får sådan lyst at prøve dem? Du har også mange kål som jeg aldrig har set,en rigtig dejlig blog du har. Venlig hilsen Marianne.

  1. Jeg ved ikke, hvor du kan købe dem. Jeg har en gang set dem i min Kvickly for et par år siden.

   Jeg forsøger at afprøve nye afgrøder, så derfor vil der af og til dukke noget om, som man ikke ser så tit.

 2. Hej Karna.
  Spændende med overvintring af knoldfennikel. Det vil jeg prøve.
  Ang. kinaradis med pink indre. Er det en speciel sort, der udvikler pink farve?
  mvh Kirstine

  1. Knoldfennikel tåler ikke frost, så jeg kan nok ikke overvintre dem, men foreløbig står de fint, og jeg kan let hente en i drivtunnelen.

   Kinaradis er noget andet end kinesiske radiser. Kinaradis er den lange hvide rod. Kinesiske radiser er runde/ovale og smager helt anderledes, de skal sås tidligere m.m..

   Kinesiske radiser findes der flere sorter af, både nogle som bliver pink inden i, og nogle med hvidt indre. Jeg har dyrket 3 sorter, som kan blive pink indeni – det bliver de som regel, men ikke altid, og tit kun delvis, sjældent helt røde som på frøposerne. Jeg dyrker Watermelon, Read Meat, Mantanghong.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Denne hjemmeside bruger cookies. Hvis du fortsætter med at bruge siden, accepterer du brug af cookies.  Læs mere