Hagl og nattefrost kom bag på mig

Hagl og nattefrost kom bag på mig

I går plukkede jeg de sidste æbler ned. Det blev kun til en halv kasse Golden Delicious i år, men de er meget delicious – store, sprøde og søde. De er helt gule og i år stort set uden skurv. Når de har siddet på træet og modnet, smager de fantastisk og af meget mere, end dem fra supermarkederne. Desværre får de meget let skurv, men det tørre vejr i år har givet flotte æbler.

Jeg fik også plukket de sidste store Jonagoldæbler ned fra toppen af træet med frugtplukker. De er både ekstra store og næsten helt røde. Fantastisk æbleår. Der sidder dog stadig en snes tilbage og griner til mig i dag. Jeg måtte springe afsted med en kasse æbler i en forfærdelig fart ind i drivtunnelen. Pludselig haglede det. Jeg havde godt set, at himlen blev helt sort mod nord, men at det var hagl, kom helt bag på mig.

Jeg nåede lige at fatte spaden og begynde at løsne jorden i drivtunnelen og tænke, at det var dejligt bare at kunne flytte indenfor og fortsætte, mens haglene slog mod polycarbonatpladerne. I næste øjeblik tænkte jeg: Salatplanter. Og så for jeg ud i haglvejret efter fiberdug til at dække over. Det blev jeg godt nok både våd og kold af, for det var nu halvt hagl og halvt slud. Så var vinteren ligesom kommet til min have. Lidt efter tittede solen frem igen, og der stod den flotteste regnbue lige bag ved vores kastanjetræ. Men jeg var våd, så jeg listede ind i varmen.

Regnbue bag kastanjetræet, som kun har få blade tilbage.
Regnbue bag kastanjetræet, som kun har få blade tilbage.

Heldigvis havde jeg fået hentet det salathovede, som jeg skulle bruge til aftensmaden et stort flot Merville des Quatra Saisons. Det er i øvrigt den eneste sort af en række sorter, jeg såede samme dag i sommers, som ikke er gået i stok. Det er da en god egenskab. Fin blød hovedsalat.

Mervielle des Quatra Saisons er rigtig flot.
Mervielle des Quatra Saisons er rigtig flot. Det røde til højre er en hortensia, hvor blomsterne stadig er rødlige.

I morges skinnede solen dejligt, og jeg var lige en hurtig tur nede midt i haven – det gør jeg tit som det første. Den lave sol skinnede så fint på vinterbroccolien. Hvis de får ret i, at vi skal have fimbulvinter, så er det ikke sikkert de overlever. Håber at vinteren bliver mild.

Vinterbroccoli - for håbentlig klarer de vinteren.
Vinterbroccoli – forhåbentlig klarer de vinteren.

Da jeg ville hente en håndfuld Filippaæbler ude i gården til morgenmaden, fik jeg en grim overraskelse. Der var frossen vand på de plader, der ligger over æblekasserne. Det havde jeg ikke set nede i haven. Og det havde de ikke lovet på DMI.

En time senere, da jeg kom ud i haven, ville jeg lige se til min overdækkede salat – og her var fiberdugen stadig stivfrossen.

Frost og overdækning over salat.
Fiberdugen over salaten var stadig frossen.

Bedet ligger i skygge om morgenen. Heldigvis var salaten ikke frosset, selv om den frosne fiberdug lå oven på den. Det må være den varmere jord, der lige har gjort udslaget. Inden næste frost skal der sættes buer under fiberdugen, når den dækkes over for at beskytte.

Både salat og appelsintagetes har overlevet.
Både salat og appelsintagetes har overlevet. Det er sorten Little Gem.

Der var faktisk et bed mere med salathoveder, som jeg i går havde glemt at dække mod haglene, og de havde ikke taget skade. Men de sidste grønne små frilandstomater er frostramte, mens drivhustomaterne ikke har taget skade.

Det gav et vink med en vognstang om, at vinteren måske ikke er så langt væk. Derfor har vi i eftermiddags været ved stranden og hente ålegræs til at dække over rodfrugterne. Så nu er der placeret sække med ålegræs strategisk ved alle rodfrugtbedene, så de hurtigt kan dækkes. Et lag på 25 cm – så kommer frosten ikke ned til rodfrugterne, og mus kan ikke lide at være i det våde ålegræs. Rodfrugterene, der stikker op over jorden, skal dog tages op og lægges ned i en flad kule med jord op over rødderne, og derefter have samme lag dække. Men jeg tager først knoldsellerier og kinesiske radiser op, når det er helt nødvendigt. Dels vokser de stadig, dels holder de sig bedre friske ved at stå længst muligt.

Nu må jeg så hellere følge godt med i, hvad meterologerne kommer med af meldinger. I dag havde de ikke lovet nattefrost her – og i aften kunne jeg så på tv se et kort over nattens  temperaturer. Her var Vestlolland flot orange – vi har ikke haft frost! Tja…

4 thoughts on “Hagl og nattefrost kom bag på mig

 1. Kan frosten, på trods af, at vejrkort viser noget andet, ikke skyldes, at DMI måler temperaturen i to meters højde og ikke ved jorden?
  Tak for gode og informative blogindlæg!

  1. Jo, det var selvfølgelig det, der er sket. Men de havde lovet + 3°, og så plejer det ikke at komme ned under frysepunktet. Fremover må jeg lave en større margin for, hvornår det kan blive til en frostnat. Det var jo også så let, at der ikke skete andet, end at frilandstomaterne frøs – i halvanden meters højde.

 2. Jeg er benovet over den mangfoldighed der trives i din have 🙂
  Tænk at du kan hente et sådan salat hoved ind, og så i November.
  Her nederst på sjælland, fik vi også nattefrost- overraskende , og jeg måtte ud med kogende vand, så høns og småfugles drikkekar, kunne tø op 🙂

  1. Ja, det går pludselig mod vinter – og det overrasker os hvert år, sjovt nok. Jeg synes også, at det er et rigtigt fint salathovede. Jeg har nogle lidt mindre fra en lidt senere såning. Så god sort, men der var gået råd i et af de store, så de kan nok ikke tåle kulden og regnen nu. Så vi bruger dem nu. Jeg tror Little Gem bedre tåler efterårsvejret.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Denne hjemmeside bruger cookies. Hvis du fortsætter med at bruge siden, accepterer du brug af cookies.  Læs mere