Grønsager i mange farver til aftensmaden

Grønsager i mange farver til aftensmaden

Det er en fornøjelse at have børnebørnene med ude og høste grønsager i haven her i ferien. Og der bliver spist mange forskellige grønsager. Vi var på tur med madpakker i dag, og i madkurven var der skoleagurker, gule og røde cherrytomater, gulerødder og en kæmpebøtte blommer.

Her til aften gik vi efter at finde grønsager med mange farver. Det hele begyndte med, at jeg spurgte, om de ville have røde, blå eller gule kartofler i aften. Først troede de, at jeg ville farve kartoflerne, og var lidt overraskede over, at mormor faktisk har kartofler i tre farver, og at de også er blå og røde inde i kartoflerne. De valgte de blå i dag, så prøver vi de røde en anden dag. Men det er svært at finde de blå kartofler i en fugtig mørkebrun lerjord. Den blå sort er Violetta, og det er en fast og velsmagende kartoffel.

Opgravning af blå kartofler.
De næsten sorte knolde er svære at få øje på.
Kartoflens blå farve kommer først rigtig frem, når skinnet skrabes af.
Kartoflens blå farve kommer først rigtig frem, når skinnet skrabes af. Når de koges bliver de dog lyslilla og vandet mørkt.

De ved godt, at der er både gule, grønne og lilla bønner – det har vi plukket de andre år også. Så nu skulle der selvfølgelig også bønner i tre farver. De spiste alle tre slags bønner til aftensmaden, og de var enige om, at de bedst kunne lide de gule bønner.  Det er den lave voksbønne Helios, jeg dyrker. Den har jeg dyrket i mange år. Den brede lilla bønne er Purpiat, som jeg selv tager frø af hvert år. Der er kun få udenlandske frøfirmaer, der har den. Jeg har for mange år siden købt den hos Runåbergs Fröer, men her kan den ikke fås mere. Den grønne høje stangbønne er Blue Lake.

Plukning af gule bønner.
Emilie er så stor, at hun fint kan nå de gule bønner ovre i den modsatte side af bedet.
Plukning af Blue Lake bønner
Emilie plukker stangbønner på stativet med Blue Lake bønner.

Vi var også lige forbi bedet med de store frilandstomater, og her var det bøftomaten Costoluto Fiorentino, der vandt på sit udseende. Vi prøvesmagte den for et stykke tid siden og syntes ikke, at den smagte af ret meget. I dag var den fuldmoden og blød, og det gav den en væstentlig bedre smag. Og den er i hvert fald flot. Måske skal den alligevel dyrkes igen?

Costoluto Fiorentino
Magnus plukker den flotte bøftomat Costoluto Fiorentino.

Der kom også persille med. Og undervejs fandt vi lidt røde efterårshindbær og nogle få ærter, som var store nok. Børnene havde dog allerede selv fundet på, at de helt flade ærter kunne spises som sukkerærter. Jeg viste dem, at man først kan spise ærterne, og så hive den seje hinde af bælgen og på den måde spise bælgen til sidst. Det gjorde vi altid, da jeg var barn.

Sådan her så vores samlede høst ud. Emilie og Magnus var også ude og fotografere deres høst.

Lilla, gule og grønne bønner, røde tomater, dybgrøn persille og i gryden lilla kartofler.
Lilla, gule og grønne bønner, røde tomater, dybgrøn persille og i gryden lilla kartofler.
Costoluto Fiorentino tomaten sammen med persille - det er da smukt
Costoluto Fiorentino tomaten sammen med persille – det er da smukt.

 

 

3 thoughts on “Grønsager i mange farver til aftensmaden

  1. Det er så dejligt når børnene er glade for grønsagerne. Jeg har et billede på nethinden af min lille søn som startede dagen med at trække en stor gulerod op og plukke en håndfuld ærter.

  2. Det ser meget hyggeligt ud, og så er det jo spændende, at der er så mange forskelligt farvede grønsager.
    Jeg har lige et spørgsmål ang. tomatfrø. I år har jeg desværre store problemer med tomatskimmel og tror, at det stammer fra frø købt i USA, en sort man ikke kan få her. Jeg vil meget gerne prøve den igen næste år og har læst, at man kan bejdse frøene, så planterne ikke får skimmel, altså at man slår sygdommen ihjel. Er det noget, du kender til, eller er det måske bare en skrøne?

Skriv et svar til Helle Meldgaard Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Denne hjemmeside bruger cookies. Hvis du fortsætter med at bruge siden, accepterer du brug af cookies.  Læs mere