Beskæring af træer i juli

Beskæring af træer i juli

Fra starten af juli og til først i september er det bedste tidspunkt at beskære træer og buske, da træerne lige nu mere effektivt kan lukke de sår, man tilføjer dem ved beskæring. Jeg plejer fra sidst i juli at beskære mine æbletræer i højden, da de ellers vil skygge for meget for mine bede i køkkenhaven.

Den anden dag gik jeg i gang med at klippe en del nedhængende grene af mit ene Filippa æbletræ. Med vægten fra mange æbler, var grenene kommet ret langt ned, og det gav for meget skygge i nogle af mine bede i køkkenhaven. I majsbedet var æblegrenene helt ned i de høje majsplanter, som lige nu er ved at sætte hanblomster i toppen.

Beskæring af Filippaæbletræ
Der blev lige klippet en masse grene af Filippa æbletræet, så der kom mere lys til grønsagerne.

Et af de bede, som jeg gerne ville give mere lys var mit problembed med rosenkål, hvor rosenkålen vokser dårligere, jo længere ind mod æbletræet planterne står.

Skygge giver dårligere forhold for planterne.
Jo tættere på æbletræet og jo mere skygge, jo mindre planter. Men er skygge hele forklaringen?

Jeg tror dog ikke skyggen er hele forklaringen, for se lige øverst i billedet rosenkålene under det andet bionet. Her blev de mindste planter endda plantet længst inde mod æbletræ og brombærhegn. Mit gæt er, at rosenkålene i det nærmeste bed mangler næring. Måske træet har et rodnet i bedet, som har drænet det for de plantenæringsstoffer, som jeg har tilført i foråret. Jeg har for nogle dage siden eftergødsket bedet og løsnet jorden med kultivator. Og så skal jeg måske prøve at stikke langs bedet med spaden, så evt. rødder ind i bedet kan blive hugget over.

Jeg har ikke fået lavet ret meget i haven i dag – til gengæld har jeg tilbragt en dejlig sommerdag på vores sejlbåd på Langelandsbæltet. Her var der dejligt køligt. Og stille – når man sejler for sejl. Og så slapper jeg af – her er ikke noget, som lige skal luges, plantes, beskæres.

Men lige inden jeg tog afsted, så jeg, at de første blommer er ved at få farve. Det er Opal blommer. Men jeg så også, hvor langt nogle af grenene var bøjet ned mod jorden. Jeg har ellers tyndet noget ud i dem for mange måneder siden, men åbenbart ikke nok. Grenene skulle nødigt knække og beskadige træet. Så det bliver jeg nok nødt til at se på i morgen tidlig.

Blommetræets grene når næsten ned til jorden.
Blommetræets grene når næsten ned til jorden.

Jeg så også, at syltekirsebærrene er ved at være ret modne, så de skal plukkes og i fryseren til kirsebærsauce til risalamanden til jul. Det er et af mine bidrag til julemenuen. Bare stærene ikke har hentet dem i dag.

I morges nåede jeg også at høste de sidste 4 kålhoveder i bedet med overvintrende kål. Hold da op, hvor har vi fået mange kål og kålskud ud af det bed i år. Det ene hovede var ikke et spidskål, men helt rundt og tungt. Jeg høstede resten, da jeg skal bruge bedet til at så nye afgrøder i. Og der var et hovede, som var sprækket fra dag til dag.

Det ene hovede ligner ikke de spidskål, som der er sået.
Det ene hovede ligner ikke de spidskål, som der er sået.

Inden vi tog afsted på sejltur, klippede jeg lige de fleste af mine topløg af hvidløgene, som hænger til tørre under tagudhænget på udhuset. Jeg lagde dem i køleskabet, så de modner langsomt, håber jeg. Min mand kunne huske, at jeg for nogle år siden havde stegt nogle af dem. Så det skal vi lige prøve igen. Det er topløg af Rød Estisk slangehvidløg, så de enkelte topløg er meget små, og defor er det nødvendigt, at de er så nye, at de ikke har fået hård skal endnu.

Topløg af Rød Estisk slangehviløg høstes til at spise.
Topløg af Rød Estisk slangehviløg høstes til at spise.

Jeg stod og spiste nogle af de små løg og fik så den ide, at de må kunne fryses til at bruge i maj/juni, når der ikke er flere hvidløg tilbage. Jeg har delt dem i halve og kvarter, så jeg lige kan tage et frossent stykke og komme med i en ret.

Kvarte og halve topløg til at fryse ned og bruge i maden i foråret.
Kvarte og halve topløg til at fryse ned og bruge i maden i foråret.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Denne hjemmeside bruger cookies. Hvis du fortsætter med at bruge siden, accepterer du brug af cookies.  Læs mere