Grå skalotteløg, to auberginer, salat og vinterbroccoli

Grå skalotteløg, to auberginer, salat og vinterbroccoli

Til sidste års Mere Liv i Haven festivalen i oktober var der frø-og plantebytte, og herfra hjemførte jeg 3 løg af grå skalotteløg. De blev sat samtidig med de andre skalotteløg – Red Sun og en gul sort. De andre er høstede for over 1 måned siden, mens de grå stadig havde lidt grøn top, men stænglen  var ved at blive blød i løghalsen. Derfor valgte jeg i dag at tage dem op.

Planterne af de tre satte grå skalotteløg fylder ikke meget.
Planterne af de tre satte grå skalotteløg fylder ikke meget.

Der var 23 løg af en fin kvalitet. Og jeg spekulerer på, om grå skalotteløg generelt er mere sunde end de købte sorter af skalotteløg.

Grå skalotteløg taget op.
Løgene er faktisk større end forventet ud fra toppens størrelse.

Jeg har googlet det lidt og har fundet ud af, at det botaniske navn for grå skalotteløg er Allium oschaninii. Jeg går ud fra, at de kan opbevares efter tørring, da de tre løg, jeg fik var fine i foråret, da jeg lagde dem. Jeg har selvfølgelig lyst til at prøve at smage dem. Er smagen fin, så vil jeg bruge løgene som sætteløg næste år. Selv om de har stået en måned længere end de andre skalotter, så ser det ikke ud til, at de har fået løgskimmel.

Et godt udbytte med fine små skalotteløg.
Et godt udbytte med fine små skalotteløg.
Alle de høstede grå skalotteløg.
Alle de høstede grå skalotteløg.

Jeg er ikke sikker på, at de er høstet på det rigtige tidspunkt. Måske skulle de have stået længere – rødderne er stadig ret hvide. Er der mon nogen med erfaring med grå løg, der kan supplere med dyrkningstips?

Det er altid rart at der er noget, der lykkes over forventning. Mit salatbed, hvor jeg plantede ud på et bed godt i skygge mellem majs, stangbønner, æbletræ og frilandsdruer står så fint. Snart har jeg igen lækre salathoveder. Der er plads til at plante lidt flere planter, og jeg har nogle, som er store nok. De bliver plantet i morgen aften med udsigt til køligt vejr og måske regnbyger de kommende dage. Ellers er den salat, jeg har sået for en god uges tid siden spiret meget forskellig. Der skal nogle steder sås lidt om i morgen . Vi får nu en uge med køligere vejr, og så spirer salatfrøene sikkert bedre. Jeg skal også have sået en ny række dild – med køligere vejr, spirer de sikkert også bedre..

Salat i skyggebed
Det skyggede bed er perfekt til sommerdyrkning af hovedsalat.

Når nu vi er ved det overraskende vellykkede, så har jeg nu to auberginer på min aubergineplante i en potte udenfor. Den har fået en ekstra opbinding i dag, så stænglen ikke knækker under vægten. Mon ikke de er ved at være høstklare? Kan der nå at udvikles et par stykker mere – der er masser af blomster. Jeg har ingen erfaring med det.

To auberginer.
Mon ikke de to auberginer er klar til at blive høstet og spist?

Mit bed med vinterbroccoli har planter i to størrelser. De senest udplantede er vokset en del, og i dag blev den undersåede jordkløver reduceret i højde, og det afhøstede blev lagt ud over den bare jord lige rundt om kålplanterne. Under de store vinterbroccoli var kløveren lav, så her er mere konkurrence og skygge fra kålene. Der var som i resten af haven mange mellus på kålplanterne. Jeg forsøgte at få dem til at lette, inden jeg igen dækkede insektnettet over.

Vinterbroccoli med to hold kål plantet ud.
Vinterbroccoli med to hold kål plantet ud.
Inde omkring planterne er der ingen kløverplanter - her dækkes med afklippet.
Inde omkring planterne er der ingen kløverplanter – her dækkes med afklippet.

 

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Denne hjemmeside bruger cookies. Hvis du fortsætter med at bruge siden, accepterer du brug af cookies.  Læs mere