Julerødkål og alt det andet til jul

Julerødkål og alt det andet til jul

Det er en fornøjelse at lave julerødkål af egne rødkål. Og i år er de i rigtig god kvalietet, selv om nattefrosten allerede i november tvang mig til at høste dem. De har lige siden ligget i min nye drivtunnel på et stykke fiberdug lagt direkte på jorden og med to lag fiberdug over for at holde på fugtigheden. Når det er nattefrost uden for, dækker jeg lige et par lag mere over. Men indtil nu har der kun været en nat med let frost derinde.

Da jeg hentede rødkål i dag behøvede jeg kun at fjerne de to yderste blade, så var kålene lige til at snitte. Lige og lige er nu så meget sagt, for selv med en helt nyslebet kniv skal jeg bruge alle mine kræfter for at flække et rødkål. Især det store, som vejede 2250 g efter at have fjernet de to yderste blade. De er meget kompakte.

Årets største rødkål på godt 2 kg.
Årets største rødkål på godt 2 kg.
Flot overskåret rødkål-
Jeg synes, rødkål er så flotte indvendig, at jeg næsten ikke nænner at skære dem i stykker.

Der skal ribssaft i rødkål til jul, og heldigvis er der masser af frosne ribs i fryseren, og mens jeg snitter kålene, koger ribssaften. Måske jeg bare kunne komme ribsene i kålen. Det må jeg lige prøve en anden dag. For julerødkålen eksperimenterer jeg ikke med, den er helt traditionel efter Frøken Jensens kogebog anno 1975. Der skal rødbedeeddike i – det giver god smag og især farve. Og så er det genbrug.

Frosne ribs til ribssaft.
Frosne ribs til ribssaft.

I dag blev der også lavet stegte sild i eddike med løgringe i massevis – her var det dog kun løgene, der var egne. Sildene var fanget i køledisken i Kvickly. De røgede ål ligger og venter i fryseren. De er til gengæld lokale. Jeg ved, hvem der har fanget dem i Nakskov Fjord og har røget dem.

Leverpostejen plejer jeg at hente lever og spæk til hos slagter Friis i Nakskov. Det har jeg gjort i næsten 40 år. Men det blev ikke i år – i går måtte jeg gå uden. Jeg skulle have bestilt på forhånd – jeg kunne dog bestille og hente idag, men det var min tid ikke lige til. Nye tider. Jeg måtte købe nogle frosne ruller med lever og spæk. Leverpostejerne er dog blevet rigtig gode alligevel. Men jeg er et eller andet sted lidt skuffet.

Mon der så ikke er leverpostej nok - også til Magnus. Mit børnebørn elsker juleleverpostejen, og Magnus har bestilt mange leverpostejer og mange brune kager.
Mon der så ikke er leverpostej nok – også til Magnus. Mit børnebørn elsker juleleverpostejen, og Magnus har bestilt mange leverpostejer og mange brune kager.

Der blev også lige tid til at lave nogle glas brombær- og jordbærsyltetøj.

Men der er meget andet fra haven, som skal på bordet i julen: Æggeblommekartofler til brunede kartofler, valnødder, syrlige æbler og bladselleri til waldorfsalat, æbler i ænderne, æbler til at spise ind imellem, kirsebær til kirsebærsaucen, syltede rødbeder og agurker.

Og så ønskes I alle en rigtig god jul med dette rødkålsbillede – det må næsten kunne hænges op som kunst.

Rødkål - naturkunst.
Rødkål – naturkunst.

 

 

8 thoughts on “Julerødkål og alt det andet til jul

 1. I slutningen af august lige inden vi tog på ferie havde jeg ca. 10 meget store flotte rødkål. Da vi kom hjem igen var de allesammen flækkede. Jeg tænker at det kan skyldes det varme vejr i september. Eller måske skulle de have være plantet senere ud.
  Ved du hvorfor det sker?

  1. Tak Carry. Vi har nydt julen med børn, svigerbørn og børnebørn og masser af god julemad. Og nu glæder jeg mig til en mere enkel hverdag med meget mindre mad og mere motion. Men i eftermiddag var det alt for blæsende til en god lang cykeltur. Det må vente til blæsten igen har lagt sig.

 2. Sikke flotte dine rødkål er blevet 😀
  Mine hvidkål blev meget løse i det. De så flotte ud udenpå, men bladene lå ikke tæt indeni. Ved du hvad jeg kan gøre for at undgå det?
  Tak for altid spændende læsning 😀

  1. Jeg har tidligere prøvet at dyrke mange forskellige sorter af rødkål, og jeg kom frem til at sorten Rodynda laver kompakte hoveder, helt fra de er små. Hvis man ikke har insektnet over, er det vigtigt, da larverne så ikke kan komme ind i hovedet. Du kan jo prøve den sort.

 3. Flott rødkål.
  Vil takke for hageåret og alt du har delt med oss på bloggen din.
  Håper du vil fortsette å fotografere og dele av din fantastiske grønsakshage.

  God og fredelig jul til deg.

  1. Tak for julehilsenen. Ja, jeg vil fortsætte med at dele mine erfaringer fra haven her på bloggen i 2017. Jeg kan slet ikke lade være.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Denne hjemmeside bruger cookies. Hvis du fortsætter med at bruge siden, accepterer du brug af cookies.  Læs mere