Kål og høns

Kål og høns

Lige nu vokser der vildt mange kålskud frem på blomsterkål og rosenkål. Vi spiser dem med største fornøjelse – i aften var det fra blomsterkål.

Hønsene kan også lide kål, så de får deres andel med 1-2 store rosenkålstokke om dagen. Jeg har måttet lave en lille ændring i min haveplan, så rosenkålsbedet bliver til ærtebed senere, så kålen kan blive stående de næste uger til at høste kålstokke fra til hønsene. Sjovt nok troede jeg, at høns godt kunne lide salat. Jeg har masser i drivtunnelen, men det er de ikke interesserede i

Nu glæder vi os til nye spidskål – det bliver nok ikke før om en måneds tid, men de vokser hurtigt til i drivhuset. Her skal plantes peber og chili som næste afgrøde, så de kan godt blive stående til et stykke ind i juni.

Spisdkål i drivhuset.
Spisdkål i drivhuset.

Jeg har måttet konstatere, at alle mine overvintrende Hispi spidskål er gået i stok. Både i drivhuset og på friland, så det er sidste gang, at jeg har sået dem til overvintring.

Til venstre en Hispi, hvor jeg har høstet blomsterskuddet og nu regner med at høster flere, som er på vej i bladhjørnerne.
Til venstre en Hispi, hvor jeg har høstet blomsterskuddet og nu regner med at høster flere, som er på vej i bladhjørnerne.
De store planter er overvintrende. De små er nyplantede i stedet for Hispi og spinat, som vinteren tog.
De store planter er overvintrende. De små er nyplantede i stedet for Hispi og spinat, som vinteren tog.

Vi bruger megen tid på at se på vores nye høns. Vi synes, at de er rigtig smukke. Sorte, når solen ikke skinner, men i solskin er der et utroligt grønt skin i deres fjer.

En smuk Australorps høne i formiddagssol.
En smuk Australorps høne i formiddagssol.
Er hun ikke dejlig?
Er hun ikke dejlig?
Hele flokken, incl. hanen Arnold, som er i gang med en fjerfældning.
Hele flokken, incl. hanen Arnold, som er i gang med en fjerfældning og ikke ser så præsentabel ud.

Desværre er det ikke kun udseendet, der plager vores hane. Fjerfældningen gør ham nærmest apatisk, og han sover meget. Men han spiser helt normalt. Han skal bruge al sin energi på at danne nye fjer. Så damerne får fred for ham lige nu.

Til gengæld sørger førerhønen Agnes for, at de to andre høner, som hedder Amanda og Amalie, ikke får et ben til jorden. De to andre kommer ikke til godbidder, før hun er færdige med det, som hun vil have. I går spiste hun hver en stump revet gulerod, så der ingen blev til de andre. I dag serverede jeg kogte kartofler med lidt osterester i – meget småtskårne for at der skulle være lidt til alle. Og masser af revne gulerødder. Agnes åd alle tre store kartofler, uden at de andre fik noget som helst. Gulerødderne var i dag ikke interesante, så her fik de andre lov at spise, da hun var færdig. Hun hakker ud efter de andre, nogle gange ret aggressivt – på billedet er hun i nederste venstre hjørne i gang med at mule en af sine søstre. Og det er efter, at hun har spist alle kartoflerne.

Agnes muler en af de andre høner.
Agnes muler en af de andre høner.

Da vores ældste datter var teenager sagde hun mange gange om dagen Shit Agnes. I dag lavede Agnes en helt konkret Shit Agnes på vej ud i hønsegården.

Shit Agnes - midt på trinnet.
Shit Agnes – midt på trinnet.

Det er bestemt ikke kedeligt at have fået høns…

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Denne hjemmeside bruger cookies. Hvis du fortsætter med at bruge siden, accepterer du brug af cookies.  Læs mere