Der skal plantes ud i denne uge

Der skal plantes ud i denne uge

Haven er så fin her midt i maj med blomstrende æbletræer og et stort kastanietræ fyldt med hvide lys.

Køkkenhaven i maj.
Køkkenhaven i maj.

Der er ved at være fyldt godt op med planter, som skal plantes ud. Både i drivtunnel og på friland.

Der er mange store kålplanter, som skal plantes ud i den her uge. Så jeg forsøger at få alle kålbede gjort klar til at plante ud tirsdag aften, inden der kommet nogle regnvejrsdage onsdag og fredag. Jeg planter altid ud inden regnvejret, så planterne får nogle gode første dage efter udplantning med fugtigt vejr. Hvis jeg ikke når alle planter tirsdag aften, må de plantes torsdag aften mellem to regnvejrsdage.

I år vil jeg prøve at plante ud om aftenen. Jeg har nemlig læst på en professionel norsk hjemmeside en anbefaling til de økologiske landmænd om at renholde kålstykker efter kl. 20 i kålfluernes flyvetid. Og det er lige nu. I Norge har de lysere nætter end her, så mon ikke jeg kan starte lidt tidligere end kl. 20?

Der er gang i rive og hakke lige nu. Jeg har efterhånden været rundt og har hakket alle bede for ukrudt.
Der er gang i rive og hakke lige nu. Jeg har efterhånden været rundt og har hakket alle bede for ukrudt.

I dag har jeg fået klargjort tre kålbede, og jeg har samtidig fundet de bionet frem, som er lange nok til bedene og rullet dem ud ovenpå bedene for at se længden. Det er bestemt smartere end at forsøge at finde et net, når kålplanterne er plantet, og der er risiko for at kålfluerne når at lægge æg, mens jeg leder efter bionet i passende længde. I efteråret fik jeg sat sedler på de sammenrullede net med, hvilken bedlængde de var til, og om det var smalle net eller de brede til de høje kål. Det var jeg rigtig glad for nu.

I drivtunnelen er der rigtig mange planter, som skal plantes ud. Foreløbig har jeg kun fået plantet 6 Favorita tomatplanter ud, men det ene bed er klargjort. Jeg regner med at plante ud onsdag og fredag, når det er regnvejr, så der ikke er så varmt at arbejde derinde. Så må jeg se, hvornår jeg kan plante tomater ud på friland – planterne er ved at have en pæn størrelse, men jeg kan se nattetemperaturen dykker lidt igen senere.

Peberfrugterne er ved at have store knopper, som skal knibes af, så de først sætter nogle gode sideskud, inden de får lov til at bruge energi på frugter.

Peberfrugterne er ved at have store knopper, som skal knibes af, så de først kan sætte nogle gode sideskud, inden de får lov til at bruge energi på frugter.
Den her Chokolate mini peberfrugt har sat ekstra mange knopper, der skal fjernes.

Normalt ville jeg have haft plantet tomater ud i drivtunnel og drivhus nu, men jeg skulle til mit  ældste barnebarns konfirmation i torsdags i København. Jeg har derfor valgt at lade planterne stå i potterne og flytte hele baduljen ind i garagen, mens vi var afsted. De fik ikke så meget lys, men potterne tørrede ikke ud, mens vi var afsted. Normalt tager jeg ingen steder i maj, mens jeg har små planter. Men Emilies store dag skulle jeg selvfølgelig være med til at fejre.

Min dejlige Emilie.
Min dejlige Emilie.

2 thoughts on “Der skal plantes ud i denne uge

  1. Jeg har haft store problemer med udplantning af kål i år. Så snart de kom ud på jorden blev de angrebet af små grønsorte ‘biller’. Mon det er kålfluer? De sad i store mængder indenfor på bionettet og hyggede sig i dejlig læ.
    Faktisk må jeg ud og købe mig til nye planter. Lidt ærgerligt, for jeg har gjort mig stor umage med at drive mange forskellige slags frem. Med de sidste hjemmeavlede planter har jeg nu forsøgt mig med udplantning uden net så kravlet kan blæse væk. Så må jeg se hvordan det går.

    1. Ærgerligt med dine kål. Jeg mistede også de fleste for et par år siden på grund af kålfluens larver.
      Kålfluer er ikke biller. Du kan se på rødderne, hvis det er kålflueangreb, planterne går til af. Så vrimler det med larver på rødderne.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Denne hjemmeside bruger cookies. Hvis du fortsætter med at bruge siden, accepterer du brug af cookies.  Læs mere