Broccoli og hvidløg

Broccoli og hvidløg

Juli er den dejlig måned, hvor der er meget forskelligt i køkkenhaven. Det er lige ved at være slut med jordbær – til morgenmaden var der dog en lille håndfuld jordbær til hver af os til at komme på youghurten. I morgen bliver det hindbær, som der nu er ved at være mange modne af. Stikkelsbærrene er også ved at være modne, men mine børnebørn vil hellere have mine grønne stikkelsbær, som slet ikke modner rigtigt. De synes, at de smager bedre end de røde Hinnomaki, og jeg er blevet pålagt altid at dyrke dem. De spiser også ribs, inden de er rigtig modne.

Der er masser af modne flotte hindbær nu. Det er sorten Veten., som jeg købte i 1978.
Der er masser af modne flotte hindbær nu. Det er sorten Veten, som jeg købte planter af i 1978.

I dag kunne vi høste årets første broccolihoveder. Jeg har høstet en håndfuld mindre skud på sorten Waltham for en uges tid siden, og den er nu ved at danne en masse sideskud. Broccolihovederne på sorten Ironman var noget større, og forhåbentlig kommer der også masser af sideskud. Ironman er nogle virkelig flotte planter, og helt uden larver, da de er under bionet.

Broccolihoveder på sorten Ironman.
Broccolihoveder på sorten Ironman.
Grønsager til aftensmaden: gulerødder, broccoli og knoldfennikel.
Grønsager til aftensmaden: gulerødder, broccoli og knoldfennikel.

Knoldfennikel var det nu mest de voksne, der spiste, men børnebørnene smagte på den fintsnittet i en olie/citron dressing, og det er da en begyndelse. Broccolien blev delt lige mellem os alle fire, og den smagte rigtig godt. Gulerødderne blev gnavet rub og stub af både børn og voksne.

Hvidløgene står rigtig fint i år, og i går prøvede jeg at tage nogen af dem op. Men de kan godt vente til næste uge. Der er stadig 4 grønne blade, og der behøver ikke at være mere end 2-3 blade tilbage omkring løgene som beskyttelse under opbevaringen. Så de får lov til at vokse endnu en uge.

Bed med hvidløg til et års forbrug.
Bed med hvidløg til et års forbrug. Nederste venstre hjørne – her er det 2. hold majs, som vokser rigtig godt efter regnen.
Jeg prøvede lige at taget et bundt hvidløg op. Jeg fjerner normalt de yderste lag, så jeg får fine rene løg.
Jeg prøvede lige at taget et bundt hvidløg op. Jeg fjerner normalt de yderste lag, så jeg får fine rene løg.

I de her dage nyder jeg synet af min madonnalilje. Den har en særlig betydning, da min mor er kommet med den til mig. Hun var meget stolt af sine madonnaliljer. Så jeg tænker på hende, når den blomstrer så ren og hvid her i juli.

Madonnalilje
Madonnalilje

3 thoughts on “Broccoli og hvidløg

 1. Hej Karna. Jeg har lige taget hvidløg op i dag og har forsøgt at gøre dem så fine som dine. Men det er da et bøvl. Hvordan gør du?
  Venligst Ilse

  1. Du har da ret i, at det lidt bøvlet, men til gengæld har jeg rene løg hele vinteren.

   Jeg tager det nederste grønne blad, som ikke er helt indtørret og trækker nedad i det. Det går sikkert i stykker, men med lidt øvelse kan du nogenlunde hurtigt trække det ud over løget, så det bliver pænt rent. Du skal efter at have trukket det af have minimum to blade tilbage, da løget ellers ikke kan holde sig. Har du ikke det, så lad løgene tørre med jord på, så kan du fjerne det meste efter tørring.

 2. Tak Karna. Det fungerer og mine hvidløg er nu næsten lige så fine som dine.
  Venligst Ilse

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Denne hjemmeside bruger cookies. Hvis du fortsætter med at bruge siden, accepterer du brug af cookies.  Læs mere