Frostnat og endnu en dejlig novemberdag

Frostnat og endnu en dejlig novemberdag

Så kom årets første frostnat her på Vestlolland. Heldigvis havde jeg fået dækket alle kål, salat, knoldfennikel og selleri af med fiberdug . Fiberdugen var helt stivfrossen her til morgen.

Fiberdugen er frossen, men rødkål og hvidkål har det fint under fiberdugen.
Fiberdugen er frossen, men rødkål og hvidkål har det fint under fiberdugen.
Flotte kål med rim - det er spidskål, som tåler lidt frost.
Flotte kål med rim – det er spidskål, som tåler lidt frost. – den store kål kan bare ikke finde ud af at lave hovede.

Mine georginer ser ud til alle at have klaret den lette nattefrost. Men yaconplanterne har fået svitset nogle af bladene lidt, og de ser her sidst på dagen lidt grå ud. Derimod har okaplanterne ikke taget skade.

Yaconplanterne med rim på, og overdækkede bede.
Yaconplanterne med rim på, og overdækkede bede.
Yaconblomst og blade med rim.
Yaconblomst og blade med rim.

Det var en dejlig morgen, og solen havde virkelig guld i mund.

Morgensol over Vestlolland.
Morgensol over Vestlolland.

Solen skinnede i øvrigt rigtig dejlig, og jeg brugte en del af dagen på at fotografere nogle af mine afgrøder. Hvor var det et smukt fotovejr.

Køkkenhaven med rosenkål og i baggrunden gyldne aspargestoppe.
Køkkenhaven med rosenkål og i baggrunden gyldne aspargestoppe.

Jeg nød virkelig at gå i eftermiddagssolen og luge de tre aspargesbede. Jeg er ved at være kommet til bunds i både skvalderkål og kvikgræs efter en ihærdig indsats det seneste års tid. Det hjalp at løfte fliserne og fjerne skvalderkåls- og kvikrødder herunder. I dag var det især nogle store græstotter, som var lette at hive op, og så et tæppe af forglemmigej. Jeg har tidlligere år ladet mig friste og ladet forglemmigej stå og blomstre i bunden af aspargesbedet, men aspargesplanterne reagerer negativt på det. Så der bliver ikke blåt tæppe her i maj, planterne blev hevet i småstykker og smidt som jorddække.

Jorddække i aspargesbedet med forglemmigej-grønt.
Jorddække i aspargesbedet med forglemmigej-grønt.
Aspargesbedene er lugede og med let jorddække.
Aspargesbedene er luget for ukrudt og nu med let jorddække.

Dejligt at være lidt foran til forår – nu er der i hvert fald ikke stort ukrudt i de tre bede. Jeg har fjernet mange, mange trillebørefuld ukrudt den sidste uges tid i hele haven – alt det, som var vokset frem i den våde eftersommer. Jeg har nydt i det gode novembervejr at rydde op.

Da jeg nu var i gang i aspargesbedene, besluttede jeg at fjerne aspargestoppen, selv om en lille del af stænglerne endnu ikke var visnet helt ned. Ellers ender det med, at jeg glemmer det, og det er vigtigt, da jeg sidste år havde et mindre angreb af aspargesbiller, og de menes at overvintre i stænglerne. Toppen blev lagt i den bunke, som skal brændes af, for at være sikker på at skadedyr ikke overlever. I stakken ligger også alle majsstænglerne, så der ikke heri overlever larver af majshalvmøl. Jeg fandt en enkelt larve i en majskolbe, så evt. andre larver af majshalvmøl skal ikke have chancen for at overleve inde i en majsstængel og opformere sig. Så det bliver et fint lille vinterbål en dag, når stænglerne er blevet tørre nok.

I morgen skal der graves skvalderkål op i trillebørvis.

2 thoughts on “Frostnat og endnu en dejlig novemberdag

 1. Hej Karna.
  Hvor er du flittig! Det er så inspirerende at følge dit arbejde i haven. Man bliver mindet om, at nu er det tid til det og det. Tak for det!
  Et spørgsmål: Hvornår tager du din yacon op? Jeg går lidt og lurer på at få det gjort.
  Mvh Kirstine

  1. Jeg venter, til den er visnet ned af frost. Lige nu er den delvis ødelagt af frost.

   Men den skal op inden der kommer rigtig frost, da knoldene ikke tåler frost.. Sidste år kom den op på det her tidspunkt, da vinteren kom med flere dage med sne og kulde først i november.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Denne hjemmeside bruger cookies. Hvis du fortsætter med at bruge siden, accepterer du brug af cookies.  Læs mere