Frost på vej – der dækkes og høstes

Frost på vej – der dækkes og høstes

Travl dag – der skulle ikke kun høstes, inden frosten kommer her i eftermiddag, og dækkes afgrøder, vi skulle også have sikret en lille båd, så stormfloden ikke sender den til havs. Heldigvis bor vi på et sted, som er 3-4 m over daglig vande, så vi har vores på det tørre. Men havnen i Langø kommer til at stå under vand, og vores dejlige klubhus er truet, hvis det bliver mere end 1,7 m over daglig vande. Den lille båd er nu tøjret forsvarligt, men kommer nok til at flyde, selv om den ligger på land.

Nu følger vi vandstandsstigningen online – vi kan ikke gøre mere. Det er både skræmmende og fascinerende. Hvis der på et tidspunkt kommer digebrud ved 2 m over daglig vande, vil vi få havudsigt, vi ville ligge på det næs, som vores landsby Næsby har fået navn efter, og halvdelen af husene vil nok få vand ind. Heldigvis er prognosen kun 1,8 m, og det holder digerne forhåbentlig ude, de er bygget til 4 m. Ellers vil mange huse og rigtig meget jord blive oversvømmet her på Lolland.

Jeg har også sikret mine afgrøder i haven så godt, det nu lader sig gøre, til at klare 2 døgn med frost ned til 8 graders frost.

Jeg startede med at høste det, som ellers ville gå til.

Høst af lidt grønt til de næste dage, så det ikke går til i frostvejret.
Høst af lidt grønt til de næste dage, så det ikke går til i frostvejret.

Den sidste grønne salat – det var ikke meget, der var tilbage. Mest Little Gem.

Cikoriesalat – et noget løst Zuckerhut og et par ret så små Palla Rossa.

Resten af salaten er blevet høstet.
Resten af salaten er blevet høstet.

De sidste sommerporrer blev trukket op og ligger nu på jorden i drivtunnelen tildækket. Vinterporrerne må kunne klare sig selv.

De allersidste sommerporrer er blevet høstet.
De allersidste sommerporrer er blevet høstet.

De sidste tre Filderkraut blev høstet og lagt ind i drivtunnelen, hvor de dækkes sammen med rødkål og hvidkål. Begge dage med frost bliver det klart solskin, så min filosofi er, at det når at varme så meget op, at der under tildækningen er frostfrit om natten. Håber det holder stik – strategien kan ændres.

Jeg høstede en stor portion bladselleri, som kan holde sig længe i køleskabet. Bedet er nu tildækket med to presseninger, og så håber jeg, at de overlever og sætter nye blade. De fleste er blevet høstet løbende ved at skære stilke enkeltvis.

Bladselleri skal i køleskabet. Jeg trækker en anden pose på modsat - det fungerer godt.
Bladselleri skal i køleskabet. Jeg trækker en anden pose på modsat – det fungerer godt.

Jeg plukkede også lige en stor pose persille af de mindste og lækreste blade, og så overdækkede jeg en persillerække på en meters penge med flere lag fiberdug lagt løst over.

Knoldfennikel fik frostskade i toppen allerede i november, men den nederste del, som var dækket med tang overlevede. De nåede aldrig at udvikle knoldene rigtig, men det, der er, smager rigtig fint. Sprødt og med ret begrænset knoldfennikelsmag, så det kan bare kommes med i salatskålen.

De allersidste små knoldfennikel til salat.
De allersidste små knoldfennikel til salat.

De orientalske bladgrønsager er dækket med to lag fiberdug på friland. Dog ikke det først såede bed – det er prøveklud for, hvor meget planterne kan tåle. Inde i drivtunnelen har jeg dækket med et lag fiberdug – de skulle gerne klare det uden skader. Det tror jeg også de dækkede på friland kan – måske undtagen pak choi.

Det bliver lidt spændende at se, hvordan planterne i drivtunnelen klarer ned til 8 graders frost. Salaten er faktisk begyndt at vokse lidt, og kålen står rigtig fint.

Salatplanter i drivtunnelen 4. januar. De vokser faktisk lidt.
Salatplanter i drivtunnelen 4. januar. De vokser faktisk lidt.
Der er sat buer op over kålene.
Der er sat buer op over kålene.

I drivtunnelen har jeg dækket vinterfiberdug over salat og kål. Salaten har fået et lag dække mere med almindelig fiberdug. Vinterfiberdug er meget tykkere og beregnet til frostdække.

Forrest vinterfiberdug over kål, bagerst ekstra lag fiberdug over salatbedet.
Forrest vinterfiberdug over kål, bagerst ekstra lag fiberdug ovenpå vinterfiberdugen over salatbedet.

Ude i haven er der desuden grønkål, palmekål, rosenkål, vinterporre og rodfrugterne er godt dækket. Der er også overvintrende spidskål, som plejer at klare vinterfrosten. Blomsterkål dyrker jeg for første gang, så her ved jeg ikke, om den kan overleve, men den ser hårdfør ud. Vinterbroccolien står og ser frodig ud, og mon ikke den klarer to døgns frost. Der er en plante af de aprilsåede, som er begyndt at sætte skud, de klarer det måske ikke.

En vinterbroccoli er begyndt at sætte skud.
En vinterbroccoli er begyndt at sætte skud.

Og nu sneer det…

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Denne hjemmeside bruger cookies. Hvis du fortsætter med at bruge siden, accepterer du brug af cookies.  Læs mere