Grønsagsmark efter flere måneders tørke

Grønsagsmark efter flere måneders tørke

Endelig regner det her hos os for alvor. Siden 1. maj har vi ellers kun fået 15 mm regn, inklusive den front med torden og stormen Johanne, som kom forbi for nogle dage siden. Selv om det lynede og buldrede, så fik vi kun et par mm regn. Men nu har det regnet godt i flere timer, så jeg håber, at jorden er våd mange cm ned i morgen, når jeg står op. Vi fik nogle mm i går, så jeg i dag sået efterafgrøde på nogle af de kartoffelbede, hvor jeg har taget kartofler op for en uges tid siden. Frøene får i hvert fald en god gang regn at spire på.

Jeg håber, at det her er afslutningen på sommerens tørke, og jeg har derfor lavet en opdatering med billeder af, hvordan grønsagsmarken så ud, lige inden regnen kom til Næsby.

Mange af mine afgrøder har ikke fået vand siden udplantningen. Det er de fleste kål, tomater, artiskokker og såede kålroer. Nogle afgrøder som porrer, blomkål, broccoli er blevet vandet en ekstra gang en uges tid efter udplantning og ellers ikke. Nogle afgrøder har jeg vandet flere gange, bl.a. citronagurk, peberfrugt, blad- og knoldselleri, gulerødder. Det er alt sammen vandet med kande ind omkring planterne og ned gennem jorddækket. Hvis ikke det hele var blevet dækket med et tykt lag tørt græs, tror jeg ikke, at jeg ville have haft så fine afgrøder, som jeg har stående nu. Og med vand nu, tror jeg, at jeg får en virkelig god høst af de fleste afgrøder.

Grønsagsmarken set fra sydenden, hvor der er to lange tunneler af bionet med kål og en med efterårsporrer og gulerødder. Længst th. en række bønner.
Grønsagsmarken set fra sydenden, hvor der er to lange tunneler af bionet med kål og en med efterårsporrer og gulerødder. Længst th. to rækker bønner. Til venstre under fiberdug er der majroer sået omkring 20.7.
Bønner tåler ikke tørke særligt godt, så de er blevet vandet en hel del gange. Borlottobønner kræver mere vand end de lilla Purpiat snitbønner og de grønne Maxi bønner.
Bønner tåler ikke tørke særligt godt, så de er blevet vandet en hel del gange. Borlottobønner kræver mere vand end de lilla Purpiat snitbønner og de grønne Maxi bønner.
Her er de sidst udplantede kål - det er blomkål og broccoli til efterårshøst. De vil nyde godt at køligere vejr med regn.
Her er de sidst udplantede kål – det er blomkål og broccoli til efterårshøst. De vil nyde godt at køligere vejr med regn. De er blevet vandet to gange efter plantning.
Knoldsellerierne er blevet vandet en gang om ugen, mens tomater og vinterbroccoli under bionet ikke er blevet vandet.
Knoldsellerierne er blevet vandet en gang om ugen, mens tomater og vinterbroccoli og blomsterkål under bionet ikke er blevet vandet.
Den varme sommer har givet peberfrugterne optimale forhold - men de er blevet vandet de sidste tre uger, da de begyndte at hænge med bladene.
Den varme sommer har givet peberfrugterne optimale forhold – de er blevet vandet de sidste tre uger, da de begyndte at hænge med bladene.
Artiskokkerne har ikke fået vand siden plantningen.
Artiskokkerne har ikke fået vand siden plantningen. Bagved nogle sent satte kartofler, som heller ikke er blevet vandet siden de blev sat.

Det hele ser godt ud i forhold til at vi har haft tørke i to og en halv måned, bortset fra på de to bede længst mod vest, som er for tæt på rækken med birketræer, der giver læ for den stride vestenvind. Jeg bliver nødt til at opgive de sidste par meter mod vest og opdyrke et nyt areal mod øst i stedet for. I normale somre kan jeg måske dyrke afgrøder i striben mod vest, men de skal tåle tørke bedre end majs, græskar og yacon, som jeg havde placeret her i år. Majs skal have ret meget vand. Det er den afgrøde, som også i køkkenhaven har taget mest skade af tørken.

Grønsagsmarken tættest på rækken med birketræer har givet misvækst på grund af vandmangel.
Grønsagsmarken tættest på rækken med birketræer har givet misvækst på grund af vandmangel.
Jeg valgte at opgive bedene med majs og græskar. Jeg er spændt på om regnen kan redde græskarrene.
Jeg valgte at opgive bedene med majs og græskar. Jeg er spændt på om regnen kan redde græskarrene.

2 thoughts on “Grønsagsmark efter flere måneders tørke

  1. Jeg synes du er kommet godt igennem tørken Karna. Jeg har oplevet noget tilsvarende med misvækst i min have. Det skete for nogle år siden, da min cypreshæk voksede til. Den er også sat der for beskyttelse mod vinden, men i mit tilfælde er det mod øst jeg havde brug for mere beskyttelse. Vi måtte flytte højbedene.

    1. Hække og træer tager ret meget vand, så der skal holdes afstand. Inde i min køkkenhave har jeg dyrkning ret tæt på træer og buske, men her stikker jeg hvert forår med spaden rundt i kanten af bedene, så evt. rødder graves over.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Denne hjemmeside bruger cookies. Hvis du fortsætter med at bruge siden, accepterer du brug af cookies.  Læs mere