Nytår – med salat fra egen have

 

Jeg har længe haft som mål at servere egen salat til nytårsaften, og i dag har jeg hentet to små hoveder af Little Gem og et lille hoved af Palla Rossa Precose.

Little Gem og Palla Rossa Precose.

Little Gem og Palla Rossa Precose.

Jeg er ikke kommet sovende til den salathøst – de har været dækket med to lag fiberdug mange gange, når der har været nattefrost. Og mange gange har jeg været ude i mørket med lommelygte for at gøre det, når vejrmanden pludselig sagde nattefrost, bedst som jeg sad i en varm stue med benene oppe i sofaen.

Fiberdugen har været over en hel del gange de sidste mange uger.

Fiberdugen har været over en hel del gange de sidste mange uger.

Palla Rossa Precose er en flot radicchio. Den blev sået først i august, så hovederne er meget små – næste år skal den sås før. Da yderbladene blev fjernet, var der dog et meget lille flot hovede. Og hvilken farve. Den vil helt sikkert blive flot i en salatskål – men vi er faktisk ikke vilde med den bitre smag. Vi vil nyde farven og smage på den.

Palla Rossa Precose - den ser ikke så attraktiv ud med lidt halvsnaskede yderblade.

Palla Rossa Precose – den ser ikke så attraktiv ud med lidt halvsnaskede yderblade.

Smuk rød farve

Men hvor er den smuk, når yderbladene kom væk.

For nogle dage siden fandt jeg en pose med en torsk i fryseren, og jeg havde en ide om, at torsk blev dyr til nytår, for fiskerne i Langø Havn havde i mange dage ligget stille på grund af storm. Men jeg blev alligevel overrasket over den kilopris på 400 kr, som jeg så på TV i aftes. Jeg har 900 g torsk – jeg er virkelig rig. Især da jeg har fået den foræret af naboen, da de fik en masse torsk for et stykke tid siden. Så der bliver rigeligt til forret.

Torsk til nytår.

Torsk til nytår.

Mine vintergækker når ikke at springe ud til nytår, selv om de står herinde i varmen. Men de vokser og jeg kan se to hvide knopper nu. De kommer på nytårsbordet, og så vil jeg sidde og tænke på det spirende forår. Nytårsforsættet er endnu engang: Selvforsyning og masser af dejlige timer ude i min have.

Spirende forår til nytårsbordet.

Spirende forår til nytårsbordet.

Blomsterne må blive en af mine orkideer, som blomstrer flittigt her om vinteren.

Blomsterne må blive en af mine orkideer, som blomstrer flittigt her om vinteren.

Lignende indlæg om min have

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

7 kommentarer

  • SVAR

    Dejlige nytårsforsætter 🙂
    Din have er virkelig fantastisk ! Men som du også skriver, du kommer ikke sovende til dit overflod. Meget inspirerende 🙂 Jeg må vist ud at grave en klump vintergækker op 🙂

  • SVAR

    Kære Karna

    Godt Nytår til dig og dine
    Du er fantastisk vedholdende og stædig i dine have projekter. Du bliver ved indtil du finder en vej … og så kan vi andre bare trampe i dine fodspor. Tak for det.

    Gitte

    • SVAR

      Jeg er født stædig, og som barn var mosen min legeplads. Her trampede jeg nye stier mellem mergelgravene og hoppede på tuerne i den bundløse del af mosen. Det var dengang børn havde et frit og udforskende liv.

  • SVAR

    Kære Karna, til lykke med salaten. Jeg vil også meget gerne have frisk salat hele året men jeg er ikke helt så standhaftig i mine forsøg som du er, men jeg bliver inspireret af dig og håber at det måske vil lykkes i år 🙂
    med venlig hilsen
    Susanne

    • SVAR

      Nu har jeg høstet de sidste rester af salat ude i haven, inden der kommer frost. Og så må jeg håbe at jeg redder salaten i drivtunnelen gennem resten af vinteren, så der snart kan høstes her.

      • SVAR

        Og nu er mine første indesåede salatplanter spiret, men om de overlever til spiselig salat er nok tvivlsomt, men håbet er lysegrønt 🙂

        • SVAR

          Det komnmer jo helt an på vejret, om du kan få dem ud i drivhus eller drivbænk tidligt. Når de er spirede er det en god ide at sætte dem i et køligt, lyst vindue. De bliver meget ranglede og trives dårligt i stuetemperatur. Jeg venter til 1. februar med at så.