De hjemmedyrkede frø kom i poser

De hjemmedyrkede frø kom i poser

Regnvejrssøndag – tid til en kop ekstra morgente, og hvad kan en søndag med regnvejr så bruges til? Svaret er ret enkelt: Oprydning. September har været så dejlig, at livet er blevet levet ude i haven, og mange praktiske ting er blevet skubbet til hjørne.

En af dem er at pakke frø i poser. Et helt bord med tallerkener med høstet frø venter på en regnvejrsdag som i dag med tid til at putte frø i poser. Jeg har høstet masser af forskellige bønnefrø, persille, salat, tagetes og mange flere. Og i fredag fik jeg købt et par bundter bolsjestribede poser til at komme dem i. Jeg foretrækker at opbevare mine hjemmehøstede frø i papirsposer. Til større frø som valske bønner og større portioner af bønner og ærter genbruger jeg teposer.

De bolsjestribede bliver jeg i godt humør af, og så kan jeg skrive i skrå striber. Og netop det er vigtigt: sortsnavn og år. Det blev til en hel bunke af frøposer i formiddags.

Frøposer med en mængde forskellige hjemmehøstede frø.
Frøposer med en mængde forskellige hjemmehøstede frø.

Det var især bønnefrø, der stod mange af og ventede på at blive pakket ned. I år har jeg taget frø af alle de sorter, jeg har dyrket. Så bliver der råd til at købe et par nye sorter til afprøvning.

Jeg har ikke dyrket så mange lave bønner i år, men taget lidt frø af hver sort.
Jeg har ikke dyrket så mange lave bønner i år, men taget lidt frø af hver sort.

Der var også en del bønner, som ikke var bælget endnu, bl.a de gule stangbønner og Blauhilde til at gemme som frø. Desuden var der et fad med forskellige bønner høstet her til sidst – de skal bare bælges og gemmes som hvide bønner til at spise senere.

De tørre frø tages ud af bælgene.
Der stod også et par sorter og ventede på at blive taget ud af de tørre bælge.
Glas med amarantfrø og hvide bønner til at spise.
Glas med amarantfrø og hvide bønner til at spise.

Det gav god plads at få pakket frøene væk. Det regnede udenfor, så jeg måtte opgive at nulre frøene fri på de to tallerkener med basilikum. Det lugter rigtig meget, når man gør det.

Til gengæld fylder valnødderne rigtig meget lige nu. De står i store plastisk skobakker og tørrer. Jeg smagte lige på dem i dag. Hinderne er nu tørret ind og blevet brune og valnøddesmagen er ved at være der. Men de er ikke tørre nok endnu – de har stadig en lidt gummiagtig konsistens. De små chili står også stadig til tørring, men nu går det forhåbentlig hurtigere, da vi nu har ild i kakkelovnen morgen og aften.

Tørring af valnødder.
Tørring af valnødder og chili.

Det er koldt derude nu, og jeg plukkede i forgårs de sidste Favorita tomater på friland og satte dem til eftermodning inde i varmen i stuen. De modner rigtig hurtigt i en skål i vindueskarmen.

Favorita til eftermodning.
Favorita til eftermodning.

 

2 thoughts on “De hjemmedyrkede frø kom i poser

  1. Det er virkelig noget jeg nyder, at sorterer frø og få dem pakket ned. Men efteråret er kommet så hurtigt at jeg har nogle hænge partier, nogle frø jeg mangler at få taget af planterne osv.
    Det er utroligt hvad man selv kan lave af planter år efter år.

    Hav en skøn uge!

    1. Der er altid noget, som man glemmer at få frø af. I år fik jeg hevet alle mine Little Gem salatplanter op fra første hold, så jeg har næsten ingen gode frø fået af Little Gem – men til gengæld af en del andre sorter. Little Gem er let at finde frø af – men det ærgrer mig alligevel.Jeg mangler også at høste frø af Verbena bonariensis, men de modner ret sent. Må lige huske at se til dem.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Denne hjemmeside bruger cookies. Hvis du fortsætter med at bruge siden, accepterer du brug af cookies.  Læs mere