Høst af skalotteløg

Høst af skalotteløg

I går høstede jeg de fleste af mine skalotteløg. Stænglerne havde mistet saftspændingen og rødderne var ved at henfalde, så løgene sad ret løse i jorden. Toppen var stadig ret grøn, men jeg besluttede at med udsigt til så megen regn og mange dage, så var det bedst, at de lå og tørrede i en kasse. En del af de gule skalotter var ikke høstklare endnu.

Gule skalotter, som ikke var helt høstklare.
Gule skalotter, som ikke var helt høstklare.
Bananskalotteløg klar til høst.
Bananskalotteløg klar til høst.
Det ses tydelig her, at stænglerne er ved at visne ned.
Det ses tydelig her, at stænglerne har mistet saftspændingen. Og rødderne er brune og ved at henfalde.
Red Baron skalotteløgene var rigtig fine i år.
Red Sun skalotteløgene var rigtig fine i år.

Indtil nu har jeg ikke set angreb af løgskimmel på et eneste løg. Gad vide, om det er generelt i haverne, så det er vejret i år, der har været gunstigt, eller jeg er sluppet af med smitten i haven. Jeg håber på det sidste. Jeg har i snart mange år haft angreb på stort set alle mine løg. Jeg har været meget påpasselig med at fjerne alle angrebne plantedele fra haven. Rester af løgene fra tilberedningen i køkkenet er heller ikke kommet i den grønne affaldsspand.

Til gengæld har jeg i år haft spredte angreb af løgfluen, så en del løg er rådnet i jorden. Dem har jeg fjernet løbende, så løgfluen forhåbentlig ikke opformerer sig.

Ved optagningen var der endnu et par rådne løg.
Ved optagningen var der endnu et par rådne løg. Ærgerligt, når de ellers kunne have været som de to til højre.

Jeg dyrker ikke så mange skalotteløg, så jeg plejer bare at lægge dem i en stor flad kasse med huller i bunden, så der er god ventilation, når de står på min havebænk i solen og tørrer. De fik én dag i sol og blæst i går. Inden de sættes til tørre, fjerner jeg altid evt. rester fra det gamle løg, hvis det sidder på siden af de nye løg.

Nu er de sat på plantebordet i drivtunnelen lige indenfor og med et vindue åbent i gavlen, så der er en del ventilation. Måske skal de sættes ind i garagen, hvor der nok er mindre fugtighed. Og så skal de ud i sol og vind, så snart det bliver muligt igen.

Skalotteløg til tørring i brødkasse med huller i side og bund.
Skalotteløg til tørring i brødkasse med huller i side og bund.

One thought on “Høst af skalotteløg

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Denne hjemmeside bruger cookies. Hvis du fortsætter med at bruge siden, accepterer du brug af cookies.  Læs mere