11 graders frost ude – inde har jeg sået karse

11 graders frost ude – inde har jeg sået karse

Der har været 11 graders frost i nat. Det er spændende om vinterbroccolien og overvintrende spidskål klarer det på friland. Og de orientalske bladgrønsager under to lag fiberdug. Gad vide om sådan en enkelt nat kan skade porrerne. Godt det er vindstille. Heldigvis stiger temperaturen nu, og i morgen får vi igen tøvejr.

Mit nyplantede hindbærbed efter snefald sidste nat.
Mit nyplantede hindbærbed efter snefald sidste nat.

I min drivtunnel var der kun 7 graders frost til morgen, men selv under to lag fiberdug er jorden let frosset i overfladen og salatplanterne er frosne. Mit gæt er, at de små overlever, og de store måske går til. Men nu må vi se. Spidskålen og de orientalske skal nok klare sig. Mere spændt var jeg på om alle mine hovedkål var begyndt at fryse. De ligger ovenpå jorden i drivtunnelen dækket med en masse løst fiberdug og ovenpå en pressening. Kl. 1 i nat fik jeg kolde fødder og samlede alle de gamle vinterjakker, jeg kunne finde og gik ned og dækkede dem hen over pressingen. Til morgen var kålene ikke frosne. Nu skinner solen, og så varmes det hele lidt op dernede. I går eftermiddags stod var der 2° C, mens der var -4° udenfor.

Der var 2° varme herinde i går eftermiddags.
Der var 2° varme herinde i går eftermiddags.

OPDATERING: Solen skinner og kl. 12 er der 8° varme i drivtunnelen. Minus 7,5 i skyggen udenfor. Men det drypper helt vildt med store kondensdråber fra taget. Håber det opfanges og fordampes igen fra fiberdugen, så planterne ikke bliver våde. Jeg kan jo ikke lufte ud i frostvejr.

Inde i vindueskarmen er det mere forår – med et sneklædt, iskoldt landskab ude på den anden side af ruden. Her står karse klar til at spise, der er vintergækker på vej, og i potterne med vintergækker vokser ikke kun mosset fra græsplænen, men også græs og et enkelt skvalderkålsblad. Men det hele siger forår.

Forår i vindueskarmen.
Forår i vindueskarmen – sne og frost udenfor.

I går såede jeg mere karse, eller rettere karse, orientalske blade og basilikum. Karse er købte frø, de andre er overskudsfrø fra sidste år. De orientalske blade er blandede frø fra forskellige arter af orientalske bladgrønsager, som jeg har høstet i 2015 til at så til høst af kimplanter. Basilikumfrøene er også hjemmehøstede fra 2015 -jeg har høstet nye i 2016 til at så i år.

Nu skal jeg have gennemgået mine frø, for der er helt sikkert flere poser med gammelt frø, som jeg kan bruge til at så til kimplanter.

Jeg har sået i mange forskellige beholdere, og alt kan stort set bruges. Jeg synes de her glas asietter er praktiske, da de kan stables, mens de spirer, og så slipper jeg for plastposer. Jeg skal bare spraye med lidt vand en gang om dagen for at holde frøene fugtige. Lidt mere, hvis de står i sol.

Jeg sår i glasskåle, som er kan vaskes op.
Jeg sår i glasskåle, som kan komme med i opvaskemaskinen. Det er fra gammeldags salatsæt.
Jeg stabler dem, mens de spirer, og med en tom øverst.
Jeg stabler dem, mens de spirer, og med en tom øverst. Når de andre spirer sås der i den tomme, og den sættes under en af de spirede.

3 thoughts on “11 graders frost ude – inde har jeg sået karse

 1. Sikke en god ide´at lade de lidt for gamle frø spire og spise kimplanterne.
  Tak i det hele taget for din dejlige blog.

 2. Hej Karna.
  Jeg er ny på din blog som jeg fandt via Bjarnes frø og planter, lidt forelsket i drivhus/tunnel STRONG. Jeg har ikke erfaringer med drivhuse af glas, og vil gerne vide om kondensproblemer i vintertiden er større i et polykarbonat contra et glas drivhus. Den runde konstruktion i STRONG burde medføre at kondens “glider” ned af siderne. Har du nogle erfaringer fra et firkantet glashus?

  1. Jeg har et lille glasdrivhus, som er gammelt og ikke særlig tæt mere. Drivtunnelen er meget tæt. Derfor er der meget mere kondens i drivtunnelen, og det er jeg ved at lære at tackle. Jeg har læst mig til, at alle med drivtunneler har døre/vinduer åbne, når vejret er til det for at minimere fugten og hærde planterne, så de kan klare kolde perioder bedre. Så det forsøger jeg at efterleve.
   Men jeg kan ikke holde det fri for fugt på indersiden. På siderne løber vandet ned ad siderne, men i toppen hænger det som store dråber, og har det været lukket i nogle dage, drypper det ned. Det meste falder på gangen ned i gennem det.
   Indtil nu har jeg stort set ikke haft våde planter, og planterne har det fint og de vokser ganske lidt.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Denne hjemmeside bruger cookies. Hvis du fortsætter med at bruge siden, accepterer du brug af cookies.  Læs mere